Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2022 11:16 | Správy | Zahraničné správy

Obhájila funkciu! Beňovú zvolili za kvestorku europarlamentu: Jedna vec ju milo prekvapila

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) bola v stredu v prvom kole opätovne zvolená do funkcie kvestorky Európskeho parlamentu (EP).

Informovala o tom predsedníčka EP Roberta Metsolová s tým, že Beňová získala 487 hlasov. Beňová túto funkciu, ktorú obhájila ako členka Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D), zastáva už od júla 2019.

Beňová považuje za veľkú poctu, že ju v stredu opätovne zvolili za kvestorku Európskeho parlamentu (EP). Pre TASR uviedla, že chce na tejto pozícii pokračovať vo svojej doterajšej pracovnej agende.

"Skutočne si cením a som vďačná za dôveru kolegov. Veľmi milo ma prekvapil vysoký počet hlasov a podpora, tak z našej sociálnodemokratickej frakcie, ale aj z iných frakcií zastúpených v Európskom parlamente," uviedla Beňová (Smer-SD), ktorá na kvestorskej pozícii zastupuje frakciu európskych socialistov a demokratov (S&D).

Podľa jej slov voľba nového predsedníctva EP, ktorého súčasťou sú aj kvestori a kvestorky, zabezpečí kontinuitu a efektívne inštitucionálne fungovanie europarlamentu v druhej polovici jeho súčasného legislatívneho obdobia. "Doposiaľ som ako kvestorka zodpovedala za väčšinu vydaných interných rozhodnutí týkajúcich sa fungovania europarlamentu z hľadiska ochrany zdravia a bezpečnosti. To súviselo aj so zabezpečením jeho administratívnej prevádzky v čase pandémie koronavírusu," uviedla europoslankyňa.

Podľa vlastných slov zrejme bude mať ako kvestorka zrejme na starosti rovnakú agendu. O oblastiach, ktorým sa budú jednotliví členovia kolégia kvestorov venovať v nadchádzajúcom období, sa však bude rokovať až v najbližších dňoch.

Beňová doteraz zodpovedala aj za boj proti sexuálnemu obťažovaniu, rovnosť príležitostí pre všetkých, ale aj za kancelárie EP v členských štátoch EÚ. Má predstavu, že by v rámci projektu "Europe Experience", ktorý zaviedol nedávno zosnulý šéf EP David Sassoli, vznikli aj na Slovensku nové kancelárie europarlamentu aj s priestorom pre návštevníkov, aby Slováci za europoslancami nemuseli chodiť len do Bruselu či do Štrasburgu. Vyjadrila nádej, že tieto priestory budú otvorené do roku 2024 a že prispejú k tomu, aby Slováci mali lepšie povedomie o eurovoľbách a zvýšili svoj účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu.

V rozhovore pre slovenských novinárov v Štrasburgu Beňová vysvetlila, že práca v predsedníctve má skôr technický charakter a je zameraná na plnenie jednotlivých úloh, a nie je až tak o zviditeľňovaní domovskej krajiny. "Ja sa budem snažiť dobre pokrývať tie portfóliá, ktoré pri prerozdeľovaní dostanem a to všetko, čo sa dá urobiť pre Slovensko, to si nechám do pléna Európskeho parlamentu," uviedla poslankyňa, ktorá v EP vykonáva už svoj štvrtý mandát.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral