Autori článku v časopise Journal of Epidemiology and Community Health tvrdia, že určité množstvo syntetických škodlivých látok z obalov do potravín preniká. Ide o tak malé množstvo, že samo o sebe zdraviu uškodiť nemôže, ale ak niekto konzumuje potraviny balené a skladované v plastoch pravidelne, je jeho organizmus chronicky vystavený nízkym dávkam preukázateľne škodlivých látok ako formaldehyd.
K článku sa podľa denníka The Guardian vyjadrila okrem iných nadácia zaoberajúca sa obalmi potravín. Jej členovia uvádzajú, že karcinogénny formaldehyd sa v obalových materiáloch legálne používa a prítomný je aj v plastových nápojových fľašiach alebo v riade z plastu.
Nejde len o formaldehyd, ale o asi 400 chemikálií vrátane bisfenolu A využívaného pri výrobe plastov, tributylcínu, triklozánu alebo ftalátov. "Kým odborníci o týchto látkach stále debatujú, konzumenti sú im denne a väčšinou nevedome vystavení," napísali členovia nadácie. Podľa nich by sa do rutinne vykonávaných toxikologických analýz malo zahrnúť aj pátranie po bunkových zmenách, ktoré nastávajú pri kontakte obalov s potravinou a ktoré môžu napríklad spôsobovať hormonálne zmeny.