Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2021 16:39 | Správy | Politika

Píšu Záborskej: Starokatolíčky a starokatolíci sa obrátili listom na vládnu splnomocnenkyňu

Splnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anna Záborská hovorí, že sa treba zaoberať podmienkami registrácie cirkví a náboženských spoločností na Slovensku.

V súčasnosti zákon stanovuje podmienku najmenej 50-tisíc plnoletých členov. „Myslím si, že to treba riešiť, ale či je to práve zníženie počtu členov pre registrovanú cirkev, nie som si celkom istá. Je istý návrh, o ktorom by som ešte nerada hovorila, ktorý by mohol tento problém vyriešiť,“ povedala agentúre SITA Záborská.

Na vládnu splnomocnenkyňu sa obrátili otvoreným listom starokatolíčky a starokatolíci Utrechtskej únie na Slovensku s tým, že považujú súčasný právny stav za vážny zásah do náboženskej slobody. „Sme presvedčení, že takto nastavené podmienky sú diskriminačné a znemožňujú napĺňanie náboženského poslania tým menšinovým cirkvám a náboženským spoločnostiam, ktoré z historických dôvodov nezískali status registrovaných cirkví,“ uviedli v otvorenom liste Záborskej. Tá sa vyjadrila, že sa plánuje s nimi stretnúť a má riešenia, ako problém pohnúť dopredu.

Predstavitelia starokatolíkov Utrechtskej únie považujú za absurdné, že spomedzi 18 registrovaných cirkví by podmienku 50-tisíc členov podľa údajov sčítania obyvateľstva v roku 2001 splnili len štyri. K 11 z nich sa prihlásilo menej ako 10-tisíc ľudí a k najmenšej registrovanej cirkvi 166 ľudí. Poukázali tiež na to, že na získanie registrácie cirkvi či náboženskej spoločnosti stačí v Českej republike 300 podpisov, v Poľsku 100 a v Maďarsku 10 podpisov.

Rezort kultúry uviedol, že cirkvi i a náboženské spoločnosti môžu v SR slobodne pôsobiť bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú registrované. „Štát obmedzuje ich pôsobenie jedine rešpektovaním právneho poriadku. Získanie registrovaného statusu znamená v slovenskom konfesnom práve prístup k pomerne širokému množstvu nárokových práv,“ povedala agentúre SITA hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová.

Podľa nej práva a možnosti plynúce zo statusu registrovanej cirkvi v SR sú v porovnaní s okolitými krajinami svojou koncepciou značne rozsiahle a poskytujú možnosti, ktoré možno považovať v porovnaní s ostatnými krajinami za nadštandardné. Priblížila, že kompatibilitu registračného cenzu s ústavou posudzoval aj ústavný súd v roku 2010, pričom konštatoval, že nie sú v rozpore. „Registračný cenzus by však mal podľa nášho názoru rešpektovať aj istú primeranosť vzhľadom na veľkosť krajiny a religiozitu. Ide o odbornú problematiku, ktorá si vyžaduje skôr komplexné riešenie, ako unáhlené účelové liberalizovanie cenzu,“ uzavrela hovorkyňa rezortu kultúry.

Na Slovensku je registrovaných 18 cirkví a náboženských spoločností. Štát v tomto roku prispel na ich činnosť sumou takmer 52 miliónov eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi