Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2013 14:27 | Správy | Zahraničné správy

České voľby: Smrť aj bitka vo volebnej miestnosti! Andrej Babiš triumfuje

O 14.00 hodine sa v Českej republike skončili predčasné voľby do 200-člennej dolnej komory parlamentu - Poslaneckej snemovne.

O priazeň voličov sa v parlamentných voľbách 2013 uchádzal rekordný počet takmer 5900 kandidátov z celkove 23 politických subjektov. Sedemnásť strán alebo hnutí zostavilo kandidátky na celom území krajiny.

ČSSD vyhrala po sčítaní hlasov zo všetkých volebných okrskov so ziskom 20,45 percenta tohtoročné predčasné voľby. V dolnej komore sa objavia poslanci hnutia ANO miliardára Andreja Babiša, ktoré skončilo druhé so ziskom 18,65 percenta. Tretie miesto obsadila KSČM s 14,91 percenta hlasov. Štvrté miesto patrilo TOP 09, ktorú volilo 11,99 percenta ľudí. ODS na piatom mieste dalo hlas 7,72 percenta voličov. Ďalším novým zoskupením v Snemovni bude hnutie Úsvit priamej demokracie senátora Tomia Okamuru; skončilo šieste so ziskom 6,88 percenta hlasov. Po troch rokoch bude mať opäť poslanca siedma KDU-ČSL, ktorá dostala 6,78 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla podľa servera Českého štatistického úradu 59,48 percenta.

Vláda sa bude rodiť ťažkoNajväčším víťazom volieb je Slovák Babiš. Bez jeho podpory zrejme žiadna vláda nevznikne. Niektorí analytici ho už stavajú do pozície premiéra. Ale čo si o tom myslí manželka Monika? "Ja a pani premiérová? To si vôbec nedokážem predstaviť," povedala českému denníku Blesk.

Miliardár slovenského pôvodu sa však vyjadril, že do žiadnej vlády vstupovať nechce. Andrej Babiš však už svoj názor začína meniť. V sobotu večer pripustil, že ak by hnutie bolo oslovené, bude pripravený rokovať o účasti vo vláde. Popoludní Babiš tvrdil, že jeho hnutie bude v opozícii. Teraz povedal, že bude vedenie hnutia čakať na ďalšie kroky prezidenta a víťaza volieb ČSSD. Prioritou je podľa Babiša presadzovať program. 

Bez podpory Babiša sa bude funkčný a stabilný kabinet zostavovať vo svetle volebných výsledkov ťažko. Pravicové strany totiž v súlade s očakávaním neuspeli, najlepšie z nich sa s určitosťou umiestni TOP 09, ktorej by súčasný zisk 11,63 percenta hlasov vyniesol 25 poslaneckých mandátov.

Smrť aj bitkaPriebeh volieb v sobotu narušili nečakané udalosti v Plzni, v okolí mesta Chrudim a v Karvinej. V jednom z plzenských volebných obvodov sa hlasovanie začalo s 30-minútovým oneskorením, pretože chýbali kľúče na otvorenie volebnej miestnosti. Voľby sa tu mali mimoriadne skončili o 30 minút neskôr, ako na zvyšku územia krajiny.

V časti Radim mestečka Luže v okolí Chrudimi skonal pred volebnou miestnosťou 77-ročný člen tamojšej volebnej komisie. Už v piatok záchranári nedokázali vrátiť do života 81-ročnú seniorku, ktorá zomrela vo Frýdku-Místku krátko po tom, čo odvolila.

V Karvinej chcel istý občan voliť bez občianskeho preukazu. Pri incidente s členmi volebnej komisie sa neúspešne pokúsil o odcudzenie ich služobného mobilného telefónu a jedného z členov grémia fyzicky napadol. Po neznámom tridsiatnikovi pátra polícia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili