Pred tromi rokmi začala vo voľnom čase piecť torty, vtedy však ešte netušila, že ovplyvnia jej život. Svojmu koníčku sa venuje dodnes a jej výtvory sú také vyhľadávané, že mnohých zákazníkov musí odmietať.
Erika žije v Merane na severe Talianska. Pracuje v malom penzióne v dedine Marlengo, ktorý je v zime zatvorený. „Pred tromi rokmi som mala počas zimy veľa voľného času, a tak som skúšala poťahované torty, ktoré sa mi páčili,“ hovorí Erika. Všetky informácie si vyhľadala na internete, pretože nie je vyučená cukrárka ani kuchárka, vyštudovala cestovný ruch a učiteľstvo.
Aj napriek tomu, že je v tvorbe tort samouk, postupne sa vypracovala tak, že dostala ponuku robiť kurzy alebo prezentovať firmu na výrobu cukrárenských pomôcok na veľtrhu v Bolzane. „Odmietla som. Chcem piecť len vo voľnom čase pre radosť, a nie zarábať niekomu peniaze,“ vyhlásila rezolútne. „Pečenie je len môj koníček.
Pečiem rada, keď mám čas a pokoj, pri strese alebo v časovom sklze sa to väčšinou odzrkadlí aj na výsledku. Keby som piekla len pre peniaze, tak by ma to už nebavilo,“ dodala s tým, že pre blízkych priateľov robí torty zadarmo. Čo sa týka ostatných, tak si vypýta za 1 kg torty
15 eur, aby sa jej pokryli náklady.
Pre zaujímavosť, v talianskych cukrárňach stojí 1 kg torty okolo 35 eur. „Najradšej robím detské torty, pretože pri nich môžem využiť fantáziu. Najväčšou odmenou sú iskriace očká detí. Taliani si radi objednávajú aj torty ,pre dospelých‘, či už sú to prsia, zadky, alebo torzá.
Piekla som aj nohu v sadre, lietadlo, tirolské klobúky alebo prsia pre hráča pokeru,“ popisuje Erika svoje výtvory. Pred dvoma mesiacmi si upiekla aj vlastnú svadobnú tortu, keďže sa po päťročnej známosti vydala za Slováka Juraja, ktorý tiež žije v Taliansku.
Recept do MonikyKorpus:
300 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 15 PL roztopeného masla alebo oleja, 15 PL vlažnej vody, 6 vajec, kypriaci prášok do pečiva
Krém:
400 ml mlieka, 2 zlaté klasy, 150 g cukru, 250 g jemného tvarohu, vanilkový struk alebo vanilkový cukor
Postup:
Najskôr pripraví korpus. Žĺtky vyšľahá s cukrom, pridá vlažnú vodu, roztopené maslo alebo olej, potom preosiatu múku a prášok do pečiva, nakoniec jemne primieša sneh z bielkov a upečie. V mlieku uvarí zlaté klasy a puding nechá vychladnúť. Vyšľahá maslo s tvarohom, cukrom a vanilkou a potom do krému primieša vychladnutý puding. Upečený korpus rozkrojí, natrie ovocným džemom a naplní tvarohovým krémom. Naň navrství ovocie podľa chuti a prikryje druhým plátom. Ľubovolne ozdobí.