Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2013 14:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Lúpež v dome vajdu sa zmenila na masaker: Votrelca († 40) ubil na smrť aj 14-ročný chlapec!

Podľa polície dvaja ozbrojení muži vtrhli v pondelok v noci do domu rómskeho vajdu v Trnovci nad Váhom (okr. Šaľa).

Maskovaní kuklami najskôr vypli elektrinu, potom rozbili okno, vliezli dnu a spustili krik, že sú policajti. V dome sa v tej chvíli nachádzalo osem Rómov. Podľa slov jedného z nich napadli lupiči najprv babku a udreli aj mentálne postihnutého chlapca. Potom sa začali Rómovia brániť a začali ich biť. Jedného utĺkli na smrť, druhému sa podarilo ujsť.

Krvavý incident sa odohral medzi druhou a treťou hodinou ráno, keď obyvatelia domu spali. Maskovaní zlodeji odpojili elektrinu, rozbili zadné okno na dome a vliezli dnu s krikom „Polícia“. Obyvateľov nútili ľahnúť na zem. Podľa polície mali výtržníci plynové pištole, Rómovia ich mali tiež a okrem toho aj nože, mačety a iné bodno-rezné zbrane.

„Najskôr napadli 70-ročnú chorú ženu, ktorá spala na prízemí. Potom išli do podkrovia, kde udreli môjho 14-ročného mentálne chorého brata. V dome spalo aj 9-mesačné dieťa. Všetci sa veľmi báli,“ opísala útok Diana Stojková (20), dcéra miestneho rómskeho vajdu Róberta Stojku (39).

Dobili ho rukoväťou pištole

Pri lúpežnom prepadnutí sa strhla krvavá bitka, počas ktorej Rómovia získali nad útočníkmi prevahu. Z domu sa ozýval krik, nárek a podľa polície padlo aj niekoľko výstrelov. Jednému z lúpežníkov sa podarilo rozzúreným Rómom ujsť. Slavomír P. (†  40), zo Serede, prezývaný Zorák, však ich bitku neprežil.

V čase incidentu bolo v dome osem ľudí, z toho tri malé deti. Páchateľa odzbrojil Michal Lakatoš (14), ktorý sa zároveň priznal, že ešte aj na schodoch lupiča bil rukoväťou od pištole. „Babku držal za tvár, tak som mu jednu vrazil. On dokonca aj vystrelil z plynovej pištole. Vystrelil na mňa aj na brata. Otec potom pustil plynovú zbraň, čo držal v ruke, ja som tú zbraň chytil a búchal som ho do hlavy, opísal televízii Markíza osudnú noc Michal Lakatoš.

Môže dostať až 10 rokov

Podľa informácií Nového Času mal lúpežník Slavomír v minulosti problémy s drogami a opakovane skončil v rukách polície pre drobné krádeže. Podľa miestnych sa Rómovia len bránili. „Brat ho udrel zo strachu, potom sa naňho vrhli aj ostatní chlapi. Zbili ho tak, že zomrel, no nie je to ich vina,“ bráni svojich vajdova dcéra Diana.

Prípad vyšetruje polícia, za tento skutok hrozí trest odňatia slobody na 10 rokov. „Vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie vo veci trestného činu zabitia. Vzhľadom na prebiehajúce úkony nemôžeme poskytnúť bližšie informácie,“ uviedla Renáta Čuháková, Nitrianska krajská policajná hovorkyňa.

Splnomocnenec Pollák: Dúfam, že to nevyvolá násilie!

Podľa splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka sa do domu rómskej rodiny chceli vlámať ľudia, ktorých minulosť bola spätá s trestnou činnosťou. Výsledkom bolo, že jedného z lúpežníkov Rómovia ubili na smrť. „Dúfam, že tento prípad nevyvolá násilie. Pevne verím, že ľudia na Slovensku sa nedajú vyprovokovať takýmito prípadmi. Lupiči vstúpili na majetok s cieľom páchať trestnú činnosť. Je pravda, že ľudia, ktorí mali byť okradnutí, nereagovali primerane, ale o všetkom musí rozhodnúť polícia,“ myslí si Pollák, podľa ktorého musí byť každý, kto pácha trestnú činnosť, potrestaný.

Útoky Rómov

Série vrážd
V rokoch 2008 až 2009 vyvádzal v Maďarsku štvorčlenný gang, ktorý ohrozoval miestnych Rómov. Partia zavraždila najmenej šiestich ľudí a ďalších zranila. Celkovo vystrelili 78-krát a ohrozili životy 55 ľudí. Traja z útočníkov dostali doživotie

Zhoríte
So slovami „Tak, Cigáni, teraz zhoríte!“ vhodili útočníci zápalnú fľašu do rodinného domu na Opavsku v roku 2009. Vnútri boli traja ľudia. Najvážnejšie zranenia utrpelo dvojročné dievčatko. Oheň jej popálil až 80 % povrchu tela.

6 mladých Rómov
sa stalo terčom posmeškov a šikany košických policajtov pred štyrmi rokmi. Policajti ich pritom nakrúcali na video, ktoré preniklo na verejnosť. Prípad sa
dodnes neuzavrel, celkovo je obvinených 10 osôb.

Sendreiovci
Ešte v roku 2001 podľa obžaloby bili policajti synov a otca Sendreiovcov v Jelšave a Revúcej na policajnej stanici. Otec zomrel po incidente priamo na chodbe u mužov zákona. Jeden z policajtov dostal sedem rokov natvrdo, ďalší nepodmienečné tresty.

2012
Pred rokom sa aj na Slovensku odohral podobný prípad ako v Českej republike. Do rodinného domu v Gelnici, ktorý patril Rómom, vhodil niekto zápalnú fľašu. Okrem rozsiahlych škôd sa nikomu nič vážne nestalo.

55,53 %
hlasov získal v župných voľbách Marián Kotleba (36), líder strany ĽS Naše Slovensko. Napriek tomu, že v minulosti neskrýval silné protirómske názory z čias už zakázanej Slovenskej pospolitosti, vo voľbách ho volili aj Rómovia.
Jeho zisk stoličky banskobystrického župana preto viacerí politici označili za najväčší šok za posledné roky.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dmitrij Peskov.
Rusko reaguje na výroky Macrona a Camerona: Hrozba pre Európu? Peskov hovorí o nebezpečenstve
Ilustračné foto
Mrazivé slová českého ministerstva: Bolo za viacerými útokmi na české inštitúcie Rusko?!
(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
ilustračné foto
Ničivý ruský útok: Hlásia obete! Veliteľ ukrajinských pozemných síl hovorí o zúfalej situácii v TOMTO meste
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
Aktualizované
Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria! Čo bude s deťmi?
Ilustračné foto
Tragické správy: Hamas mal zavraždiť rukojemníka! Otec sa už k svojim deťom nevráti
Nádejný ženích zatiaľ svoju vyvolenú nenašiel.
Foto
Nádejný ženích Radko z reality šou prekvapil: Od ruže... TO by ste nečakali! Prezradil svoj SEN