Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2014 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Zákulisie pádu správ: Markíza nemala šancu Televízne noviny odvysielať!

Po závažnom technickom zlyhaní televízie Markíza sa kompetentní zo Záhorskej Bystrice číslam sledovanosti určite nepotešili.

Ak krátko pred živým vysielaním došlo k závažnej systémovej chybe, televízia nemala šancu nečakané problémy vyriešiť. Podľa odborníka však bolo technicky možné, aby moderátori aspoň na krátky čas zaimprovizovali. Prečo televízia nezvolila túto alternatívu? Aké mohli byť príčiny toho, že diváci napokon správy nevideli?

3 možné príčiny kolapsu

1. softvérová chyba

 

- pri takejto chybe dôjde k celkovému vymazaniu dát a správy nie je možné odvysielať

2. hardvérová chyba

- pri tejto poruche odíde hardvér, je však stále možné, aby moderátori v štúdiu povedali divákom aspoň o technickej poruche

3.porucha na vysielacom pracovisku

- dôjde k poruche na režijnom pulte a nie je možné odvysielať vôbec nič

Markíza nemala šancu správy odvysielať

Televízia Markíza sa v piatok stretla s technickým zlyhaním, ktoré spôsobilo, že po sedemnástich rokoch po prvýkrát neodvysielala Televízne noviny. Divákov o ňom informovala len oznamom počas reprízovaného sitkomu Susedia, ktorý bežal v čase, keď mali byť na obraze v hlavných správach moderátori Švajda s Puškárovou.

Kompetentní zo Záhorskej Bystrice však o podrobnostiach záhadného kolapsu systému mlčia. Podľa odborníka na techniku Petra Mihálika mohlo ísť naozaj o systémové zlyhanie. „Myslím si, že televízia Markíza používa rovnaké systémy ako ostatné televízie, je teda pravdepodobnosť, že podobný problém môže niekedy nastať aj v iných televíziách,“ upozornil Mihálik. „Ak Markíze vypadol systém čo i len hodinu pred živým vysielaním, nie je v ľudských kapacitách, aby sa to za taký krátky čas mohlo dať do poriadku. Ak prišlo k softvérovej chybe, dáta sa mohli vymazať a logisticky by to nebolo možné za taký krátky čas spojazdniť,“ dodal.

Televízia Markíza mala podobné problémy už deň pred celkovým kolapsom. Najskôr došlo k niekoľkominútovému výpadku a po ňom namiesto Susedov odvysielala neplánované správy moderované Zlaticou Puškárovou. Technické zlyhanie sa odrazilo aj na sledovanosti.

Televízia získala trhový podiel na sledovanosti len 20 %, pričom Televízne noviny bežne dosahujú oveľa vyššie hodnoty. Tie práve pre výpadok Markízy dosiahla konkurenčná TV Joj s podielom až 37 %. Okrem toho by výpadok mohol mať dosah aj na klientov: „V prípadoch, keď klienti vyžadujú presné umiestnenie a garanciu programu, pri ktorom sa vysiela ich reklamný spot, a nastane takáto zmena, s televíziami riešime pre klienta kompenzáciu,“ vysvetlil Rastislav Kaňúch z Unimedie.

Prečo neskúsili improvizáciu?

Pre technické problémy sa moderátori na obraz vôbec nedostali. Otázkou však zostáva, či nemohli skúsiť aspoň niekoľkominútovú improvizáciu, poprípade živý vstup s oznamom o poruche. Podľa odborníka to možné bolo.

„I napriek tomu, že by prišlo len k závažnej systémovej poruche, technicky by malo byť stále možné, aby moderátori zasadli do štúdia a povedali pár slov. Otázne je, ako boli na to v Markíze pripravení,“ tvrdí Mihálik. Televízia však túto alternatívu nepripúšťa.

„Televízia je predovšetkým o tom, čo vidíte. Alternatíva improvizácie by pre divákov atraktívna nebola,“ povedala Novému Času hovorkyňa Markízy Tatiana Tóthová. Rovnako sa k celej veci postavila aj Zlatica Puškárová, ktorá mala v deň výpadku nečakane voľný večer.

„Toto s improvizáciou nesúvisí,“ dodala stroho. Včera si však spoločne s Patrikom Švajdom opäť sadli na moderátorské stoličky. Po úvodnom ospravedlnení za technické ťažkosti odmoderovali Televízne noviny naživo v avizovanom čase tak ako predtým.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle