Manželia Ivana (30) a Matúš (34) Vdovjakovci stavili na kvalitu a starostlivosť o hrozno sa im vypláca. Ich začiatky však neboli ľahké. „Samozrejme, že sme sa zadlžili, ale vinohradníctvo je našou prácou i koníčkom. Vinohrad si žiada celého človeka a to počas celého roka, pretože bez ošetrovania hrozna nemožno očakávať kvalitnú úrodu,“ hovorí Matúš (34), hlava tejto mladej vinohradníckej rodiny.
„Venujeme sa tokajským odrodám furmint, lipovina a muškát žltý. Každoročne máme až do 12-tisíc litrov vína, ktorého pollitrovka stojí už od 5 €. Výberové však ponúkame aj za 150 €,“ povedal Matúš. „Kolobeh prác je stále rovnaký, ale nepoznám lepší pocit, ako keď pozbierate práve zošúverené bobule hrozna aj s vytúženými cibébami. Vtedy si vždy hovorím - oplatilo sa čakať a riskovať.“
To sa u Vdovjakovcov deje aj teraz, pretože zberači nastúpili do vinohradu až v týchto dňoch. „Nechcem nič zakríknuť, ale tento ročník sa črtá sľubne. Zrejme to bude najkvalitnejšie víno za posledné roky. Má vysokú cukornatosť, no v muštoch sa nachádza aj dostatočné množstvo kyselín. Vznikne z toho výnimočná harmónia!“ M. Vdovjak dodal, že ich prírodné a nefiltrované vína majú zvuk. „Svedčia o tom aj ďakovné maily až z Kanady či zo Slovinska, pretože sme si už vybudovali svoju klientelu zákazníkov. A keď im naše vína chutia, nech im slúžia na zdravie!“
Zber cibéb na tokajské
Cibéba je čiastočne zoschnutá bobuľa hrozna, napadnutá ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Obsahuje 40 až 60 percent cukru. Cibéby slúžia na výrobu špeciálnych vín, ktoré obsahujú veľa zostatkového cukru. Typickým príkladom spracovania cibéb na Slovensku je prírodne sladké víno Tokajský výber, kde sa vždy na 136 litrov mladého suchého vína primieša stanovené množstvo cibéb, ktoré sa meria na putne.