Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2013 15:20 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Verdikt súdu: Šéf seneckých sýkoriek Rus dostal 21 rokov

Po prvýkrát v histórii súd právoplatne uznal, že existuje zločinecká skupina sýkorovcov.

Skupina sýkorovcov je pomenovaná podľa jedného z prvých mafiánskych bosov v novodobej histórii Slovenska - Miroslava Sýkoru. A má viacero podskupín.

Po vražde Petra Havasiho prezývaného Havel v júni 2004 prevzal vedenie  seneckej partie Martin Bihári alias Rus. Pod Rusa najvyššie v hierarchii skupiny patril Alexander Botló prezývaný Mongol. Pod ním boli viacerí členovia.

Členovia zločineckej skupiny sýkorovci podnikateľov nútili, aby im platili za ochranu, majú na svedomí vydieračský únos, hrubý nátlak na dílera drog a podpálenie jeho auta, zapálenie dverí posilňovne, ktorej majiteľ nechcel platiť za ochranu, podpálenie kaderníctva, predávanie falošných diaľničných známok, pokus o zbitie jedného Rakúšana a zapálenie auta v Senci. Našiel sa u nich aj nelegálny granát, hlaveň, náboje, u dvoch obžalovaných marihuana. Ďalší falšoval kolky. V jednotlivých skutkoch, ktoré sa stali v období rokov 2007 - 2010 figurujú rôzni členovia partie.

Šéfovi seneckej podskupiny sýkorovcov Martinovi Bihárimu alias Rusovi, ktorý je na úteku, Najvyšší súd vo štvrtok potvrdili 21-ročný trest. Ešte o rok vyšší trest dostala jeho pravá ruka Alexander Botló a ďalší obžalovaný Ivica Kostrič má potvrdený trest osem rokov väzenia. Najvyšší súd zamietol všetkým trom odvolania voči májovému rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Iba František Kukko uspel s odvolaním a z pôvodných 14 rokov mu trest znížili na 13 rokov. Najvyšší súd rozhodoval o ich odvolaní a odvolaní prokurátora.

"Tĺkli ľudí na diskotékach, po uliciach v Senci chodili so samopalmi, policajti nič nerobili" konštatoval predseda senátu. Boj so štátom sa však podľa sudcu nedá vyhrať, možno sa to tak dalo robiť v 90. rokoch minulého storočia. Obžalovaní podľa sudcu museli rátať s tým, že sa to raz skončí, ako končia aj iné skupiny.

 

Chronológia kauzy

február 2010 - Polícia jedenástich členov skupiny zatkla v Bratislave, Senci a v Pezinku vo februári 2010. Podľa prokurátora boli o policajnej akcii vopred informovaní, čo umožnilo útek bosa Rusa. Súd na neho vydal zatykač.

február 2012  - Špecializovaný trestný súd odsúdil desiatich členov seneckej vetvy skupiny podsvetia, Bihári alias Rus dostal trest 24 rokov. Ôsmi obžalovaní podali odvolanie, rozhodoval o ňom Najvyšší sud. Obžalovaní v odvolaní namietali celý rad rôznych porušení zákona, odvolací súd však väčšinu ich námietok zamietol, lebo Špecializovaný trestný súd ich vykonal v súlade so zákonom. Rozsudok zrušil pre procesné nedostatky v súvislosti s pribratím znalca. Súd ho prizval bez toho, aby sa k tomu mohla vyjadriť obhajoba, boli tak porušené práva obžalovaných, ktoré im zaručuje Dohovor o ľudských právach a a ústava.

november 2012 - Najvyšší súd rozsudok Špecializovaného trestného súdu zrušil a prípad vrátil späť.

máj 2013 - Špecializovaný trestný súd Rusovi vymeral 21 rokov väzenia a Alexandrovi Botlóvi 22 rokov (pri prvom odsúdení dostal 24 rokov). Tresty sa však v porovnaní s prvotným rozsudkom výrazne zmenili smerom nadol aj pre trojicu obžalovaných, ktorá sa v závere procesu priznala. Milan Bilčík dostal 13 rokov, František Letanovský 12 rokov a Milan Janík 13 rokov basy. V prvotnom rozsudku, keď vinu popierali, dostali všetci traja po 23 rokov a štyri mesiace. František K. dostal 14 rokov (tak ako pri prvom odsúdení), Ivica Kostrič 8 rokov, (pri prvom odsúdení 13 rokov) a Boris Ž. tri roky a dva mesiace (prvý raz ho odsúdili na 8 rokov, má vážne zdravotné problémy). Právoplatnosť nadobudol len osemročný trest pre Jaroslava Pittnera, ktorý sa priznal už v prvom kole procesu, a podmienečný trest pre Štefana Zamatockého, ktorý sa neodvolal.

Rusa obvinili aj zo štyroch vrážd

  • Z vraždy Dalera Hlavačku  († 29) z mája 1999 bol obvinený v októbri 2013.
  • Z vraždy Romana Deáka († 37) z októbra  1999 bol obvinený v septembri 2012.
  • Z vraždy Juraja Matzenauera († 33)z apríla 2000 bol obvinený v júli 2013.
  • Z vraždy Róberta Pála  († 37) z novembra 2003 bol obvinený v októbri 2013.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu