Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2013 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Repeťácke hviezdy si nového manažéra pochvaľujú: Chce byť druhým Krajíčkom!

V 90. rokoch bol kráľom televíznej zábavy otec pesničkovej relácie Repete Ivan Krajíček († 57).

A hoci od poslednej klapky legendárneho programu ubehlo už sedemnásť rokov, doteraz nenašiel premožiteľa. Teraz však môže byť všetko ináč. Štafetu totiž prebral spevák Otto Weiter (57), mimochodom kedysi najmladší z repeťákov. V poslednom čase sa na nás Weiter usmieva z bilbordov, pričom propaguje Senzi TV - televíziu plnú starých šlágrov a nesmrteľných evergreenov. A keďže aj my sme sa chceli presvedčiť, či je jeho program taký senzi ako nová televízia, vybrali sme sa pozrieť na nakrúcanie Senzi Silvestra do Trnavy.

Chodby trnavského kulturáku sa hemžia desiatkami účinkujúcich, medzi ktorými zodpovedne pobehuje hlavný šéf a režisér Otto Weiter spolu s produkčnou a manželkou Andreou Fischer. O pár metrov ďalej odľahčuje napätú atmosféru zabávaním kolegov spevák Robo Kazík s Dušanom Hlaváčkom. Z dverí sa o chvíľu v minišatách a s natáčkami na hlave vyrúti aj Jadranka. Speváčky Szabová, Bláhová a Vrtichová, ktoré si najviac pamätajú starú repeťácku éru, spolu debatujú pri stole s občerstvením a tešia sa na svoj výstup.

Posledné maskérske úpravy absolvuje aj Eva Máziková, ktorá popritom stíha rozdať autogramy. V zákulisí to jednoducho vrie. Už o niekoľko minút sa totiž má začať nakrúcanie silvestrovského programu a stres vo vzduchu značne cítiť. Postupne sa do posledného miesta zapĺňa aj hľadisko. Prišli všetky vekové kategórie, predbiehajú sa babky aj stredná generácia. Dokonca je tu aj veľa mladých - všetci chcú byť pri dverách prví a ukoristiť si miesto s najlepším výhľadom na pódium.

 

Ako kedysi

Zábava pripomína staré zlaté časy Repete. Hoci vokalistky Trenďáčky nahradili dve šumné osemnástky, mladí hudobníci a orechester Pavla Zajáčka, na pódiu sa po dlhom čase ukázala aj Oľga Szabová. Spieva svoje nesmrteľné Mendocíno a tancuje s temperamentnou Mázikovou, ktorú publikum miluje. A Helena Vrtichová dala Weiterovi pred koncertom komickú podmienku: „Prídem, len mi tam, preboha, nedávaj Diridondu.“ Nakoniec ju však vďačne zaspieva.

V šatni sa medzitým hovorí a spomína aj na Krajíčka. „Raz mi povedal‚ stará, teraz s nami musíš ísť spievať, ja som totiž za chvíľu na lopate. Bolo to naše posledné Repete, na ktoré som išla, nevediac, že je posledné. Hoci sme videli, že je bledý a chudý, do poslednej chvíle neukázal, ako je vážne chorý,“ spomína Szabová na rok 1997. A čoskoro sa pridá aj Vrtichová.

„Stále si neviem uvedomiť, koľko rokov je Ivan už preč. Akoby to bolo včera, čo sme spolu stáli na javisku. Stále na neho spomíname.“ Weiter sa mnohému priučil aj v repeťáckej škole Ivana Krajíčka, má teda odkiaľ brať inšpiráciu. „Otto chce urobiť niečo podobné ako Krajec. Idea vznikla u Ivana a oboch považujem za profesionálov. “ hodnotí Máziková.

Nabalil sa?

„Po odchode Ivana Krajíčka a jeho projektov vzniklo sedemnásťročné vákuum, keď sa zabudlo na strednú a staršiu generáciu. Vďaka Repete sa stalo známych veľa spevákov, ktorých dnes už takmer nevidieť,“ hovorí Weiter o tom, prečo sa pustil do výroby zábavných programov. Vystupujú v nich umelci ako Szabová, Kazík, Blahová či Volejníčková.

Tí dnes, aj vďaka Weiterovi, zažívajú svoj návrat na obrazovky. „Aj teraz po nakrúcaní Silvestra za mnou prišli a povedali: Ottino, díky, je super, že si nás pozval. A cenia si to aj mladé, neopozerané tváre, ktoré dostali príležitosť. Žiaľ, nájdu sa aj závistlivci,“ povie Weiter.

Senzi prachy

Repeťácke hviezdy dnes najčastejšie vystupujú pod značkou Senzi TV, ktorá patrí Jojke. Práve televízia oslovila Weitera, aby jej na kľúč vyrobil zábavný program hodný legendárneho Krajíčka. „Režisér Núňez chcel propagovať TV Senzi, preto za mnou prišiel s otázkou, koľko mám koncertov, a že si môžem na ne prizvať aj ďalších interpretov, na ktorých honoráre mi prispejú,“ vysvetľuje spevák. „Oficiálne to však boli moje koncerty s manželkou Andrejkou. Navyše, vybavovali sme celú agendu, logistiku umelcov, obvolávali kulturáky a nanovo uzatvárali zmluvy, všetko zostalo v našej réžii,“ tvrdí Weiter.

Neoplatilo sa nám to a stále doplácame aj z vlastného vrecka. Zatiaľ to vychádza na 20 000 eur bez honorárov, pričom doteraz som do toho dal svojich 5 200 eur.“ Prečo to teda robí, keď je na tom, ako hovorí, stratový?! „Veľa ľudí si myslí, ako sa na tom nabaľujeme a prečo to dala televízia robiť práve nám... Ja však stále tvrdím, že peniaze tu budú, aj keď tu my nebudeme,“ vyhýba sa priamej odpovedi o zisku.

Všetko sám

Už dvadsať rokov má Weiter svoju umeleckú agentúru Otto Weiter-music, okrem ktorej vlastní aj agentúru na výrobu videoklipov J.B.S. Production. Prostredníctvom nich teda začal kontaktovať kolegov, či by účinkovali v projekte Senzi. No nepochodil u všetkých. „Našli sa aj takí, ktorí boli zásadne proti a odmietli to s argumentom, že majú inú úroveň,“ priznáva, menovať nechce a iba sa smeje.

S manželkou mladšou o 17 rokov, speváčkou Andreou Fischer, riadia všetko zo svojej kancelárie sami. „Od oslovenia spevákov, navrhnutia scény, zohnania techniky a kameramanov, scenára až po vyplácanie honorárov. Aj zmluvy s interpretmi riešime sami dvaja s Andrejkou. Takisto utekám kúpiť chlebíčky a pohostenie, zháňam výzdobu. Na zmluvách sa individuálne dohodujeme s interpretmi,“ objasňuje Weiter.

A čo hovorí na svojho „kolegu“ z brandže Martina Jakubca? Ten má totiž zaregistrovanú ochrannú znáku Repete aj Repeťáci. „Aha, toho pána jednoducho neriešim. Vraj si zaregistroval aj svoje meno. To už je aký narcis! A to sa ešte donedávna hrdil tým, že iba on môže postaviť Repete na nohy. Prizval si starších umelcov na spoluprácu, aby sa mohol po ich chrbtoch šplhať ďalej,“ hovorí Weiter.

Práve nevýhodnou zmluvou sa mnohí umelci upísali Jakubcovi a nemôžu vystupovať nikde inde. To je aj prípad legendárneho Dušana Grúňa. „Preto Duško na našom koncerte chýbal, lebo mal tak hlúpo urobenú zmluvu s tímto priateľom kultúry.“

Vorkoholik

Weiter si teraz teda užíva, že sa mu aspoň sčasti podarilo oživiť slávu Krajíčkovho Repete. So svojím vzorom má ešte niečo spoločné - vorkoholizmus a prácu v strese. Krajíček pracoval nonstop na plné obrátky a zabával aj svojich blízkych v súkromí. Nikdy nevypínal, a to sa mu stalo aj osudným. Podobný výstražný prst dostal minulý týždeň aj Weiter.

„Dva dni pred programom sa mi stalo, že som ráno vstal a stále som padal a nakláňalo ma na pravú stranu a strácal som rovnováhu. Asi to bol slabý infarkt. Nemohol som si dovoliť na hodinu odísť k lekárovi. Jeden kamarát doktor sa ma už rok pýta, či mám dobrú hlinu na záhrade. Nech si ju dávam na hruď, aby som vedel, čo ma čaká,“ dodáva s úsmevom, po ktorom však v okamihu zvážnie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?