Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2022 04:00 | Správy | Domáce správy

Obvinený Ján Slota sa postavil pred súd: Čo vypovedal?!

Postavil sa pred súd! Bývalý šéf SNS Ján Slota (68) čelí obvineniu za to, že vybavoval u sudcu Pavla Polku za úplatok miernejší trest pre iného vinníka dopravnej nehody.

Vzhľadom na to, že bol v roku 2018, kedy sa to malo stať, v podmienke, prokurátor žiadal pre Slotu väzbu. Rozhodoval o nej Špecializovaný trestný súd v Pezinku počas takmer celej soboty.

Slota sa na verejnosti ukázal po dlhom čase a pre neho to nebolo lichotivé predstavenie. Zo žilinskej NAKA ho totiž doviezla polícia na súd do Pezinka. Ten začal ešte pred obedom, pričom sudca Jozef Pikna zohľadňoval žiadosť prokurátora o väzbu. Slota totiž lieta v korupčnom škandále z roku 2018, keď mal podľa Denníka N vziať úplatok od Romana Kudláčka vo veci dopravnej nehody. Jej vinníkom bol podnikateľ v Liptovskom Mikuláši Vladimír Machaj. Ten mal poskytnúť úplatok 10 000 € a je taktiež obvinený z prečinu podplácania. Kudláček aj Slota majú na triku prijímanie úplatku. O celej udalosti sa rozrozprával bývalý sudca Pavol Polka, ku ktorému sa malo dostať 5 000 € z pôvodnej sumy. Druhá časť zrejme mala ísť Slotovi a Kudláčkovi.

Otvoriť galériu

Polka spolupracuje s políciou už viac ako rok po tom, čo ho zadržala NAKA a strávil pol roka vo väzbe. Išlo o známeho žilinského sudcu, ktorý sa teraz priznáva ku korupcii a vypovedá aj o iných prípadoch. Slota mal skončiť v preventívnej a kolúznej väzbe na žiadosť prokurátora, ktorý ju odôvodňoval obavou z pôsobenia na svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Slotovi malo priťažiť aj to, že korupčný skutok mal spáchať v podmienke. Už vtedy bol totiž odsúdený na dva roky podmienečne za podplácanie účastníkov dopravnej nehody, ktorú spôsobil pod vplyvom alkoholu. Neskôr dostal súhrnný trest aj za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže - podmienka tri roky. Problémom bolo to, že sa opakovane stretával s mladistvými dievčatami a kupoval im alkohol a mal „sexuálne narážky“.

Slota môže tentoraz skončiť natvrdo v base, a to na tri až osem rokov. To, či ho počas vyšetrovania budú držať vo väzbe bolo známe až po uzávierke. Slotov advokát Roman Hriadel však obvinenie nechcel počas dňa komentovať, ale dôvody na väzbu podľa neho neexistujú. Samotný Slota pred sudcom vypovedal a poprel spáchanie skutku.

O čo ide v prípade

Smrteľná nehoda s jednou obeťou a tromi vážne zranenými sa stala 31. januára 2010 a spôsobil ju podnikateľ Vladimír Machaj. Súdne konanie sa podľa Denníka N naťahovalo až do augusta 2018, keď ho najskôr odsúdili na tri roky nepodmienečne na súde v Liptovskom Mikuláši. Neskôr sa prípad dostal na stôl senátu Krajského súdu v Žiline, kde mal hlavné slovo sudca Pavol Polka, ktorý to zmiernil na tri roky podmienky. Polka vypovedá, že vzal úplatok 5 000 €, pričom Slota mal byť jeden zo sprostredkovateľov úplatku, ktorý bol pôvodne 10 000 €. On to odmieta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!