Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2014 16:30 | Správy | Európa

Nový program Kreatívna Európa: Kultúra je beh na dlhú trať

Kreatívna Európa je nový program Európskej únie na roky 2014 až 2020.

Napriek tomu, že v súčasnosti v spoločnosti dominujú najmä ekonomické témy, kultúra má na európskej úrovni významné miesto. Práve kultúra, história a spoločné hodnoty pevne a stabilne spájajú európske krajiny. EÚ podporuje otvorenosť, dialóg, spoluprácu a vzájomné obohacovanie sa medzi jednotlivými národmi. Programy Európskej únie majú za cieľ vytvárať priaznivé podmienky pre mobilitu umelcov i umeleckých diel, interakciu medzi rôznymi jazykovými prostrediami a zvyšovanie kultúrneho povedomia.

Kultúra má aj ekonomický rozmer. Kultúrne a kreatívne odvetvia Európy významnou mierou prispievajú k rozvoju hospodárstva a zamestnanosti. Kreatívny priemysel sa vyznačuje špecifickými charakteristikami, pracuje hlavne so symbolickými a nehmotnými statkami a jeho povaha je závislá na práci s technológiami. Na vyčíslenie hodnoty umeleckých a kultúrnych diel platia však úplne iné pravidlá ako v priemysle. Britský špecialista na kreatívne priemysly Charles Landry tvrdí, že okrem otázky ,,Čo nám kultúra a umenie prináša?" by sme si mali položiť aj otázku ,,Čo by nás to stálo, keby sme kultúru a umenie nemali?"

Tento sektor čelí v súčasnosti viacerým výzvam vyplývajúcim z prechodu na digitálne technológie, globalizačným tlakom, ako aj kultúrnej a jazykovej roztrieštenosti trhov.

 

,,Európska únia chce pomôcť kultúrnym a kreatívnym odvetviam pri ich ďalšom rozvoji a využiť ich veľký potenciál na tvorbu nových pracovných miest. S týmto cieľom vznikol program Kreatívna Európa a zlúčil dva doteraz existujúce programy Kultúra a MEDIA. Kreatívny priemysel vytvára v Európe osem a pol milióna pracovných miest a predstavuje štyri a pol percenta hrubého domáceho produktu celej Európskej únie. Navyše v posledných rokoch, napriek kríze kreatívny priemysel stále rástol. ” konštatoval vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek. Dodal, že ,,kultúra, kreatívny priemysel – nie sú to len odvetvia, ktoré nám prinášajú dobré pocity, dobré zážitky, ale naozaj majú význam aj pre hospodárstvo.”

Komu pomôže nový program?

Na roky 2014-2020 EÚ na program Kreatívna Európa vyčlenila 1 miliardu 460 miliónov EUR. Je to o 9% viac ako v období 2007-2013. Z tohto programu chce finančne podporiť približne 250 000 umelcov a profesionálov z oblasti kultúry, 2 000 kín, 800 filmov a 4 500 prekladov kníh. Program okrem toho zavedie nový finančný nástroj, ktorý umožní subjektom pôsobiacim v oblasti kultúry prístup k bankovým úverom v celkovej hodnote 750 miliónov EUR.

Európska komisia očakáva, že do programu sa zapoja aj slovenské organizácie. Ich úspech pri uchádzaní sa o projekty z programu Kreatívna Európa závisí najmä od ich schopnosti predkladať kvalitné projekty a spájať sily s partnermi v Európe. Môže im pomôcť aj ochota národných a regionálnych orgánov spolufinancovať kultúrne projekty. Na projekty v oblasti kreatívneho priemyslu je možné využiť aj financie z iných európskych programov, najmä zo z štrukturálnych a investičných fondov EÚ.

Program Kreatívna Európa kladie väčší dôraz na publikovanie výsledkov úspešných projektov a šírenie povedomia o kvalitnej európskej produkcii. Pod hlavičku programu Kreatívna Európa patrí aj udeľovanie Európskych cien, ktoré vyzdvihujú významné umelecké počiny v oblasti hudby, architektúry, literatúry, kultúrneho dedičstva a filmu. Spolu sa udeľuje päť cien – štyri v rámci podprogramu Kultúra a jedna v podprograme MEDIA. Európska únia bude naďalej pokračovať aj v úspešnej tradícii podpory Európskych hlavných miest kultúry. Túto príležitosť minulý rok využili aj slovenské Košice. Počas roku 2013 sa naštartovali mnohé iniciatívy, ktoré môžu na mesto pozitívne vplývať dlhé roky.

Kvalitné výstupy kreatívnych odvetví vznikajú trpezlivou prácou a ich efekty mávajú dlhodobý charakter. Kultúra má svoje nezastupiteľné miesto v budovaní úspešnej, konkurencieschopnej a udržateľnej európskej spoločnosti.

Autor: Zuzana Duchová, Creative Europe Desk Slovensko

 

Odkazy:

http://ec.europa.eu/culture/creative-europe/index_en.htm

http://www.mediadeskslovakia.eu

http://www.ccp.sk/

https://www.facebook.com/pages/MEDIA-Desk-Slovensko

https://www.facebook.com/CulturalContactPoint

https://twitter.com/KreativnaEuropa

http://www.youtube.com/channel/UCPKEQXxsyBRzgmQACCnQQ7g

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!
vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili
(ilustračné foto)
Desivá havária pri anektovanom Kryme: Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do mora!
Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
Úsilie OSN stopol zásah Ruska: Krajiny Západu sa usilujú zaškrtiť Severnú Kóreu, tvrdí veľvyslanec
Maddison twins
Foto
Sexi dvojčatá sa delia úplne o všetko: Dokonca už aj o... Pikantné detaily!
Depressed man at night feeling alone and useless
Ste pripravení na prechod na letný čas? Prieskum hovorí jasne: Tieto problémy sú najčastejšie!
Petra Polnišová
Foto
Polnišová sa postarala poriadny TRAPAS: Veľké sklamanie fanúšikov! Zabudla na svoje predstavenie?