Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2013 00:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Eva Varholíková Rezešová na súde využila právo posledného slova: Slová plné sĺz!

V maďarskom Gödöllö za špeciálnych opatrení pokračuje súdny proces s Evou Varholíkovou-Rezešovou (36).

V utorok na Súde pre okolie Budapešti pokračuje pojednávanie s milionárskou dedičkou Evou Varholíkovou-Rezešovou. Svoju záverečnú reč prečítal prokurátor, ktorý trvá na obvineniach v plnom rozsahu.

Opísal aj priebeh nehody. Pripomenul chovanie Rezešovej počas pojednávaní, hlavne jej neochotu vyjadrovať sa k jednotlivým záležitostiam. Podotkol, že aj po nehode vypovedala až 10. decembra, keď už mohla byť strategicky ovplyvnená advokátom.

Agresívna jazdaAko vyhlásil, v rámci procesu bolo dokázané, že za fiatom obetí jazdila Eva Varholíková agresívne, blikala diaľkovými reflektormi, nedodržiavala bezpečnostnú vzdialenosť a teda na rozdiel od pôvodného záznamu v spise obžaloby porušila viaceré predpisy cestnej premávky.

V rámci súdneho procesu bolo dokázané, že obvinenie Slovenky z trestného činu riadenia motorového vozidla pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb, ako aj trestný čin ohrozenia cestnej premávky je opodstatnené, konštatoval prokurátor.

Poľahčujúce okolnostiPodľa jeho vyjadrenia je potrebné vziať do úvahy, že cestujúci v aute, do ktorého Slovenka narazila, už nemôžu povedať, čo sa stalo, pretože nikto z nich neprežil. Ďalej zdôraznil, že obvinená najskôr policajtom tvrdila, že zaspala, potom v jej neskoršej výpovedi to už neuviedla, ale vyhlásila, že nebola ospalá.

V záverečnej reči na Súde pre okolie Budapešti prokurátor povedal, že horná hranica v prípade takýchto trestných činov je 13 rokov a súd by podľa neho mal obvinenú odsúdiť na dobu blízku tejto sadzbe. Ako uviedlo internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG), prokurátor by za poľahčujúcu okolnosť považoval iba skutočnosť, že Slovenka zatiaľ nebola trestaná a má dve maloleté deti.

Čo všetko chce prokurátorPodľa Mamlecza by však súd mal vziať do úvahy, že išlo o viacnásobný trestný čin a zomreli štyria ľudia, preto musí obvinená dostať nepodmienečný trest. Eva Varholíková by mala zaplatiť súdne trovy a mala by mať zakázané riadenie motorových vozidiel.

Prokurátor konštatoval, že expertízy jednoznačne preukázali, že obvinená riadila auto pod vplyvom alkoholu, čo bezprostredne viedlo k havárii.

Rezešová dopĺňa výpoveďEva však nečakane doplnila svoju výpoveď. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) vyhlásila, že pred nehodou bola náhle oslepená. "Spomínam si, že tesne pred haváriou ma vyrušil náhly zdroj svetla z druhej strany diaľnice, čo mi na chvíľu odviedlo pozornosť," cituje HVG doplnok k výpovedi zo súdneho spisu a dodáva, že predtým slovenská milionárka nikdy nehovorila o tom, že by ju vyrušilo svetlo protiidúceho auta. Kvôli úprave výpovede možno na dnešnom pojednávaní očakávať zvraty, podotkol HVG.

Tvrdenia vo výpovedi Varholíkovej nemožno vnímať ako dôkaz, pretože obsahujú množstvo nepravdepodobných vecí. Vyhlásil to v záverečnej reči právny zástupca pozostalých štyroch obetí nehody Ádám Hantos. Podľa HVG Hantos spochybnil tvrdenie obvinenej o množstve požitých liekov, ako aj tvrdenie, že si po nehode fľašu vodky pomýlila s vodou, keď sa napila.

Podľa Hantosa obete, ktoré cestovali na zber hrozna k príbuzným, mali v aute množstvo krehkých vecí, preto neobstojí ani tvrdenie o náhlom manévri pri predbiehaní nákladného auta. Navyše vodič vozidla obetí vždy jazdil opatrne, konštatoval právny zástupca pozostalých, podľa ktorého je možné spochybniť dôveryhodnosť obvinenej aj v ďalších otázkach.

Objhajca žiada slobodu

Varholíkovej obhajoba nebola počas súdneho procesu nespochybniteľne vyvrátená, vyhlásil v záverečnej reči obhajca obvinenej Péter Novák. Súd by podľa neho mal Slovenku spod obžaloby oslobodiť. "Vyšetrovací orgán neposkytol prokurátorovi dostatočné dôkazy, na ktorých by obžaloba pevne stála. Na súde vlastne prebiehalo dodatočné vyšetrovanie," povedal Novák, ktorý požiadal súd aj o to, aby zohľadnil vzorné správanie svojej mandantky vo vyšetrovacej väzbe, kde aj pracovala.

Novák vyčítal, že policajt po nehode Evu Varholíkovú, ktorej dal na ruky putá, nepoučil o jej právach. Namietal, že na základe výpovede svedka číslo šesť prokurátor vzniesol obvinenie z trestného činu ohrozenia cestnej premávky, pričom podľa jeho slov svedok prezentoval iba subjektívne pocity. Obhajca napadol výsledky viacerých expertíz týkajúcich sa napríklad požitia alkoholu obvinenou, spochybnil postup polície pri zhromažďovaní dôkazov, bagatelizoval prekročenie rýchlosti jeho klientkou a oponoval aj v otázke spôsobu jazdy vozidla, do ktorého Varholíková narazila.

Dojemné slová na záverEva Varholíková v závere pojednávania využila právo posledného slova, ktorým vyjadrila hlboký smútok a sústrasť pozostalým obetí. "Verte mi, nemám to ani ja ľahké, budem s tým musieť žiť až do smrti, spolu s mojou rodinou," dodala Varholíková, ktorá sa cíti byť nevinná a žiada o oslobodzujúci rozsudok.

 

Košičanka si mala vypočuť záverečné reči svojho obhajcu, ako aj prokurátora. Konečný verdikt maďarského súdu by tak mohol padnúť už tento piatok. Milionárska dedička sedí vo väzbe od augusta 2012, keď sa stala účastníčkou vážnej dopravnej nehody na diaľnici M3, kde zrážku s jej vozidlom neprežili štyri osoby. Celý proces s Varholíkovou, ktorá je obvinená z viacerých trestných činov, sa ťahá už trinásť mesiacov.

Rezešovci svojej dcére už dopredu zabezpečili luxusný apartmán na brehu Dunaja, kde si chcela odpykať trest. Okrem používania telefónu, televízie či internetu by si tam Varholíková mohla užívať aj svoje deti či rodinu. Maďarský súd však žiadosť o domáce väzenie zamietol. Čo teraz urobia Rezešovci s bytom v lukratívnej budapeštianskej lokalite, je vo hviezdach. Varholíková-Rezešová si trest musí odsedieť v maďarskej väznici.

Proces dokazovania bol sudkyňou ukončený, a preto by sa malo v piatok 22. novembra očakávať vynesenie rozsudku na prvom stupni,“ uviedol hovorca maďarského súdu János Koszta. Posledné súdne pojednávania budú sprevádzané novými špeciálnymi opatreniami. Súd z dôvodu mimoriadneho záujmu médií pripraví na pojednávanie špeciálnu miestnosť, kde bude zabezpečený priamy prenos z procesu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!