Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2022 14:54 | Šport | Šport mix
FotoVideoPR článok

Tipos Národný beh Devín – Bratislava pripravil špeciálnu výzvu: Dokážeš oskalpovať olympijského víťaza Mateja Tótha?

Na 74. ročník Tipos Národného behu Devín – Bratislava je predbežne prihlásených 1700 bežcov. Okrem rekreačných aj slovenská elita, ktorá bude v nedeľu 9. októbra od 10.00 h bojovať o body do Bežeckého pohára SAZ 2022. Nadchádzajúci ročník "Devína" bude 14. kolom tohtoročného 15-dielneho seriálu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na najstaršie slovenské športové podujatie (prvé preteky sa uskutočnili 24. apríla 1921) sa zo slovenskej špičky zatiaľ prihlásili z mužov Radovan Tomeček, Marek Lenčéš, Michal Staník či Ondrej Kubo. Pribudli aj dvojnásobný majster SR v horskom behu Martin Rusina, ktorý minulú nedeľu na polmaratóne v rámci MMM v Košiciach dobehol druhý a zlepšil si polmaratónsky osobák na 1:09:34 h a takisto druhý Slovák v cieli MMM 2022 v osobnom rekorde 2:30:51 h, tohtoročný slovenský šampión na 5000 m Michal Kováč.

V ženskom štartovom poli figurujú vlaňajšia víťazka a líderka tohtoročného BP SAZ Lucia Pelikánová, vicemajsterka SR v polmaratóne i v behu do vrchu. Jej najväčšie súperky budú zrejme slovenská šampiónka v maratóne 2019 Lucia Vlčáková, celková víťazka BP SAZ 2020 Radka Roháčová, jej klubová kolegyňa z AK ZVP Lučatín Kristína Resslová či Kristína Doricová, bojujúca o miesto v TOP 10 v BP SAZ. "Som rád, že sme sa dali vlani dokopy a štyri subjekty spoločnými silami zachránili toto výnimočné podujatie. Vďaka tomu sa v roku 100. výročia vzniku pretekov bežalo aspoň symbolicky, keďže proticovidové opatrenia nám v poslednej chvíli znemožnili usporiadať Národný beh Devín – Bratislava v tradičnom formáte, hoci naň bolo všetko pripravené,“ poznamenal v tlačovej správe Ladislav Asványi, viceprezident Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Organizátorov teší, že po pandemických rokoch sa na podujatí očakáva znova vysoká účasť. "Aktuálne je prihlásených už okolo 1700 účastníkov a do nedele by to mohlo byť 2500-3000 bežcov. Novinkou sú vlnové štarty – pretekári budú rozdelení do troch zón a vyrazia v trojminútových intervaloch," vysvetlil hlavný organizátor Jozef Pukalovič.

Tohtoročná edícia podujatia ponúkne i zaujímavú výzvu. Kto sa postaví na štart "Malého Devína", môže získať skalp olympijského víťaza v chôdzi na 50 km Mateja Tótha v projekte "Predbehni olympijského víťaza Mateja Tótha“. Beží sa na 2,7 km merajúcej trati spod mosta Lanfranconi do centra Bratislavy. "Veľmi rád som prijal úlohu ambasádora Malého Devína a dúfam, že tým pomôžem prilákať na štart čo najviac detí a mladých ľudí. Je dôležité, aby pochopili že beh a pohyb ako taký je skvelý a vyvoláva pozitívne emócie,“ povedal Matej Tóth.

Do cieľa pri Propelleri pobeží tempom 5 minút na kilometer, čiže v cieli by mal byť za 13:30 min. Kto to zvládne skôr, bude sa môcť pýšiť skalpom olympijského víťaza. "Prinesiem si aj zlatú medailu z Ria a budeme sa môcť v cieli spolu s deťmi odfotiť. Verím, že aj tento zážitok bude pre mnohé z nich motivácia, aby pravidelne športovali,“ dodal Tóth, ktorý absolvuje za osem dní už tretie bežecké preteky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu