Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2022 16:55 | Šport | Hokej

České smrteľné presilovky skolili Rusov, Dáni víťazne zaskočili Švajčiarsko

Hokejisti Česka zvíťazili v zápase A-skupiny na ZOH v Pekingu nad tímom Ruského olympijského výboru 6:5 po predĺžení.

O víťazovi napokon rozhodla strela obrancu Libora Šuláka. Hráči ROC obsadili napriek prehre 1. priečku v A-skupine a postúpili do štvrťfinále. Čechov čaká osemfinálový zápas.

A-skupina:
ROC - Česko 5:6 po predĺžení (1:1, 1:2, 3:2 - 0:1)
Góly:
5. Tkačov (Gusev, Nesterov), 33. Nesterov (Gusev, Plotnikov), 44. K. Semjonov (Plotnikov, Andronov), 47. Gricjuk (Gusev, Tkačov), 49. Čibisov (Vojnov, Šipačov) - 13. Kundrátek (Červenka, Stránský), 39. Krejčí (Červenka, Kundrátek), 40. Špaček (Šulák, Sobotka), 44. Klok (T. Zohorna, H. Zohorna), 65. Šulák (Krejčí). Rozhodovali:       Kaukokari (Fín.), Nord – Lundgren (obaja Švéd.), Nikulainen (Fín.), vylúčení: 3:5 na 2 min., navyše Voronkov (ROC) 5 + DKZ za útok na hlavu, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 921 divákov.

zostavy:

ROC: Fedotov – Nesterov, Nikišin, Jelesin, Jakovlev, Vojnov, Telegin, Šaripzjanov – Čibisov, Šipačov, Galijev – Gricjuk, Tkačov, Gusev – Voronkov, Karnauchov, Slepyšev – Grigorenko, Andronov, Plotnikov – Semjonov

Česko: Hrubec – Mozík, Šulák, Kundrátek, Jeřábek, Knot, Klok, Sklenička – Hyka, Krejčí, Sedlák – Sobotka, Kovář, Červenka – Řepík, Špaček, Stránský – H. Zohorna, T. Zohorna, Smejkal – Lenc
      
Lepší štart do zápasu mali ruskí hráči, ktorým k tomu pomohla aj presilovka v 2. minúte. V nej sa síce Česi ubránili, ale ich brankár Hrubec kapituloval v 5. minúte po strele Tkačova - 1:0.

Inkasovaný gól naštartoval český tím k väčšej aktivite a v 7. minúte boli blízko ku gólu. Brankár Fedotov si však udržal turnajovú nepriestrelnosť aj po šanci Krejčího, ktorému zmaril zákrok efektným zákrokom lapačkou. V 12. minúte sa Česi dostali k prvej presilovke, v ktorej Kundrátek ťažil z Kovářovho clonenia a prekonal Fedotova - 1:1.

Český brankár Hrubec v 28. minúte podržal svoj tím po šanci Grigorenka, ale v 33. minúte predsa len išli hráči ROC do vedenia. V takmer minútovej presilovke o dvoch hráčov si vytvorili tlak, ktorý vyústil do presnej strely obrancu Nesterova - 2:1.

Záver druhej časti však patril Čechom. Ruský útočník Voronkov dostal trest na 5 minút a do konca zápasu a Česi vyťažili z dlhej presilovky dva góly. Po Červenkovej prihrávke pohotovo vyrovnal Krejčí (2:2) a Fedotov nestačil ani na strelu Špačka - 2:3.

Od 44. minúty bol stav už 2:4, keď Klok využil zakrytý výhľad Fedotova. Potom však prišiel vydarený úsek ruského tímu. Po závare pred Hrubcom sa ideálne zorientoval Semjonov a znížil na 3:4. V 47. Gricjuk využil nedorozumenie českých obrancov a vyrovnal na 4:4.

O dve minúty už Rusi viedli 5:4, keď po sérii gólových príležitostí Čibisov prekvapil Hrubca. Gólovo bohatý úsek hry zakončil Hyka, ktorý strelou z ostrého uhla nachytal brankára Fedotova - 5:5. Do konca tretej tretiny si tímy dávali väčší pozor na defenzívu a vyložených šancí ubudlo.

Česi sa v predĺžení dostali k presilovke, v ktorej dlho zvierali súpera. Krátko pred návratom vylúčeného Nikišina sa k strele dostal obranca Šulák a rozhodol o víťazstve Česka.

Hokejisti Dánska nečakane zvíťazili vo svojom treťom zápase v B-skupine olympijského turnaja v Pekingu nad Švajčiarskom 5:3. Na turnaji si zapísali druhé víťazstvo a v tabuľke skončili na druhom mieste.

B-skupina:
Švajčiarsko - Dánsko 3:5 (1:0, 0:3, 2:2)
Góly:
16. Corvi (Weber, Thürkauf), 45. Loeffel (Untersander, Corvi), 58. Hercog (Corvi, Untersander) - 21. Regin (Storm, Nic. Jensen), 22. Storm (Nic. Jensen, Russell), 34. Bödker (Russell), 42. Meyer (Nic. Jensen, Jakobsen), 60. Storm (Russell). Rozhodovali: Gofman (Rus.), Vikman (Fín.) - Malmqvist (Švéd.), Šalagin (Rus.), vylúčení: 7:3 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, divákov.

zostavy:

Švajčiarsko:  Berra - Diaz, Müller, Untersander, Frick, Weber, Loeffel, Alatalo - Andrighetto, Malgin, Hollenstein – Moser, Haas, Hofmann - Ambühl, Corvi, Thürkauf - Herzog, Bertschy, Vermin

Dánsko: Dahm - A.J. Jensen, O. Lauridsen, Lassen, M. Lauridsen, O. Larsen, Nich. Jensen, Kristensen – Nic. Jensen, F. Nielsen, Bödker - Russell, Regin, Storm N. Meyer, Madsen, Bau Hansen – Aagaard, Jakobsen, Poulsen

Švajčiarom robila problémy výborná dánska defenzíva, prekonal ju až v 16. minúte Corvi presnou strelou k žrdi, na ktorú Dahm nemal nárok. Aj v útoku vedel outsider zahroziť, gól Aagaarda neplatil pre vysokú hokejku, Berra zlikvidoval aj veľkú šancu Regina.

Druhá tretina patrila nečakane Dánom, keď v úvodných 67 sekundách dali dva zlepené góly. Najprv Regin využil presilovku a potom si švajčiarsky obranca nešťastne stečoval puk do siete po nahodení Storma.

Berra potom podržal spoluhráčov viacerými dobrými zákrokmi, keď Dáni mohli zvýšiť aj v oslabení v brejku dvoch na nikoho. Na 3:1 ale zvýšil v 34. minúte Bödker, ktorý si vykorčuľoval spoza brány do pozície a strelou medzi betóny prestrelil Berru.

V 42. minúte nadviazal na výbornú druhú tretinu Meyer, ktorý korunoval dánsky tlak pred bránkou súpera. Švajčiari znížili v 45. minúte v presilovke vďaka Loeffelovi.

V 54. minúte hrali Dáni presilovku 5:3, ale mohli inkasovať, Dahm ale nájazd Haasa zlikvidoval. V 58. minúte dostal duel zápletku, keď strelou z prvej znížil Hercog. Helvéti odvolali brankára, ale Dánsko do prázdnej brány stanovilo výsledok vďaka Stormovi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku