Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2013 12:00 | Správy | Domáce správy

Mladí rodičia sú zúfalí zo straty synčeka: Babka nám vzala Peťka!

Stratili milovaného syna kvôli jeho vlastnej starej mame! Rodičia Pavol (25) a Klaudia (22) sú zúfalí.

Krajský súd im odobral syna Peťka (3) a zveril ho do náhradnej starostlivosti Klaudiinej matke Adriane (48). Babka zaútočila na vlastnú dcéru a jej exmanžela priamo na súde, ktorý jej malého chlapca zveril do náhradnej starostlivosti. Staršia žena obvinila pár z nevyhovujúcich podmienok na starostlivosť o ich vlastného syna. Súd promptne rozhodol aj napriek tomu, že žiadny úrad nepreveril, v akých podmienkach Peťko v skutočnosti vlastne žije.

Klaudia a Pavol sa dočkali vlastného bývania, no manželstvo sa im rozpadlo. Podľa Klaudii za to môže jej mama. Rovnaká žena ich pripravila o jediné dieťa, ktoré chceli vychovávať spoločne. „O ničom som nevedela, nič som netušila. Vôbec by mi nenapadlo, že mi vlastná matka hodí polená pod nohy. Na Okresný súd v Trnave si podala návrh na predbežné opatrenie, aby jej bol Peťko zverený do výchovy. Ako dôvod uviedla, že sa o Peťka nestarám a bývame v nevhodnom prostredí. Nikto zo sociálky neprišiel skontrolovať, ako bývame, nikto sa ma na nič nepýtal, len zrazu mi zobrali môjho vlastného syna,“ hovorí nešťastná mamička.

Problémy s vlastnou matkou mala mať Klaudia už v čase, keď bývali u nej. Podľa nej im babka začala ubližovať po narodení vytúženého syna, zasahovala do jeho výchovy a rozbila im manželstvo. Staršia pani sa dokonca mala vyhrážať rodičom, že ak sa od nej odsťahujú, syna im zoberie. Jej slová sa naplnili a na súde získala predbežné opatrenie na náhradnú starostlivosť. „Všetko je na súde, všetko sa rieši a nechcem to riešiť cez Nový Čas. Oni sú psychicky narušení,“ povedala stroho stará matka Adriana (48).

Kľúčovým svedectvom bolo vyjadrenie detskej lekárky chlapčeka Ivety Kloknerovej. „Poznám rodinu odmalička, som presvedčená, že malému bude lepšie pri starej matke ako pri matke. Matka má rôzne problémy a nevedela by sa o dieťa postarať,“ uviedla pre Nový Čas doktorka. Podľa jej vyjadrenia zo spisu bolo všetko v poriadku až do času, keď mal chlapec tri roky. Klaudia ignorovala predvolania na preventívnu prehliadku, s chlapcom prišla napokon jeho babka, ktorá doktorku informovala o nedostatkoch v starostlivosti vlastnej dcéry.

Kontrola nezistila nedostatky

Kolízny opatrovník zo sociálky pritom vôbec nenavštívil ich domácnosť, aby zhodnotil, či Peťko vyrastá v dobrých podmienkach. Zastavil sa iba u babky. Takýto postup nie je podľa Jany Lukáčovej z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny neštandardným. „Podľa platnej legislatívy môže byť dieťa „odňaté z rodiny“ a zverené do náhradnej starostlivosti len na základe rozhodnutia súdu, ktorý zváži všetky dôvody na takýto postup. Je jedine na rozhodnutí súdu, aké úkony a šetrenia bude vyžadovať, aby dospel k rozhodnutiu,“ skonštatovala.

Sociálka sa do domu prišla pozrieť až po odvolaní rodičov. „Opatrovník zistil, že matka obýva rodinný dom s dvoma priestrannými izbami, maloletý má izbu s matkou, má tu dosť hračiek aj oblečenia, v domácnosti bolo čisto a navarené, neboli zistené žiadne nedostatky,“ píše sa v jeho správe.
Napriek tomu zveril Peťa starej mame aj krajský súd. Pritom obaja rodičia pracujú, majú zázemie a chcú späť svojho syna. „Ja som syna nevidel od leta. Klaudia sa o syna dobre starala, tešila sa, že môže konečne Peťka vychovávať samostatne bez nevhodných zásahov svojej matky. Urobíme všetko, aby nám ho vrátili,“ smúti otec Pavol.

