Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2022 20:02 | Správy | Zahraničné správy

Princ Andrew, čierna ovca kráľovskej rodiny: Život playboya, sexuálne zneužitie a podozriví priatelia

Prečítajte si vizitku britského princa Andrewa (61), ktorý vo štvrtok vrátil vojenské tituly a kráľovské záštity Alžbete II. Súd v USA tiež umožnil o deň skôr jeho žalobu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

- Princ Andrew, vojvoda z Yorku, narodený 19. februára 1960 ako tretie dieťa a druhý syn kráľovnej Alžbety II., bol vyše 20 rokov dôstojníkom kráľovského námorníctva. S ním sa v roku 1982 zúčastnil aj vojny s Argentínou o Falklandoch.

- Značnú pozornosť vzbudilo napríklad jeho manželstvo a následný rozvod so Sarah Fergusonovou, ešte väčší škandál z roku 2019 okolo jeho stykov s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom, ktorý bol podozrivý zo sexuálneho vykorisťovania desiatok mladých dievčat. Kvôli tomu princ požiadal, aby nebol povýšený do hodnosti admirála, čo bolo plánované pred dvoma rokmi pri príležitosti jeho šesťdesiatych narodenín.

- Na odobratie vojenských titulov princovi Andrewovi vyzvalo kráľovnú cez 150 britských vojnových veteránov v otvorenom liste. Urobili to kvôli jeho vzťahom s finančníkom Epsteinom. Veteráni sa domnievajú, že ohľadom svojich stykov s Epsteinom bol vojvoda z Yorku "menej ako úprimný," a tým na ozbrojené zložky vrhá zlé svetlo.

- Súčasťou sexuálneho škandálu okolo Epsteina je aj žaloba, ktorú na princa Andrewa podala Virginia Giuffreová, ktorá ho viní zo sexuálneho napadnutia v čase, keď bola neplnoletá, teda pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Giuffreová, ktorá tvrdí, že ju ako násťročnú nútil k sexu Epstein, zažalovala princa vlani v auguste. Epstein bol v roku 2019 nájdený mŕtvy v newyorskom väzení, kde čakal na súdny proces. Podľa vyšetrovania spáchal samovraždu.

 

- Žaloba tvrdí, že Andrew niekoľkokrát Giuffreovú zneužil skôr, ako dosiahla 18 rokov. Andrew na konci roka 2019 v rozhovore s BBC dôrazne poprel, že niekedy Giuffreovú stretol. V stredu na súde v New Yorku neuspel so žiadosťou o zamietnutie žaloby.

- Kvôli svojim stykom s Epsteinom sa Andrew už pred viac, ako dvoma rokmi stiahol z verejného života. Koncom novembra 2019 oznámil, že zanecháva svojich verejných povinností. Odstúpil z radu združení a spolkov, nad ktorými mal patronát.

- Celým menom Andrew Albert Christian Edward navštevoval rovnako, ako jeho otec a starší brat Charles súkromnú školu Gordonstoun v Škótsku a potom absolvoval Britskú kráľovskú námornícku koľaj v Dartmouthe. Už na štúdiách sa v roku 1979 stal dôstojníkom britského Kráľovského námorníctva, v ktorom absolvoval napríklad kurz elitných zelených baretov a lietal ako pilot vrtuľníkov. Z vojenskej služby definitívne odišiel v lete 2001 av roku 2005 bol povýšený na čestného kapitána.

- Od roku 2001 jazdil desať rokov po svete ako zvláštny zástupca Spojeného kráľovstva pre obchod a investície. V tejto funkcii navštívil v roku 2003 aj Českú republiku.

 

- Titul vojvoda z Yorku mu bol udelený 23. júla 1986 - v deň jeho svadby so Sarah Fergusonovou, prezývanou Fergie. V auguste 1988 sa im narodila prvá dcéra Beatrice, druhá dcéra prišla na svet v marci 1990 a dostala meno Eugenie. V roku 1992 bola oznámená rozluka manželstva av máji 1996 sa Andrew s Fergie rozviedli.

- Veľký rozruch v britskej kráľovskej rodine vzbudil v poslednom čase napríklad odchod brata následníka trónu, princa Harryho, s manželkou Meghan z kráľovskej rodiny. Predvlani v januári oznámili, že sa chcú vzdať svojej role v kráľovskej rodine a žiť nezávisle v USA. Ich následný veľmi otvorený rozhovor s populárnou americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou vyvolal v Británii ďalší škandál a známy britský moderátor Piers Morgan, ktorý Meghan obvinil z klamstva, musel opustiť svoje miesto v televízii ITV. Vlani na začiatku decembra vyhrala Meghan súdny proces s britským bulvárnym listom Mail on Sunday, ktorý uverejnil jej súkromný list otcovi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde