Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2013 14:00 | Správy | Domáce správy

Smrť slovenských vojakov v Afganistane: Bombový útok zabil Edmunda a Patrika!

Najsmutnejšie zavŕšenie Vianoc! Včera predpoludním ulicami Kábulu v Afganistane otriasla explózia.

Pri výbuchu zomreli traja ľudia, dvaja z nich boli Slováci - Patrik F. († 39) a Edmund M. († 34). Samovražedný atentátnik trhavinami zaútočil na konvoj kilometer od základne NATO Camp Phoenix, kde pôsobia spojeneckí vojaci. K zodpovednosti sa prihlásilo militantné hnutie Taliban. Rodiny obetí sa so situáciou nedokážu vyrovnať. Správa o tom, že svojich milovaných už nikdy neuvidia, ich bolestivo zasiahla.

Auto so samovražedným atentátnikom explodovalo včera ráno vo chvíli, keď okolo prechádzal medzinárodný konvoj. Výbuch zabil troch ľudí a zranil viacerých civilistov. Všetci boli v okamihu detonácie v mikrobuse. Podľa informácií Nového Času sú medzi obeťami Slováci Patrik F. († 39) a Edmund M. († 34). Ich rodiny sa s bolestivou stratou vyrovnávali veľmi ťažko. Tragická správa ich zasiahla o to viac, že prišla krátko po Vianociach. „Môj manžel je mŕtvy,“ reagovala zdrvená Edmundova manželka a plakala.

To, že obeťami sa stali Slováci, potvrdilo aj naše ministerstvo. Jeden z vojakov zomrel priamo pri útoku, druhý pri prevoze do nemocnice. „Môžeme potvrdiť, že pri útoku prišli o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl SR. Vojaci pôsobili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline,“ skonštatovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

 

K zodpovednosti za útok sa hlási radikálne hnutie Taliban. „Viacero zahraničných vojakov bolo zabitých a zranených. Zničených bolo aj mnoho vozidiel pri útoku, ktorý v aute plnom výbušnín vykonal jeden z našich bojovníkov,“ povedal po atentáte hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhíd.

Podľa zahraničných pozorovateľov môže byť útok odplatou za operáciu spojeneckých síl na východe krajiny. Pri nej zomrelo osem členov Talibanu, z toho päť vodcov, pri operácii zadržali ďalších štyroch mužov.

Podľa odborníka počet útokov v krajine klesať nebude a je predpoklad, že situácia v Afganistane sa bude zhoršovať. „Oproti minulému roku stúpol počet nasilností zo strany teroristov. Myslím si, že počet útokov, ktoré budú destabilizovať krajinu, klesať nebude. Bezpečnosť v Afganistane je neistá,“ skonštatoval Marián Majer z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy.

Naši vojaci v Afganistane

  • Prvá ženijná jednotka so štyrmi desiatkami mužov prišla do krajiny ešte pred jedenástimi rokmi v roku 2002. Pricestovali tam v rámci operácie Trvalá sloboda.
  • Slovenské strážne jednotky sú do Afganistanu vysielané už od septembra roku 2008 do súčasnosti.
  • Na základňu Tarin Kowt bola vyslaná v roku 2008 prvá strážna jednotka v počte 50 vojakov. Neskôr pribudla ďalšia 50-členná skupina na základni KAF v Kandaháre. V súčasnosti pôsobí v strážnej jednotke KAF 177 profesionálnych vojakov.
  • Slovenská republika vyslala v decembri 2010 do operácie (ISAF) špeciálny štvorčlenný tím na likvidáciu nevybuchnutej munície a improvizovaných výbušných prostriedkov.
  • Viac ako 200príslušníkov slovenskej armády sa v týchto dňoch nachádza na me dzinárodnej misii v životu nebezpečnom Afganistane.
  • Slováci na zahraničnej misii majú k dispozícii najmodernejšiu technológiu. Pred pár dňami dostali od amerických kolegov sedem obrnených vozidiel M-RAP. Vozidlá vďaka pancieru odolajú aj mohutným výbuchom trhavín.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať