Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2022 19:47 | Správy | Servis | Lifestyle
Video

Slováci hazardujú so zdravím: Nová iniciatíva to má zmeniť, spojila expertov s pacientmi

Slováci sa zhoršujú v nezdravých návykoch. Jedným z nich je aj nesprávna strava - nízky príjem ovocia, zeleniny a vlákniny a vysoká spotreba soli a cukru. Ak k tomu prirátame absenciu pohybu, koledujeme si o vážne zdravotné problémy. Uvedomil si to aj Pavol Horváth, ktorý si vstúpil do svedomia v poslednej chvíli.

Pavol Horváth sa prestal aktívne hýbať. Postupne pribúdali nielen kilá, ale aj lieky. Impulzom na zmenu bolo až to, keď mu lekári povedali, že sa nedožije 50-ky. Ale aj syn, s ktorým nemohol podnikať žiadne fyzické aktivity.

Dnes už síce nemá pôvodných 207 kíl, ale stále nie je na konci cesty. Postupne teda k plávaniu pridáva aj ďalšie športové aktivity a na kávu chodí pešo. Jeho príbeh je doslova alarmujúci - zároveň je však inšpiratívny prístup, aký zvolil na záchranu svojho života.


Rozmáha sa epidémia obezity

Obezita je čoraz pálčivejší problém, s ktorým sa môžu spájať desiatky až stovky ďalších pridružených ochorení, končiacich nezriedka smrťou. „Ide nielen o ochorenia ako cukrovka 2. typu, vysoký krvný tlak, infarkty a cievne mozgové príhody, ale aj nádorové ochorenia, Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu a v súčasnosti aj komplikácie spojené s infekciou COVID-19.

Obezita je závažná chronická choroba, ktorá významne zhoršuje kvalitu života, zapríčiňuje vyššiu chorobnosť a skracuje dĺžku života,“ uvádza doc. MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD, MPH, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie (SOA), špecialistka pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy z Biomedicínskeho centra SAV. 

Samotnou obezitou pritom trpí celá štvrtina Slovákov a Sloveniek. Veľkým problémom je aj miera obezity u mladistvých, ktorá sa za ostatné dve dekády v dôsledku dramatickej zmeny životného štýlu zdvojnásobila. Obézny je už každý šiesty dospievajúci človek na Slovensku.

Podľa odborníkov zo SOA je základom manažmentu pri obezite úprava životného štýlu, ktorá zahŕňa najmä úpravu výživy a stravovacích návykov, pravidelnú pohybovú aktivitu a psychologické poradenstvo. „Aby bola liečba pacienta s obezitou úspešná, je potrebná jeho motivácia, ochota spolupracovať a investovať do zmeny životného štýlu čas a energiu,“ dodáva doc. MUDr. Fábryová, ktorá sa ako renomovaná odborníčka podpísala aj pod iniciatívu Zdravie máš len jedno.

Obézny pacient musí zmeniť životný štýl

Základom manažmentu je pri obezite jednoznačne úprava životného štýlu, ktorá zahŕňa najmä úpravu výživy a stravovacích návykov, pravidelnú pohybovú aktivitu a psychologické poradenstvo. Aby bola liečba pacienta s obezitou úspešná, je potrebná jeho motivácia, ochota spolupracovať a investovať do zmeny životného štýlu čas a energiu. Odborníčka zo SOA hovorí, že redukcia hmotnosti môže byť úspešná relatívne rýchlo. Pokiaľ sa však nespája s dlhodobými zmenami stravovacích a pohybových návykov, šanca na jej dlhodobé udržanie je nízka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NaJa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily