Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Vlekári majú pre teplú zimu hlavy v smútku: Najhoršia sezóna za 10 rokov

Počasie ich pripravuje o kšefty! Teplé počasie spôsobuje obrovské problémy prevádzkovateľom vlekov takmer na celom Slovensku.

Kvôli nedostatku snehu museli vyššie položené strediská znížiť ceny skipasov, niektoré vleky sú úplne odstavené. Podnikatelia, ktorí sa v minulosti tešili na zimu, majú teraz hlavu v smútku. Menšie strediská museli úplne zavrieť a denne prichádzajú o obrovské sumy. Niektorí vlekári to pre túto sezónu už zabalili a živia sa inak. Z prevádzkovateľov stredísk sa stali automechanici, elektrikári či profesionálni vodiči.

Jakub a Ľuboš z pezinskej Baby: Perinbaba u nás zaspala

Svah, zima a lyže - to sú najväčšie srdcovky pre vlekárov Jakuba (22) a Ľuboša (57). Patria do lyžiarskeho klubu, ktorého členovia prácu na svahu považujú za koníček. „Vlekára robím už 40 rokov a zažil som tu nespočetne veľa krásnych chvíľ. Neživím sa touto prácou, zarábam si ako vodič. Je to smutná zima bez snehu, akoby Perinbaba zaspala,“ konštatuje Ľuboš. Spomína aj na sezónu spred asi 30 rokov, keď sa na pezinskej Babe lyžovalo len jediný deň.

„Približne od novembra do apríla sme tu rok čo rok celé víkendy, cez týždeň si brávame aj dovolenky, alebo chodíme robiť na nočné lyžovanie. Treba priznať, že takto prídeme asi o 1 500 ,“ dodal Jakub, ktorý pracuje tiež ako šofér. Sneh na pezinskej Babe videli zatiaľ iba jeden decembrový týždeň, aj to však bola len technická pokrývka.

 

Štefan: Rodinu živí ako automechanik

Štefan (45) je vlekárom v lyžiarskom stredisku Stará Myjava už desať rokov. Väčšinu času trávil v zime vždy pri vleku, no túto sezónu musí naháňať peniaze úplne inak ako obsluhovaním ľudí. Podľa jeho slov ide o najhoršiu lyžiarsku sezónu, akú zatiaľ zažil, a kvôli teplému počasiu prišiel o veľa peňazí, ktoré mu v rodinnom rozpočte chýbajú.

Je to veľká bieda s počasím. Sme od neho závislí a musíme peniaze naháňať, ako sa len dá. Opravujem autá, aby som mohol prežiť a uživil rodinu. Nemôžem čakať so založený mi rukami, dokiaľ nasneží. Aj tak prídem o viac ako polovicu platu, ktorý by som mal, keby bola sezóna v plnom prúde,“ hovorí smutne vlekár Štefan.

Vlekári z Lopušnej: Namiesto lyží sadneme na bicykel

Pri Svite pod Tatrami je lyžiarske stredisko Lopušná dolina. Keďže tu  snežilo pred mesiacom, z piatich vlekov ide len jeden. Na vleku, ktorý funguje od decembra, je viac vlekárov ako lyžiarov. „Je to bieda, cez týždeň máme na svahu okolo 20 ľudí. Všade je zeleno, nikoho neláka ísť lyžovať. Viac ľudí okolo chodí na bicykli. Dvaja obsluhujeme vlek a tretí dáva pozor na trati,“  priznal vlekár Miroslav Kozák (49), ktorý takto pracuje už desať rokov.

Ani jeho kolegovia si takúto teplú zimu nepamätajú. „Nikdy sme nestáli pred problémom, či miesto lyží sadneme na bicykel,“ povedal dôchodca Jozef Trcka (66). Keď nebude sneh, prevádzkovatelia sa budú  musieť  vrátiť  k  svojim civilným zamestnaniam. Miroslav Kozák (49) pracuje v Chemosvite
ako elektrikár a Pavel Srebala (52) robí zámočníka.

Nevydarená sezóna

Skipasy zlacneli
Nie príliš ideálne snehové podmienky spôsobili, že lyžovačka v mnohých strediskách oproti minulej sezóne zlacnela. Ceny skipasov išli dole, oproti top sezóne vo Vysokých Tatrách až o päť eur. V Jasnej zlacneli lístky o 2 eurá. Ich kúpou cez internet sa dá ušetriť ešte viac.

Lyžovačka za babku
Už zajtra otvárajú vo Vysokých Tatrách na Štrbskom Plese zjazdovku Solisko.
Lyžiari, ktorí si kúpia skipas hneď ráno v pokladnici o 8.00 hod., budú mať nezabudnuteľný zážitok len za euro od 8.00 do 9.30 hod.

Prišli o desaťtisíce eur
Prevádzkovateľom vlekov spôsobilo teplé počasie probémy. Náklady, ktoré investovali do zasnežovania a úpravy svahov, sa nevrátili. Niekde sa škody počítajú v desiatkach tisíc eur.

20 až 40 cm
Na viacerých miestach nášho územia dosahuje snehová
vrstva výšku 20 až 40 cm. Ide najmä o technický sneh,
len v niektorých strediskách vo výške nad 1 000 metrov
sa nachádza 10 a viac centimetrov prírodného snehu.

45 stredísk
Počas víkendu bude na Slovensku v prevádzke minimálne 45 lyžiarskych areálov. Od začiatku týždňa obnovili lyžovačku na Kubínskej holi, v Drienici, Krahuliach či v Ski Vitanovej na Orave.

Pred rokom kalamita
Minulý rok bola situácia na cestách oveľa horšia a situáciu komplikovalo husté sneženie. V Bratislave bol vyhlásený druhý stupeň kalamity a magistrát vyzval obyvateľov, aby do hlavného mesta necestovali. Len na porovnanie bolo včera v metropole až 7 stupňov nad nulou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!