Odborníčka: Treba dbať na práva rodičov

Podľa právničky a riaditeľky Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí Andrey Cisárovej, sudca konal správne, no do budúcnosti nie je vylúčené, že sa Peťko vráti späť k rodičom. „Predbežné opatrenie je veľmi rýchle rozhodnutie, sudca musí akceptovať názor odborníka. Ak bude vidieť rodičov po predvolaní, môže prísť k rozsudku, ktorý bude spravodlivý. V prípade, že lekár nedá relevantnú správu a vyvolá pochybnosti, môže to byť problém a v tomto prípade je vhodné osloviť druhého lekára, či má rovnaký názor. Prvoradé právo na deti majú vždy rodičia, až potom starí rodičia, ale vždy sa musí zohľadňovať najlepší záujem dieťaťa,“ povedala Cisárová.

Pomáha aj Rakovická z Talentu

Ivona Rakovická (43), ktorá je známa vďaka účasti v súťaži Česko Slovensko má talent, je druhou babkou malého Peťka. V minulosti ju trápili problémy s vlastným manželom, teraz aj ona bojuje o svojho vnuka. „Urobím všetko pre to, aby môjho vnuka vrátili rodičom. Môj syn je z toho úplne zdrvený, syna nevidel dlhé mesiace. Tá stará matka by si mala vnuka len užívať, nie sa o neho starať. Rodičia sú úplne schopní, chcú sa starať a verím, že aj budú,“ povedala.

Kontroverzné odobratia detí

50 minút

Ani nie hodina stačila sociálnym pracovníkom na Záhorí pred dvoma rokmi, aby manželom Spáčilovcom odobrali dve adoptované deti na základe telefonátu riaditeľky. Podľa nej mal chlapec na tele modriny. Do rodiny sa vrátila iba dcéra.

Anorexia

V októbri 2012 si úrady prišli po Natáliu (14) bez toho, aby ju predtým videli. Dievča chceli odobrať pre jeho zlý zdravotný stav. Tínedžerka však trpí mentálnou anorexiou, o čom úradníci nemali poňatia. Sama Natália poukázala na svoj prípad aj v Modrom z neba.

Škôlka

V máji tohto roka si sociálka prišla po Dominika (5) priamo do košickej škôlky. Spolu s matkou býval v sociálnom zariadení. Podľa ich spolubývajúcej ho matka udrela. Asociácia prijímateľov sociálnych služieb označila prípad za škandalózny.

Taliansko

Agáta Diamante prišla o svojho syna Axela (6). Podľa súdov sa dostal do opatery otca, ktorý s ním odišiel do rodného Talianska. Axela si otec zobral priamo zo školy.

Dve dcéry

Situácia sa pred mesiacom vyhrotila v škôlke pri Partizánskom. Po dve dcéry si prišiel ich otec. František ich chcel násilným spôsobom pri asistencii súdu a polície dostať do Francúzska. Matka zakročila včas.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Withdraw cash from an ATM.
Technická porucha: Z bankomatov sa ťahali obrovské množstvá peňazí! Spoločnosť ich zúfalo žiada späť
Konstantin a Aryna prežíval radostné spoločné chvíle.
Foto
Obrovský smútok svetovej dvojky: Prišla o životnú lásku († 42), zomrel hokejový reprezentant
ilustračné foto
Napätie na mori narastá: USA však nepoľavuje, svojho spojenca bude brániť!
Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek.
Foto
Kim Čong-un sa zúčastnil veľkého cvičenia: Svetu zovrie krv v žilách! Hrozivé manévre
Foto
Bývalí tréneri o Čavričovom odmietnutí repre: Nech si uvedomí, prečo dostal občianstvo!
Horehronské múzeum v Brezne.
Váš Tip
Sviatky jari v Horehronskom múzeu naladia ľudí na veľkonočnú atmosféru: Toto návštevníkov na podujatí čaká!
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel
Čaputová po schôdzke s českým prezidentom: Dôležitý odkaz oboch hláv štátu!
Ilustračné foto
Hrozí Európe kolaps?! Meteorológ vydal desivé varovanie: TOTO je mapa mŕtvych zón
Foto
Legendy Košíc Lukáč a Slovana Rusnák sa stavili: O čo ide?!
Americký prezident a prezidentská kandidát Joe Biden
USA sa pripravujú: Bidena čaká dôležité stretnutie! Aha, kto navštívi ich krajinu
Marec. Teraz je most v havarijnom stave, preto sa ho rozhodli vymeniť.
Najvyťaženejší most v Prešove vymenia: Pripravte si pevné nervy! Bude to stáť riadny balík
Ilustračné foto
Matka nechala svoje batoľa († 16 mes.) zomierať krutou smrťou! Mrazivé detaily prípadu