Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2013 10:00 | Správy | Zahraničné správy

Najväčší cintorín strednej Európy: Tu odpočívajú géniovia hudby! A nielen tej klasickej

Rady hrobov sa tiahnu akoby do nekonečna, cestičky medzi náhrobkami sú kilometre dlhé.

Na obrovskej ploche odpočívajú viac ako 3 milióny ľudí, svoju vlastnú časť tu majú takmer všetky svetové náboženstvá. Nechýba židovská, mormónska ani budhistická sekcia. Reportéri nedeľníka sa v preddušičkovom čase vybrali na viedenský Centrálny cintorín, ktorý je najväčší v strednej Európe.

Do Viedne prichádzame po starej ceste z mesta Schwechat, na jednej strane míňame rad kamenárstiev a kvetinárstiev, na druhej sa už niekoľko minút tiahne dlhý múr. Nad vysokú stenu vystupuje veža so žiariacim pozláteným pravoslávnym krížom. Zastavujeme na parkovisku pred najväčším cintorínom strednej Európy, už iba vstup do obrovského areálu je veľkolepý, keďže bránu tvoria dva gigantické obelisky.

Šikovný ťah

Viedenský centrálny cintorín otvorili v roku 1874. V tom čase zápasilo hlavné mesto habsburskej monarchie s obrovským problémom, pretože pohrebiská boli preplnené a zosnulých nebolo kam pochovávať. Radní preto rozhodli vybudovať nový cintorín, v tom čase relatívne ďaleko za Viedňou.

Obyvatelia spočiatku nemali o pochovávanie na novom mieste záujem, bolo totiž príliš ďaleko. Predstavitelia radnice preto urobili veľmi šikovný ťah a preniesli sem pozostatky viacerých slávnych ľudí, napr. hudobného skladateľa Ludwiga van Beethovena. Cintorín odvtedy Viedenčania vnímali ako dôstojné miesto na posledný odpočinok.

Fanúšikovia hudby

Viedenský centrálny cintorín láka turistov z celého sveta, predovšetkým pre hroby svetoznámych osobností. Najpočetnejšie zastúpenie majú hudobní skladatelia. Nečudo, veď Viedeň vždy patrila k hlavným centrám európskej kultúry. „Som obrovským fanúšikom Beethovena. Pricestoval som až z Kolumbie, aby som sa mohol pokloniť tomuto velikánovi,“ hovorí Hugo a do očí sa mu tisnú slzy.

Nie je sám, obdivovatelia klasickej hudby pokladajú kytice a kahance na hroby Johanna Straussa i Franza Schuberta. Nechýba ani pamätník Wolfganga Amadea Mozarta, ktorý je však symbolický. Chudobný Mozart bol totiž v roku 1791 pochovaný v masovom hrobe na inom viedenskom cintoríne.

Vlakom aj autobusom

Stovky ľudí denne navštívia i hrob rakúskeho speváka Falca, ktorý zahynul pod vplyvom drog pri autonehode v Dominikánskej republike. Svojmu miláčikovi prinášajú rakúske vlajočky, plyšové hračky i fotografie. K niektorým hrobom sa viažu kuriózne príbehy, patrí k nim aj ten pani Mercedes Jellinkovej. Jej otec na začiatku 20. storočia úspešne podnikal v automobilovom priemysle a práve ona dala meno spoločnosti Mercedes. Zvláštne pamätníky tu majú ľudia, ktorí darovali svoje orgány vede.

Centrálny viedenský cintorín má rozlohu takmer tri štvorcové kilometre, v Európe ho tromfne už iba hamburský Ohlsdorf. Keďže prechádzka ku konkrétnemu hrobu môže trvať aj polhodinu, za poplatok môžete po areáli jazdiť autom. Cintorínom dokonca prechádza vlastná autobusová linka a má i železničnú zastávku. Turisti sa zase nechávajú voziť fiakrom ťahaným konským záprahom.

Krásne hrobky

My však kráčame uličkami medzi náhrobnými kameňmi pešo, v nohách máme už niekoľko kilometrov. Hroby sú tu rôzne. Od honosných hrobiek vplyvných viedenských rodín s prepracovanými súsošiami, ktoré chránia secesné arkády, až po obyčajné náhrobky bežných ľudí. Najskromnejšie sú rady krížov, ktoré patria padnutým vojakom nemeckej armády z čias druhej svetovej vojny a staré židovské náhrobky z konca 19. storočia. Arabské písmo prezrádza, kde odpočívajú moslimovia, farebné modlitebné vlajky zase upozorňujú, že sme v sekcii pre budhistov. Uprostred areálu sa k nebu týči hlavná dominanta, asi 60 metrov vysoký Kostol svätého Karola Boromejského s obrovskou kupolou.

Stovky Viedenčanov však prichádzajú na cintorín i za oddychom. Najkrajšie tu je práve v preddušičkovom období, keď sa slnečné lúče odrážajú od popadaných žltých javorových listov. Na asfaltových cestičkách športujú bežci, skupina ľudí sa na trávniku oddáva joge. Mnohé kamene obsadili vrany a krkavce, medzi náhrobkami sa dokonca pasú srnky. Čas plynie pri návšteve tohto zaujímavého miesta veľmi rýchlo, pokiaľ sa sem vyberiete, vyhraďte si aspoň pol dňa.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú