Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2013 00:00 | Správy | Domáce správy

Štefánikova praneter Tamara Michaela Dudášová: Prezradila tajomstvo prezidenta Beneša

Život zasvätila najväčšiemu slovenskému štátnikovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Hoci sa s ním Tamara Michaela Dudášová (67) z Bratislavy nikdy osobne nestretla, majú veľmi veľa spoločného. Spája ich nielen priame pokrvné príbuzenstvo, ale napríklad aj starý Štefánikov lodný kufor, s ktorým precestoval svet. A taktiež množstvo fotografií a dokumentov, ktoré opatruje pre budúce generácie.

 

Starý otec pani Dudášovej bol jedným zo Štefánikových bratov. Svojmu otcovi, štátnikovmu synovcovi, po nežnej revolúcii sľúbila, že bude pokračovať v jeho úsilí - prinavrátiť predka do slovenských dejín. „Neustále hľadám v archívoch čo najviac informácií o celom našom rode. K oficiálnym dokumentom o jeho smrti som sa, žiaľ, nikdy nedostala,“ hovorí dôchodkyňa, ktorá sa snaží vyvracať špekulácie o Štefánikovej smrti. „Zrejme to bola chyba stroja. Viac sa však treba zamerať na to, ako žil, miesto toho, ako zomrel. Pre zviditeľnenie Slovenska toho veľa spravil, a nielen ako politik. Bol významným vedcom, astrológom, získal množstvo patentov, napríklad na pánske traky.“

S priezviskom Štefánik sa však príbuzným ľahko nežilo. „Detstvo som prežila v Čechách v 50. a 60. rokoch, teda počas najhoršieho komunistického krutovládia. Eštebáci nás neustále kontrolovali, o Štefánikovi sme nesmeli nikdy hovoriť. Udavači boli všade. V škole som sa na dejepise musela učiť, že Štefánik, Beneš a Masaryk boli vlastizradcovia. Učiteľ ma úmyselne vyvolával pred tabuľu, chcel to počuť z mojich úst. Vždy som bola ticho, dostala som za to viacero pätiek, spomína na detstvo.

Pravda ukrytá v lodnom kufri

Tamara Dudášová chcela byť lekárkou, no režim jej to neumožnil. Tak vyštudovala aspoň zdravotnícku školu. Posledné dve desaťročia sa však snaží rehabilitovať Štefánikovo meno. „Vo Francúzsku si ho vážili oveľa viac. Dokonca mu na dom, kde v Paríži žil, umiestnili pamätnú tabuľu. Na Slovensku sa stal generálom ozbrojených síl až in memoriam v roku 2004,“ konštatuje. Sklamal ju tiež postoj českej vlády pri delení majetku v roku 1993. „Žiadala som o časť prastrýkovej pozostalosti, aby prešla na Slovensko.

 

Česi si nechali všetky cennosti, aj Gauguinove umelecké diela z Tahiti, Slovákom nechali len drobnosti. Svedčí o tom originálna rodinná zmluva. Pritom nebyť Štefánika, nikdy by prvá Československá republika nevznikla. Bol to on, kto Masarykovi i Benešovi otvoril dôležité dvere vo Francúzsku i Taliansku. Otec sa vždy hneval na Beneša, že stále iba žiarlil na jeho úspechy. Keby tak prastrýkov starý vojenský kufor, s ktorým precestoval svet, mohol rozprávať, ľudia by z tej pravdy boli priveľmi prekvapení,“ dodáva Tamara Dudášová.

Tragický okamih

Píše sa 4. máj 1919. Milan Rastislav Štefánik je plný očakávania spoločného života so svojou láskou. O niekoľko dní, 8. júna si má v Ríme zobrať za ženu príbuznú talianskeho kráľa Viktora Emanuela II., markízu Giulianu Benzoniovú. Ešte predtým však letecky smeroval na Slovensko. Na rodnú zem však nikdy nevkročil, jeho lietadlo sa zrútilo nad Vajnormi. Jeho snúbenica mu zostala verná až do svojej smrti.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Rusko zablokovalo kontrolu dodržiavania zbrojných sankcií voči KĽDR: Využilo na to veto!
Fire in an old wooden house
Tragický výbuch v Budapešti: Vyžiadal si život a mnoho zranení
(ilustračná fotografia).
Izraelský útok v sýrskej provincii si vyžiadal desiatky životov: Medzi nimi aj 6 militantov z hnutia Hizballáh
(ilustračné foto)
Ukrajina hlási úspech: Zostreliť mala desiatky striel
Zuzana Smatanová na premiére pokračovania filmu Gump.
Foto
Premiéra filmu GUMP2: Čo Zuzane Smatanovej vyčarilo široký úsmev? Speváčka dorazila s veľkou oporou
Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!
(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili
Plánuje Putin napadnúť Česko? Fiala mu nedôveruje!
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!