Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2021 14:54 | Správy | Domáce správy

Slovenskí europoslanci hodnotia rok 2021: Toto boli najväčšie politické prešľapy!

Podľa slovenských europoslancov patril medzi najväčšie neúspechy svetovej politiky neúspech v Afganistane a kríza v Bielorusku.

Zhodli sa na tom slovenskí europoslanci, ktorých oslovila agentúra SITA. Europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP) konštatuje, že odchod USA z Afganistanu, ktorý začal ešte za administratívy prezidenta Donalda Trumpa, bol najväčší politický prešľap. Dopomohla tomu aj súčasná administratíva USA, ktorá mala svoje kroky lepšie komunikovať so spojencami a tiež mala lepšie odkomunikovať svoj odchod pred hnutím Taliban, ktoré si celú krajinu podmanilo za pár týždňov.

Michal Wiezik (PS/RE) považuje za prešľap európskeho formátu schválenie Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Táto reforma podľa neho podporuje intenzifikáciu poľnohospodárstva, ktorá môže byť v mnohých aspektoch spojených s klimatickou krízou a degradáciou biodiverzity škodlivá. Za celosvetový prešľap považuje sexistické správanie sa tureckého prezidenta Recepa Tayipa Erdogana k predsedníčke Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorú počas návštevy Turecka spolu s predsedom Európskej komisie Charlesom Michelom nechal sedieť na pohovke vedľa. Na programe rokovaní boli aj práva žien v Turecku.

Podľa Michala Šimečku (PS/RE) bola prešľapom nedostatočná reakcia Európskej únie (EÚ) na útok na český muničný sklad v českých Vrběticiach a na vykonštruovaný prípad odsúdenia kritika Kremľa Alexeja Navaľného. „Šéf európskej diplomacie Josep Borell sa nechal ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom vyškoliť ako malý chlapec počas úplne zbytočnej návštevy Moskvy,“ uviedol europoslanec.

Martin Hojsík (PS/RE) považoval v roku 2021 za problematické správanie sa poľskej a maďarskej vlády, ktoré podľa neho útočili na právny štát, pošliapavali ľudské práva a nedodržiavali pravidlá, „na ktorých sme sa všetci dohodli“. Zdôraznil, že treba podporiť vládu zákona a demokratické pravidlá tak v rámci EÚ, ako aj mimo nej.

Eugen Jurzyca (SaS/ECR) považuje za neúspech, že došlo k zmrazeniu integračných procesov do Európskej únie v prípade štátov, ktoré splnili podmienky, aby sa v integračnom procese posunuli ďalej.

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD/S/D) považuje za svetový prešľap chaotický odchod spojeneckých vojsk z Afganistanu a následne návrat Talibanu k moci. Znepokojuje ju aj situácia po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. „Jej vláda odmieta rešpektovať uzavreté dohody a predstavuje tak do budúcnosti zdroj potenciálnych sporov v Európe,“ uviedla.

Podľa Róberta Hajšela (Smer-SD/S/D) sa tiež za prešľap dá považovať správanie sa tureckého prezidenta k predsedníčke EK Leyenovej, ktoré uškodlilo imidžu EÚ. „Išlo síce iba o diplomatický prešľap, ale že sa Únii nepodarilo mu predísť a ani napraviť ho, určite uškodilo imidžu Únie v očiach medzinárodných hráčov.

Miriam Lexmann (KDH/EPP) vidí v roku 2021 na svetovej politickej scéne hneď niekoľko prešľapov. Negatívne vníma nielen odchod z Afganistanu, ale aj v tom, aké majú európski lídri rozpory o spoločnom postoji EÚ k režimom v Rusku a Číne. „Prešľapom je aj nedostatok solidarity s tými členskými štátmi EÚ, ktoré čelia nátlaku zo strany týchto dvoch režimov, ako aj neschopnosť zastaviť Nord Stream II, ktorý Kremeľ už proti nám používa ako nástroj vydierania,“ spresnila europoslankyňa.

Dokončenie projektu Nord Stream II považuje za zlé aj Vladimír Bilčík (Spolu/EPP).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život