Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2013 08:30 | Správy | Zahraničné správy

Nastúpili do kabíny, v ktorej ľudia nemajú čo hľadať: Po páde z 20 metrov prišiel o život otec dvoch detí!

Cesta na víkendovú lyžovačku sa skončila tragédiou!

Pretrhnuté lano spôsobilo v piatok večer tragický pád nákladnej lanovky v Prednej Labskej pri Špindlerovom Mlyne v Česku. V kabíne sa nachádzalo päť ľudí, rodičia s dvomi malými deťmi a ich príbuzná. Všetci skončili s ťažkými zraneniami v nemocnici, otec († 38) detí pád neprežil. Lanovka slúžila iba na prepravu batožiny a lyží na chatu Bumbálka.

Lanovka sa zrútila asi o pol deviatej večer, krátko po rozjazde. Pád z výšky približne dvadsiatich metrov neprežil 38-ročný otec rodiny. Matka, ďalšia príbuzná a deti vo veku 5 a 11 rokov skončili s vážnymi zraneniami v nemocniciach v Jilemnici a Hradci Králové.

Hasiči sa museli brodiť po pás vo vode, aby sa k ľuďom v značne deformovanej kabíne dostali. Všetky osoby boli na druhej strane rieky pod hlavným lanom lanovky, dospelí boli v bezvedomí. Lávka bola v dezolátnom stave, chýbalo na nej niekoľko dosák,“ povedal veliteľ hasičov Pavel Viktorin.

Ľudia tam nemali čo robiť!

Začiatok terénu pod lanovkou tvorí prudký kopec v lesnom poraste. „Lanovka bola ťahaná k chalupe ťažným lanom a navijakom. Z doteraz nezistených príčin sa lano pretrhlo. Lanovka spadla k mostíku, ktorý vedie cez Labe. Išlo o lanovku, ktorá nebola určená na prepravu ľudí,“ povedal policajný hovorca Udo Ertner .

Žena v kritickom stave

Obe ženy aj deti sú podľa vyjadrenia nemocníc už mimo ohrozenia života. Deti budú v poriadku, jedna žena bola v kritickom stave, ale ráno ju lekári priviedli k vedomiu. „Má zlomeninu predkolenia, poranenia hlavy a oka, ale je mimo ohrozenia života,“ povedal námestník pre lekársku starostlivosť hradeckej nemocnice Zdeněk Tušl. O druhú ženu sa starajú v jilemnickej nemocnici. Má poranenú hlavu.

Vyšetrovanie potrvá mesiace

Predseda Asociácie lanovej dopravy Jakub Juračka pripomenul tragickú udalosť, ktorá sa stala tento rok vo Švajčiarsku. Dvaja pastieri tam vliezli do lanového vozíka, v ktorom sa preváža mlieko. Prepadla sa pod nimi podlaha a pád neprežili. „Nákladná lanovka je určená na prepravu nákladu a akákoľvek osoba tam nemala čo robiť. Náklad nie je živý človek,“ povedal Juračka.

Policajti teraz budú zisťovať mieru zavinenia. Ertner odhaduje, že vyšetrovanie potrvá dva-tri mesiace. Prevádzkovateľ chaty Miloslav Jirman sa včera na mieste tragédie médiám vyhýbal.

Zväčšiť mapu

Obete na našich vlekoch a lanovkách

Roztrhlo sa lano

Prvá tragická nehoda sa stala na visutej lanovej dráhe z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso, ktorú dali do prevádzky v roku 1937. V roku 1958 vymenili splietané nosné a napínacie laná za vinuté. Tie časom skorodovali a 15. septembra 1973 sa lano roztrhlo, keď bola kabína asi 150 metrov od Skalnatého plesa. Po páde na zem sa ešte kotúľala dolu strmým svahom. Zahynula jedna žena, osem ľudí sa zranilo ťažko a osem ľahko. Príčiny nehody boli dve: nevhodná konštrukcia lana a zanedbanie cyklických kontrol.

V kabíne zomreli 4 ľudia

Druhá, tragickejšia nehoda, sa stala 8. januára 1992. Zahynuli pri nej štyria ľudia. Nehoda sa stala taktiež tesne pod Skalnatým plesom. Štvormiestna kabínka sa neupla na ťažné lano a po nosnom lane sa skĺzla a narazila do kabínky pred ňou, pričom sa zrútila na zem z vyše 20-metrovej výšky.

Okamžite po nehode bola zastavená prevádzka nielen tejto lanovky, ale aj ďalších troch rovnakej konštrukcie od Transporty Chrudim.

Viktorku († 9) zabilo lano z vleku

Tragédie počas lyžiarskej sezóny neobchádzajú ani Slovensko. Na svahu vo Vyšných Ružbachoch 13. marca 2004 padajúce lano z vleku zasiahlo Viktorku († 9), ktorá sa tam lyžovala. Vlek vtedy zastal a keď sa pohol, lano spadlo malej lyžiarke na hlavu. Dievčatko utrpelo vážne zranenia a zomrelo po prevoze do nemocnice.

Súd sa ťahal veľmi dlho. Jeden z mužov, ktorému kládli smrť malej lyžiarky za vinu, Oliver Barinka († 52), to neuniesol a vlani v apríli sa obesil na tom istom stĺpe, pod ktorým vyhasol aj život Viktorky.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šošovicový eintopf s klobásou
Foto
Chcete nasýtiť celú rodinu, no bez zbytočného neporiadku? Skúste TENTO recept! Potrebujete len hrniec a...
Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Sviatky budú sláviť aj odsúdení väzni: Stovky z nich ich budú môcť stráviť s rodinou
(ilustr. foto)
Váš Tip
Neobyčajné sčítanie v Strážskom: Počítali všetky stromy v meste a taký je výsledok!
(ilustračné foto)
Vyšetrovanie v prípade akcie Meskáč naďalej pokračuje: O toto v nej ide!
Viac ako 400 kraslíc si môžu pozrieť návštevníci 23. ročníka výstavy Kraslice v Slovenskom národnom múzeu.
FotoVáš Tip
Výstava, ktorá spestruje jar už 23 rokov: V múzeu uvidíte 400 zdobených vajíčok nielen zo Slovenska!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Za symbol jari a symbol jari platíme o 88 % viac ako minulý rok
Veľkonočný KVÍZ: Poznáte odpovede na všetky sviatočné otázky? Otestujte sa!
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým