Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2022 11:02 | Správy | Politika

Klaus žiada odvolanie šéfky českej dolnej komory parlamentu: Takto sa vyjadrila na adresu Orbána

Bývalý český prezident Václav Klaus žiada, aby poslanci odvolali z funkcie predsedníčky dolnej komory parlamentu Markétu Pekarovú Adamovú. Dôvodom je jej príspevok na Facebooku, aby sa Maďari vo voľbách zbavili súčasného premiéra Viktora Orbána.

V pondelok večer o tom informoval český portál Novinky.cz.

Klaus tento príspevok označil za "bezprecedentný nepriateľský útok zo strany jedného z našich najvyšších ústavných činiteľov".

Šéfka strany TOP 09 a predsedníčka Snemovne Pekarová Adamová v príspevku na Facebooku upozornila na blížiace sa parlamentné voľby v Maďarsku slovami: "Česi svojho Babiša už vyhnali. Pevne dúfam, že sa to podarí i Maďarom."

Pekarová Adamová vo svojom príspevku tvrdí, že "rozloženie politických síl v Maďarsku sa vzdialene podobá tomu, ktoré bolo dosiaľ i u nás". Tamojšia opozícia podľa jej názoru spojila sily proti populistickej vláde, ktorú už mnoho rokov riadi Viktor Orbán. "Ten neváha nadväzovať pochybné zväzky s krajinami, ako je Rusko a Čína, a to na úkor svojich spojencov, vrátane nás," napísala.

Predsedníčka Snemovne tvrdí, že pre Českú republiku je dôležité, aby Maďarsko v aprílových voľbách zvolilo zmenu. "Je totiž kľúčové, aby Európsku úniu tvorili štáty, pre vlády ktorých sú na prvom mieste demokratické princípy, a nie prospech ich premiérov. Len taká EÚ dokáže obstáť vo svete, kde nedemokratické režimy čakajú na každú príležitosť, ako nás rozdeliť, oslabiť a následne zneužiť," dodala.

Klaus tieto vyjadrenia označil za "nehorázne výroky o tom, že Maďari majú v parlamentných voľbách vyhnať svojho dlhodobého premiéra Orbána. Sú podľa neho "ťažko uveriteľným, v histórii česko-maďarských vzťahov úplne bezprecedentným nepriateľským útokom zo strany jedného z našich najvyšších ústavných činiteľov".

Ako Klaus tvrdí, Pekarová Adamová "svojimi slovami poškodzujúcimi vlastnú krajinu a jej zahraničnú politiku potvrdzuje, že nezrelé arogantné osoby do vrcholných štátnych funkcií nepatria."

Niečo také podľa jeho slov možno mohla hovoriť ako šéfka okrajovej politickej strany, ale nemôže to vysloviť ako predsedníčka Poslaneckej snemovne.

Klaus preto vyzval českú vládu, aby sa od vystupovania Pekarovej Adamovej oficiálne dištancovala a uistila maďarskú stranu, že to nie je oficiálny postoj Českej republiky, píšu Novinky.cz.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo