Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2015 02:00 | Správy | Zahraničné správy
Video

Bez tohto si sviatky ani nedokážeme predstaviť! Vypočujte si naj vianočné piesne

Púšťame si ich každý rok a poznáme všetky slová naspamäť. Vybrali sme pre vás tie najznámejšie.

Vianoce sú opäť tu. A k nim nneodmysliteľne patria nestarnúce vianočné piesne. Prinášame vám tie najznámejšie.

Wham - Last Christmas

Pieseň popového dua Wham (Georga Michaela a Andrewa Ridgeleyho) vznikla v roku 1984 a odvtedy sa stala kultovou. Na svete snáď neexistuje človek, ktorý by túto vianočnú pieseň nepoznal. Je najlepšie predávaným singlom na svete a už niekoľko rokov je bezkonkurenčne najhranejšou vianočnou skladbou.

 

Let It Snow!

Pieseň Sammyho Cahna z roku 1945 sa dočkala nespočetného množstva prerábok. Songu sa zhostili také hviezdy ako Dean Martin, Frank Sinatra či Rod Stewart.

 

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You

Kto by si nepamätal, ako sa Mariah v sexi vianočnom kostýme pobehuje so Santom po snehu! Song uzrel svetlo sveta v roku 1994 a odvtedy sa stal vianočnou klasikou spolu s perníkmi a stromčekom.

White Christmas

Skladba od Irvinga Berlina mala premiéru na 1. sviatok vianočný v roku 1941. Spevácky výkon Binga Crosbyho natoľko ohúril, že pieseň sa stala najlepšie predávaným singlom všetkých čias. Predajom 50 miliónov kópií na celom svete sa pieseň dokonca zapísala do Guinnessovej knihy rekordov.

Tichá noc

Dajte si ruku na srdce, kto si rád nezaspieva túto koledu? Každý z nás pozná slová piesne naspmäť. Skladba Fraza Xavera Grubera a Josepha Mohra po prvý raz zaznela na Vianoce v roku 1818. A odvtedy sa stala súčasťou každých Vianoc. V roku 2011 ju dokonca zapísala do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

John Lennon - Happy X-mas (War Is Over)

John Lennon nahral túto pieseň spolu so svojou manželkou Yoko Ono v roku 1971. Singel je protest songom proti vojne vo Vietname. Zaujímavosťou je, že najväčšiu slávu si pesnička vyslúžila až po smrti Lennona.

Band Aid - Do They Know It´s Christmas?

Song Boba Geldofa uzrela svetlo sveta v roku 1984. Zaspievali si v nej samé hviezdy – Duran Duran, Spandau Baller, Paul Young, Culture Club, Wham, Sting či U2. Skladba mala charitatívny podtón, Geldof prostredníctvom nej vyzbierať peniaze pre rozvojové krajiny, kde ľudia trpia hladom. Zámer sa aj vydaril, stal sa najpredávanejším v histórii britského singlového rebríčka. Úspech pesničky potom viedol k obrovskému koncertu Live Aid v roku 1985.

Driving Home For Christmas

Pieseň v podaní Chrisa Reu mala premiéru v roku 1988. Stala sa jednou z najobľúbenejších, ľuďom pripomína pohodu vianočných sviatkov. Skladba dočkala desiatok prerábok.

Jingle Bells (One Horse Open Sleigh)

Klasickú koledu Jingle Bells sa učil snáď každý študent na hodinách angličtiny. Pieseň napísal James Lord Pierpont a publikovaná bola pod názvom One Horse Open Sleigh na jeseň v roku 1857. Odvtedy sa dočkala stoviek verzií.

Vánoce, Vánoce

Československé Vianoce si nemožno predstaviť bez tejto skladby. Nahrávka má už pritom nejaký ten piatok. Madda Hrnčířová a skupina Settleři ju naspievali v roku 1962. Pesnička nie je pritom klasickou vianočnou, ktorá opisuje pohodu a pokoj. Práve naopak. Text hovorí o tom, ako to naozaj vyzerá v normálnej rodine.

Mary´s Boy Child

Táto pieseň Jestera Hairstona pochádza z roku 1956. Celosvetovú slávu získala až o niekoľko rokov neskôr, keď ju v roku 1978 naspievala známa skupina Boney M. Ich verzie skladby sa predalo 1,85 milióna kópií.

José Feliaciano - Feliz Navidad

Vianočnú skladbu Feliz Navidad vytvoril v roku 1970 portorikánsky spevák a skladateľ José Feliciano. Umelec želá v španielčine všetkým šťastné a veselé Vianoce a prosperitu v novom roku. Jednoduchý text a chytľavá melódia zaúčinkovala a pieseň sa zaradila medzi 25 najhranejších vianočných skladieb sveta.

Melanie Thornton - Wonderful Dream (Holidays Are Coming)

Symbolom moderných a komerčných Vianoc sa stala pieseň Wonderful Dream. V roku 2001 ju naspievala Melanie Thornton. Komu názov nič nehovorí, spomeňte si na kultovú vianočnú reklamu Coca Coly so Santom a vysvietenými kamiónmi.

Rockin´ Around The Christmas Tree

Táto vianočná pieseň uzrela svetlo sveta v roku 1958. Brenda Lee ju naspievala ako 13-ročná tínedžerka a odštartovala jej kariéru.

 

Karel Gott a Darinka Rolincová - Zvonky štěstí

Nemôžeme zabúdnúť ani na kultovú pieseň z čias socializmu. Duet Zvonky štěstí si vtedy ešte Darinka Rolincová zaspievala s božským Kájom Gottom. Singel mal úspech, ba dokonca ho prespievali aj do nemčiny. Dovedna sa z neho predalo 200-tisíc kusov.

Iveta Bartošová - Tři oříšky

Čo by to boli za Vianoce bez kultovej rozprávky Tri oriešky pre Popolušku? A na úspech filmu nadväzuje aj princezná českého šoubiznisu. Iveta Bartošová naspievala v roku 1998 pieseň Tři oříšky. Odvtedy sa stala pevnou súčasťou jej repertoáru a Iveta ju musela spievať na každom koncerte.

Miro Žbirka a LOJZO - Každý deň budú vraj Vianoce

Medzi slovenskú klasiku patrí duet Mira Žbirku a skupiny LOJZO z 90. rokov. Za srdce chytí už samotný titul, veď kto by nechcel, aby boli Vianoce každý deň!

Už se všichni tešíme na Ježiška

Náš výber zakončíme československou klasikou, ktorá nás teší už desiatky rokov. Skladbu Už se těšíme na Ježiška naspieval Lubomír Lipský a Jiří Malát s detským zborom.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!