Na čom si pochutnávajú
„My sme takí tradiční, určite budeme mat kapustnicu so slivkami a jablkami. Nesmie chýbať kapor, ktorého Paťov otec vlastnoručne uloví, je to náš zvyk, a zemiakový šalát. Na vianočnom stole nechýbajú ani oblátky
a med, ako aj krájanie jabĺčka, či budeme zdraví.“
Ohníčku, vetríčku
„Moja úloha od detstva je, že dávam ohníčku i vetríčku. Tento zvyk znamená, že zo všetkého jedla, čo jeme, dám na špeciálny tanierik trošku apotom to vyhadzujem von, aby nás obchádzali choroby a živly.“
Maroš Kramár
„Klasicky budeme mať makové pupáky, ale predtým začneme oblátkami a trubičkami s medom. Nebude chýbať ani kapor a kapustnica.“ Herec dokonca prezradil, ako v kuchyni pomáha. „Ja sa pozerám a voniam, a pripravím trubičky a med,“ dodal s úsmevom Kramár.
Tento rok navarí večeru aj pre priateľa repera Patrika Rytmusa
Kapustnica (5-litrový hrniec)
Kilo kyslej kapusty zalejeme vodou, pridáme dva bobkové listy, pät kusov čierneho a nového korenia, päť hrstí sušených hríbov. Celé sa to spolu varí hodinu, pridajú sa dve veľké klobásy, ktoré povaríme ďalších dvadsať minút. Nakoniec pridáme sladkú šľahačkovú smotanu a kapustnicu nezahusťujeme.
Moderátorkin manžel je Kanaďan, napriek tomu sú zvyky v ich rodine slovenské. „Manžel sa plne prispôsobuje nám. Mám rada klasiku - co je kapustnica, kapor, bobáľky - po slovensky opekance smakom,“ prezradila tradičné menu Sedlmair -
Herečkino sviatočné menu sa skladá z niekoľkých chodov. „Na úvod si dáme oblátky smedom, cesnakom aorechmi. Budeme mat klasický zemiakový majonézový šalát. U nás je rybu len otec, tak on bude mať rybu a my rezne. Polievka tiež nemôže chýbať. V kuchyni varíme spolu s mamou.“
Majonézový šalát
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme acez pretláčadlo pretlačíme na hranolčeky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, sterilizovanú zeleninu, uhorku azamiešame spolu zo zemiakmi. Dochutíme soľou akorením, pridáme natvrdo uvarené vajíčka. Nakoniec pridáme zmiešanú majonézu statárskou omáčkou aso smotanou na šľahanie acelý šalát zamiešame.