Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2013 18:00 | Správy | Zahraničné správy

Bublina okolo vitamínových doplnkov praskla! Hltáme ich zbytočne?!

Tri štúdie vám dokážu, že míňate svoje peniaze na vitamínové doplnky zbytočne!

Pomáha každodenné užívanie vitamínových doplnkov zlepšiť náš zdravotný stav? Odpoveď na túto často kladenú otázku našli tri nové lekárske štúdie a zaručene vás prekvapí!

Autori týchto štúdii k už známym poznatkom pridali výsledky nových experimentov a prišli k jednoznačnému záveru – užívanie vitamínových doplnkov naše zdravie nezlepšuje! ,,Dopĺňanie vyváženej stravy u dospelých vitamínovými a minerálovými doplnkami nemá žiadny jednoznačný prospech pre zdravie a môže byť dokonca škodlivé,“ sumarizuje výsledky štúdií článok v decembrovom vydaní magazínu Annals of Internal Medicine. ,,Tieto vitamínové doplnky by sa nemali užívať ako prevencia pred chronickými ochoreniami.“

 

Odborníci sa snažia varovať ľudí, aby nemíňali svoje peniaze na takéto výživové doplnky zbytočne. ,,Je možné, že svoje peniaze investujete do tabletiek, ktoré vás nedokážu pred chorobami dlhodobo chrániť,“ tvrdí Dr. Edgar Miller, profesor medicíny a epidemiológie. ,,Čo vám pomôže bude, ak si za svoje peniaze radšej kúpite ovocie, zeleninu, orechy, fazule, nízkotučné mliečne výrobky a podobne. Investovať do cvičenia sa taktiež oplatí.“

Výskumy sa zamerali najmä na vitamíny spojené s prevenciou rakoviny, starostlivosťou o srdce, podporou funkcií mozgu a vnímania. Takéto vitamíny a minerály užíva až polovica Američanov!

TU SÚ DÔKAZY!

Štúdia č. 1 – Prvá štúdia sumarizuje výsledky 24 výskumov a dvoch experimentov, do ktorých sa zapojilo až 350 000 ľudí. Výskumy nepotvrdili, že by vitamínové a minerálové doplnky pomohli znížiť riziko srdcových chorôb u ľudí, ktorý ich užívali. Bolo zistené len malé, takmer nepostrehnuteľné, zlepšenie v prevencii pred rakovinou, ale aj to len u mužov. Pozoruhodné je, že vďaka výskumu zistili, že betakarotén a vitamín E nielenže v prevencii chorôb neprospievajú, u ohrozených jedincov môžu dokonca zvýšiť riziko pľúcnej rakoviny.

Štúdia č. 2 – Ďalšia štúdia si posvietila na to, či má užívanie vitamínových doplnkov dlhodobý vplyv na podporu mozgu a kognitívnych funkcií. Do výskumu sa zaplnilo 5950 doktorov starších ako 65 rokov. Výskum trval až 12 rokov, počas ktorých niektorí z doktorov užívali skutočné vitamínové doplnky a iní doplnky bez účinku (tzv. placebo). Záver výskumu bol prekvapivý – rozdiel medzi skupinou s vitamínovými doplnkami a skupinou bez nich sa neprejavil. Vitamínové doplnky teda vôbec nepomohli spomaliť zhoršovanie mozgových funkcií!

Štúdia č. 3 – Do tohto výskumu sa zapojilo 1700 ľudí, ktorí mali v období posledných šiestich týždňoch pred pokusom infarkt. Polovica z nich počas nasledujúcich piatich rokov užívala vitamínové doplnky, druhá polovica opäť tzv. placebo tabletky. Štúdia mala dokázať, či vitamíny pomáhajú predísť srdcovému záchvatu či infarktu, avšak rozdiel medzi dvoma skupinami sa nepotvrdil. Vitamínové doplnky teda na ochranu srdca vplyv nemali.

 Dr. Eliseo Guallar, ktorý sa špecializuje na prevenciu pred srdcovými chorobami, hovorí: ,,Výsledky našich výskumov nemajú dostatočný vplyv na predaj vitamínových doplnkov a tak tento biznis naďalej rastie. Avšak štúdie a pokusy vystavili vitamínovým doplnkom nelichotivé vysvedčenie. Mali by sme o tom hovoriť. Posolstvo je jednoznačné: Užívanie väčšiny vitamínových doplnkov nás nedokáže ochrániť pred chronickými chorobami či smrťou. Ich konzumácia je teda zbytočná.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Veľká noc je rajom pre zlodejov: Riziko krádeží závratne stúpa! Týmto chybám sa určite vyvarujte
Juraj Slafkovský žiari v drese Montrealu.
Si úbožiak, vynadal Slafkovskému! A potom neveril vlastným očiam
Ilustračné foto
SHMÚ varuje: V týchto miestach sa majte na pozore pred VÍCHRICOU!
Dry snow avalanche with a powder cloud close to the village Terskol, Elbrus region
Chystáte sa na túru? Pozor: Na týchto pohoriach hrozí lavínové nebezpečenstvo
Kultový fantazijný film Nekonečný príbeh.
Foto
Pamätáte si Detskú kráľovnú z kultového Nekonečného príbehu? Strašné, čím si prešla! Takto vyzerá dnes
Bratislava (ilustračné foto)
Slovenské národné múzeum predstavilo novú publikáciu: Sledujte, čoho sa týka!
Zuzana Smatanová na premiére pokračovania filmu Gump.
Foto
Premiéra filmu GUMP2: Čo Zuzane Smatanovej vyčarilo široký úsmev? Speváčka dorazila s veľkou oporou
Group of cyclist at professional race, cyclists in a road race stage. Climbing the hill
Váš Tip
V Žiari nad Hronom pribudli prístrešky na bicykle: Takto chceme podporiť zdravý životný štýl!
Šošovicový eintopf s klobásou
Foto
Chcete nasýtiť celú rodinu, no bez zbytočného neporiadku? Skúste TENTO recept! Potrebujete len hrniec a...
Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide