Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.12.2013 08:51 | Šport | Šport mix

Podľa Sagana u nás mládež a kluby upadajú: Oznámil aj sťahovanie zo Slovenska!

Peter Sagan v sobotu zavŕšil čistý hetrik v ankete Zlatý pedál.

Peter Sagan v sobotu zavŕšil čistý hetrik v ankete Zlatý pedál. Dvadsaťtriročný jazdec stajne Cannondale sa tretíkrát v rade stal absolútnym víťazom ocenenia pre najlepšieho slovenského cyklistu. Celkovo má na konte už štyri triumfy, prvýkrát sa tešil ešte v roku 2008. Na druhom mieste skončil rovnako ako vlani Peter Velits, tretiu priečku obsadila cyklotrialistka Tatiana Janíčková, ktorá si v auguste vybojovala titul majsterky sveta.

Peter Sagan, ktorý v tomto roku dosiahol vo svetovom profesionálnom pelotóne najvyšší počet víťazstiev (22), vyhral presvedčivo so ziskom 121 bodov. Druhý Velits dostal takmer o polovicu menej (64), Janíčková skončila s výrazným odstupom tretia (19).

"Veľmi si to cením, chodím sem každý rok a už mám doma peknú zbierku cien. Na budúci rok sa pokúsim ešte vylepšiť jarné klasiky a možno sa mi podarí vyhrať jednu z tých veľkých. Bol som tu aj s rodinou, takže to pre mňa bol skôr taký osobný, zábavný večer ako nejaká povinnosť," povedal Sagan, ktorý pred týždňom triumfoval aj v ankete Športovec roka. Cenu mu odovzdal prezident SR Ivan Gašparovič.

 

Sagan v uplynulej sezóne opäť dominoval v profesionálnom pelotóne. Ocenenie si vyslúžil najmä úspešnou obhajobou zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže na najslávnejších pretekoch sveta Tour de France. Počas jubilejnej stej edície podujatia zaknihoval aj jeden etapový triumf, štyrikrát prišiel do cieľa druhý a dvakrát tretí. Dvadsaťtriročný jazdec zároveň ako prvý v histórii dokázal pri svojich prvých dvoch účastiach na Tour po sebe vyhrať druhý najcennejší dres. Okrem toho vyhral bodovacie súťaže aj na pretekoch Okolo Švajčiarska, Okolo Kalifornie, Okolo Alberty a na USA Pro Cycling Challenge. Na majstrovstvách sveta vo Florencii dlho bojoval o prvenstvo a nakoniec skončil šiesty. V koncoročnom rebríčku Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) obsadil štvrté miesto.

"Dúfam, že cyklistika bude na Slovensku napredovať aj ďalej. Síce sme už piati v 'profi' pelotóne, no mládež upadá a rozpadávajú sa jednotlivé kluby. My takto reprezentujeme slovenskú cyklistiku a bol by som veľmi rád, keby s tým niečo robilo aj samotné Slovensko a vrátili by sa staré časy, keď bolo na štarte 150 mladých," pokračoval Sagan, ktorý hneď v úvode roka odchádza do USA, kde bude mať klubové povinnosti, a odtiaľ letí na prvé preteky do Argentíny.

Okrem toho ho čaká aj sťahovanie. "Do ďalšieho roku by som chcel hlavne zlepšiť fungovanie ohľadom môjho osobného života. Po cyklistickej stránke sa mi celkom darí, ale môj život ma trochu vyčerpáva. Aj preto sa sťahujem do Monaka, kde som si zobral byt. Posledné dva roky som býval v podstate iba na hoteloch, chodil som z pretekov na preteky. V Monaku budem mať takú základňu, kde budem fungovať. Vďaka počasiu sa tam dá lepšie trénovať ako na Slovensku," dodal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Rusko a KĽDR pritvrdzujú: Stretli sa a... Strasie vás, keď zistíte, o čom diskutovali!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
V košickej zoo to na jar ožíva: Na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť už počas sviatkov?
Nehoda autobusu na diaľnici A9 v Nemecku
Foto
Prevrátený autobus na diaľnici: Počet obetí sa zmenil! Niekoľko ľudí bojuje o život
ilustračné foto
Foto
Najdivokejšie predpovede brazílskeho Nostradama pre rok 2024: 3. svetová, nový kráľ a... Jedna sa už mala naplniť!
(ilustračné foto)
Francúzsko je zdesené: Riaditeľovi školy sa vyhrážajú smrťou po hádke o hidžábe!
Foto
Černák prepisoval klubové štatistiky: TOTO dokázal iba ako štvrtý hráč Tampy
Foto
Kapitán hokejovej repre sa zranil: Je ohrozená jeho účasť na MS?!
Pád mosta v americkom Baltimore
Foto
Najhoršie správy sa potvrdili: Tragická dohra zrúteného mosta! Z vody vytiahli...
Novou šéfkou Bibiany sa stala Petra Flach.
Foto
Ďalší prešľap Šimkovičovej: Dosadila za riaditeľku Bibiany kamošku z Kittsee?! Reaguje aj Smatanová
Tibor Vargapál na súťaži Apimondia, ktorá sa uskutočnila v Čile, získal 15 medailí!
Obrovský úspech: Tiborov med patrí medzi NAJLEPŠIE na svete! Aha, koľko ocenení získal
Potápači majú za úlohu nájsť telá nezvestných robotníkov
Foto
Novinky o páde mosta v Baltimore: Odvolali záchrannú akciu! Hrozivý dôvod
Michal Teplica, generáln riaditeľ NMH
Naše vydavateľstvo oslovuje veľkú časť populácie, napriek tomu nás kádruje kričiaca menšina