Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2014 09:49 | Správy | Domáce správy

Neonacisti terorizujú bar v Nitre: Majiteľovi zlámali nohu, ľudí dokopali do bezvedomia

Neonacisti terorizujú študentský bar v Nitre. Radikáli majiteľovi zlámali nohu, dvoch ľudí dokopali do bezvedomia.

V sobotný večer krátko pred polnocou prišli podľa denníka Sme do Mariatchi baru v centre mesta holohlaví mladíci. Provokovali a pýtali cigarety. Keď im ich odmietli predať, začali hulákať a neodchádzali ani po prosbe majiteľa. Zákazníci ich vytlačili von, no radikáli sa vrátil s posilou. Majiteľ podniku Radovan Richtárik vyšiel z baru, aby ich zastavil. „Chcel som povedať, nech kašlú na to, no oni na nič nečakali,“ povedal. Okamžite začali mlátiť jeho aj ďalších zákazníkov. Po ľuďoch, ktorí padli na zem, surovo dupali, ďalších bez milosti kopali do tváre. Keď sa barmanka snažila odohnať údajného neonacistu, ktorý skákal po mužovi, čo zostal bezvládne ležať na chodníku, ďalší z útočníkov jej dal facku.

Útokov bolo viac

Októbrový útok, ktorý zaznamenali aj mestské kamery, nebol prvým ani posledným konfliktom, ktorý neonacisti v bare vyvolali. Problémy tam majú viac ako rok. Extrémisti si podľa Sme cez ulicu otvorili podnik Walhala, ktorý je oficiálne súkromným kartárskym klubom. „Je to právna slučka, aby im tam nemohli chodiť policajti, no fungujú načierno ako krčma, kde sa pravidelne opíjajú a potom robia výtržnosti,“ povedal Richtárik. Stretávajú sa tam v sobotu večer a majiteľ baru oproti vraví, že boli obdobia, keď s nimi mali problémy každý týždeň. Rozbíjajú okná, kopú do dverí, vyhrážajú sa. „Raz, keď sme mali zatvorené, dobehli so svetlicou, že ju hodia dovnútra. Jediné šťastie, že bolo zamknuté a nehodili ju cez okno,“ spomína jedna z barmaniek.

Útoky proti baru nie sú náhodné, Richtárika si neonacisti pamätajú ako aktivistu organizácie Ľudia proti rasizmu. „Zafixovali si ma ako nepriateľa, aj keď už mám takmer štyridsať rokov a nepotrebujem sa naťahovať s dvadsaťročnými chalanmi“. Štamgastmi v jeho bare sú najmä študenti. „Chodia sem aj ľudia s dredmi, čo im tiež kole oči,“ hovorí Richtárik.

Divoký Silvester

Útoky údajných neonacistov vyvrcholili na Silvestra. „Najskôr tu pred polnocou rozbili päť okien,“ spomína si jeden zo zákazníkov. „Asi o tretej sa vrátili a rozkopali dvere. Rado vybehol s foťákom za nimi. Zbadali ho, že ich fotí, začali ho biť, zložili na zem, dupali po ňom a kopali. Chcel som mu pomôcť, no jeden z nich ma chytil a zadržal. Keď som sa mu snažil vyvliecť, roztrhol mi bundu“. Majiteľ baru po tejto bitke skončil v nemocnici so zlomenou nohou, ktorú mu museli ešte na Nový rok operovať.

 

Policajti útoky vyšetrujú, no neobvinili zatiaľ nikoho. Na videu z októbra, ktoré má denník Sme k dispozícii, pritom vidno tváre útočníkov. „Na objasnení oboch prípadov polícia intenzívne pracuje,“ odpovedala krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková s tým, že októbrový prípad čoskoro uzavrú.

Za výtržníctvo a ublíženie na zdraví by radikáli mohli dostať až dva roky väzenia. Keďže počas útokov nehajlovali ani nič podobné, polícia tvrdí, že ani v jednom z prípadov nepreukázali znaky extrémizmu. Na otázku, či sa ľudia neboja do baru chodiť, Richtárik hovorí, že niektorí áno. Cíti to aj na tržbách. Podnik však zatiaľ predať nemieni.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!