Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2013 14:00 | Správy | Domáce správy

Pod lampou je najväčšia tma: Daňový raj v bufete pre poslancov!

Z parlamentného bufetu sa stalo legendárne miesto. Až teraz sa verejnosť dozvedela, že z tejto prevádzky sa na daniach štátu neodvedie ani jeden jediný cent!

Odhaliť prevádzky, ktoré neodvádzajú štátu dane. To bol cieľ bločkovej lotérie. No nikto nečakal, že odhalí, ako funguje parlamentný bufet! Ak si niekto myslel, že práve z Národnej rady do štátneho rozpočtu poctivo putujú pre DPH tisíce eur vďaka parlamentnému bufetu, ten by sa mal rýchlo vrátiť do reality.

Miesto, kde poslanci trávia hodiny času, vychutnávajú si rezne, polievky či šaláty, nie je z hľadiska daňových príjmov pre štátnu pokladnicu žiadnou zlatou baňou. Práve naopak, je to miesto, kde je daňový raj! Z ničoho, čo si poslanci a návštevníci parlamentu na tomto mieste kúpia, sa štátu neodvedie DPH! Dôkazom sú samotné bločky, ktoré predavačky zákazníkom dávajú. Okrem údaja o DPH na ňom chýba aj číslo DKP či logo ministerstva financií. Podľa šéfky komunikačného odboru parlamentu Sone Pőtheovej sa zákon o registračnej pokladnici „vzťahuje len na fyzickú alebo právnickú osobu, ktorá na základe oprávnenia na podnikanie predáva tovar, alebo poskytuje službu a Kancelária NR SR takouto osobou nie je, nepotrebujete pokladnice na účely uvedeného zákona, teda nepotrebujete ani fiškálnu tlačiareň.“

Podľa nej, keďže nemôžu vytvárať zisk, slúži prirážka na cenách len na pokrytie nákladov. Lenže parlament mohol priestory prenajať súkromníkovi, ktorý by už štátu DPH odvádzal. To znamená, že z toho, čo by poslanci zjedli a vypili, by mal úžitok aj štátny rozpočet. Navyše by Kancelária Národnej rady mala ďalšie príjmy z prenájmu. Prečo sa k tomuto kroku neodhodlali, vedenie parlamentu do uzávierky tohto vydania neprezradilo. V každom prípade by takýto krok mal za následok zvýšenie cien. To by niektorí poslanci pri svojich vyše 3-tisícových príjmoch asi znášali veľmi ťažko.

Názory zákonodarcov na neúplné bločky

Ivan Štefanec (SDKÚ)
- Ukazuje sa, že pod lampou je najväčšia tma. Je to otázka na vedenie parlamentu, na pána predsedu a na šéfa Kancelárie, ktorí sú povinní zabezpečiť všetko potrebné. Minimálne to, aby sa v parlamentných priestoroch dodržiavali zákony.

Ján Figeľ (KDH)
- Na bufete si cením to, že ak vám nedajú bloček, neplaťte. Ak však bloček nespĺňa všetky náležitosti, tak to treba čím skôr zmeniť. Je to, samozrejme, vec parlamentnej administratívy.

Andrej Kolesík (Smer)
- Je to otázka na Kanceláriu Národnej rady, lebo ona je prevádzkovateľom bufetu, nie poslanecký klub alebo ja. Verím, že vedenie Kancelárie vám dá odpoveď a určite urobí nápravu.

Viliam Novotný (SDKÚ)
- Priznám sa, že nikdy si bloček neberiem, aj keď je tam napísané, že si ho mám vziať. Hlavne ma prekvapuje to, že táto Národná rada schválila zákony týkajúce sa bločkovej lotérie a vlastne sama bločky, ktoré vydáva, nemôže použiť v bločkovej lotérii. Takže to je taký paradox toho.

Branislav Škripek (OĽaNO)
- Ja som sa do tej lotérie nezapojil ani jedným bločkom, ale odkladám si ich, lebo si robím rodinný rozpočet. V každom prípade, musia to mať ošetrené, ale ako...? Ja nie som ani obchodník, ani obchod nemám. Neviem sa vám k tomu vyjadriť, ale v bufete predávajú dobré jedlo. Celkom mi tam chutí.

Takto to vidí národ

Tu sú niektoré z  reakcií čitateľov webovej stránky Čas.sk a facebooku Nového Času:

cito2: „Škoda, že bločky nemajú všetky identifikačné údaje, mohli by vyhrať prachy na lety ako ten do Petrohradu.“

valikazh: „A podnikateľ mimo parlamentu nemá výdavky, aj on by si rád prilepšil na svoju réžiu, vodu kážu a víno pijú!! Pod lampou je vždy najväčšia tma!!!“

mirotuh: „Super, teda idú všetkým občanom vzorom v zmysle čítajte poriadne zákony a hľadajte medzery, aby ste ich mohli obchádzať... Zlodej kričí, chyťte zlodeja...“

Helena Uhríková: „Toto nevadí ani opozícii, a ani koalícii, len nech majú všetko lacné.“

Róbert Kováč-Niktoš: „Pod svetlom je najväčšia tma!“

Štefan Polák: „Ktovie, či aj nás tam pustia najesť sa a vypiť si????“

Majka Simanová: „ODPOVEĎ: Asi preto nie je zaregistrovaná, aby nemohli súťažiť :-)))“

Gogo Kanel: „Keby také bločky dával malý predajca, tak už má pokutu.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru.
Brutálne VIDEO: Brat zabil svoju sestru, rodina sa prizerala! Z detailov mrazí
(ilustračné foto)
Tieto výživové doplnky zabíjajú! Farmaceutická spoločnosť ich stiahla z predaja
(ilustračné foto)
Z väznice ušiel obávaný šéf gangu: Nastala vzbura! Úrady hlásia novinky
V Thajsku si dopraje chutné jedlo.
Foto
Pri pohľade na Czoborovú VYVALÍTE oči: Zora, nepreháňaš to už? Veď je z nej... Uff
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa: Vonku sa to bude hemžiť policajtmi! O čo ide?
Bojový dron
Ukrajinská armáda hlási úspech! Rusi budú zúriť: Aha, čo sa podarilo
Foto
Naša skupina na ME 2024 je kompletná: Ako vidia šance Slovákov bývalí reprezentanti?
Mikuláš Černák
Foto
Pôjde Mikuláš Černák na slobodu?! O prepustení bosa podsvetia má rozhodovať súd
(ilustračné foto)
Okrem zrážok zasiahlo Slovensko aj niečo iné: Ešte nie je koniec! Takéto počasie nás čaká
Ilustračné foto
Peklo v domove dôchodcov: Požiar si vyžiadal jednu obeť! Ďalší sa priotrávili
(ilustračné foto)
Ochromená doprava! Tisíce vodičov autobusov vstúpili do štrajku: V metropole zavládol chaos
(ilustračná foto)
Čaká nás druhé kolo volieb: Ministerstvo vnútra zriadilo infolinku! Čo všetko sa tam dozviete?