Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2014 07:30 | Správy | Domáce správy

Čierny biznis s náhradou heroínu: Narkomani kupujú tabletku za 50 centov!

Liek tramal berú ako náhradu za heroín. Počet závislých stúpa hlavne v Detve a vo Zvolene, najmä medzi mladými ľuďmi. 

V Detve sa výrazne rozšírili lacné opiáty. Obľúbený je hlavne vysoko návykový tramal. „Spôsobuje eufóriu, útlm psychiky a motoriky a jeho účinky sa podobajú na užitie heroínu,“ vysvetľuje Martin Somora, riaditeľ Centra drogovo závislých v Banskej Bystrici.

Po vysadení tramalu alebo predávkovaní sa objavujú príznaky podobné epileptickým záchvatom. Vtedy zasahujú aj záchranári. „Mesačne absolvujú 3 až 4 výjazdy najmä k mladým ľuďom, ktorí užili nadmernú jednorazovú dávku spomínaného liečiva. Majú kŕče, pôsobia ako epileptici, ktorí prekonávajú epileptický záchvat. Kým k nim príde posádka, tak príznaky väčšinou odznejú, ale záchranárom sa priznajú, že užili liek. Alarmujúce je, že najmladší pacient mal iba 12 rokov,“ uviedla hovorkyňa Falcku Alena Lacyková-Krčová.

Podľa Somoru tramal vo forme tabliet alebo kvapiek kupujú závislí ľudia na čiernom trhu od dílerov za niekoľkonásobne vyššie ceny. „Tí ich musia získať na lekársky predpis u lekárov,“ hovorí riaditeľ. TV Markíza upozornila na dvoch lekárov, ktorí mali tramal predpisovať vo zvýšenej miere. Jeden z nich však Novému Času túto informáciu poprel.

 

„Od doktora, ktorý zomrel, som prebral obvod s pacientmi. Niektorí boli závislí od spomínaného lieku, no ja som im ho odmietol predpisovať, preto odo mňa odišli, alebo som ich sám vyradil. Navyše, dvom závislým ľuďom som pomohol dostať sa na liečenie,“ uviedol lekár. Pripúšťa, že tramal predpisuje najmä ľuďom, ktorí majú problémy s obličkami alebo iné bolesti, no nerobí to vo zvýšenej miere. „Na to by ma poisťovňa upozornila,“ dopĺňa doktor.

Všeobecná zdravotná poisťovňa však tvrdí niečo iné. Uvedení lekári z Detvy boli riešení pre vyššie predpisovanie tramadolu. Spravidla po kontrole alebo upozornení lekári znížili preskripciu vykázanú zdravotnej poisťovni,“ ozrejmila Dana Gašparíková, hovorkyňa VšZP. Dodala, že po upozornení lekára sú bežne tieto lieky predpísané s uvedením, že liek hradí pacient. Takéto recepty potom do zdravotnej poisťovne neprichádzajú.

Polícia od roku 2011 riešila v súvislosti s tramalom 13 trestných činov šírenia toxikománie a vzniesla obvinenia proti 4 osobám. Lekára, ktorý TV Markíza priznal zámerné predpisovanie tramalu, už vypočuli v stredu. Podľa policajnej hovorkyne Márie Faltániovej začali stíhanie vo veci šírenia toxikománie, ktorej sa dopustil neznámy páchateľ v Detve a na iných miestach poskytnutím tramalu.

Účinná látka tramadol, liečivo lieku tramal, je analgetikum triedy opioidov pôsobiace na centrálny nervový systém. Zmierňuje bolesť pôsobením na špecifické nervové bunky v mieche a mozgu. Liek tramal sa užíva na zmiernenie strednej až silnej bolesti. Je vo forme tabliet, kvapiek, čapíkov a injekčného roztoku. Pacient dopláca za tramal od 0,21 centa až po 1,28 €, záleží na veľkosti balenia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas