Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2013 14:00 | Správy | Domáce správy

Jedinečné FOTO slovenských veľhor: Toto už v Tatrách nezažijete!

Hoci dnes vám hrozí pokuta za okúpanie sa v Štrbskom plese, či za založenie ohňa pri stane, v minulosti sa tam ľudia bežne kúpavali a stanovali.

Okrem toho ste mohli stretnúť počas turistiky stáda oviec či vojakov. Na svoje si prišli aj poľovníci, ktorí svoje úlovky vystavovali v tatranských chatách. Dnes nič z toho už robiť nemôžete, Nový Čas vám preto prináša fotky Tatier, ako ich nepoznáte.

Stavebná činnosť

Postaviť chatu na prelome 19. a 20. storočia nebol žiadny problém. Výsledkom sú dnešné horské chaty. A bolo ich viac ako len tie, ktoré dnes navštevujeme. Teraz už medzi tatranskými skalami nič nepostavíte.

Pasenie dobytka

Odpradávna sa tradičná činnosť pestovala aj v našich veľhorách. Pastieri na jar vyhnali stádo vysoko do horských dolín a na stráne. Dole so stádom zišli až neskoro na jeseň. Mnohé pomenovania štítov a dolín v Tatrách pochádzajú práve z tejto činnosti - Bujačí vrch, Jahňací štít, Jatky.

Poľovníctvo

Dnes poľovník a Národný park sú dve nezlučiteľné činnosti. Niekedy sa robili veľké poľovačky na akúkoľvek zver vrátane kamzíka, svišťa, orla. V súčasnosti je poľovná činnosť v Národnom parku zakázaná. Posledná známa poľovačka“ na kamzíky bola pri návšteve Fidela Castra v Tatrách v sedemdesiatych rokoch.

Plávanie v Štrbskom plese

Ešte v polovici 70. rokov bolo na plese plavecké mólo a sporadicky v ňom bolo vidieť ľudí plávať. Dnes je prísny zákaz kúpania sa v plesách. Je zaujímavé, že v prvej polovici minulého storočia sa v plesách bežne plávalo a pri hoteloch a sanatóriách bolo mnoho vonkajších bazénov s prírodnou vodou.

Vojenské aktivity

Posledná známa veľká vojenská aktivita sa, samozrejme, odohrala za druhej svetovej vojny. V Tatrách sa uskutočnilo množstvo bojov. Predtým však vojaci tiež chodili často do Tatier na cvičenia. Či to bola ešte CK rakúsko-uhorská armáda, alebo Československá armáda, všetci sem chodili na horské vojenské cvičenia.

Táborenie

Ísť niekedy pred sto rokmi na turistiku do Tatier znamenalo ísť na niekoľko dní. Prespávalo sa buď u pastierov v kolibe, pod stanom, pod skalnými prevismi alebo len tak voľne v prírode. Ešte pred 30 rokmi boli nad úrovňou kosodreviny bežne vyhradené miesta na stanovanie.

Korčuľovanie

Korčuľovalo sa na všetkých vodných plochách vrátane plies. Hral sa hokej a krasokorčuľovanie i turistické korčuľovanie boli v zime bežné činnosti. Dokonca i hokejové súťaže a aj medzinárodné súťaže v krasokorčuľovaní sa konali priamo na Štrbskom plese. Dnes to návštevný poriadok priamo zakazuje.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru.
Brutálne VIDEO: Brat zabil svoju sestru, rodina sa prizerala! Z detailov mrazí
(ilustračné foto)
Tieto výživové doplnky zabíjajú! Farmaceutická spoločnosť ich stiahla z predaja
(ilustračné foto)
Z väznice ušiel obávaný šéf gangu: Nastala vzbura! Úrady hlásia novinky
V Thajsku si dopraje chutné jedlo.
Foto
Pri pohľade na Czoborovú VYVALÍTE oči: Zora, nepreháňaš to už? Veď je z nej... Uff
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa: Vonku sa to bude hemžiť policajtmi! O čo ide?
Bojový dron
Ukrajinská armáda hlási úspech! Rusi budú zúriť: Aha, čo sa podarilo
Foto
Naša skupina na ME 2024 je kompletná: Ako vidia šance Slovákov bývalí reprezentanti?
Mikuláš Černák
Foto
Pôjde Mikuláš Černák na slobodu?! O prepustení bosa podsvetia má rozhodovať súd
(ilustračné foto)
Okrem zrážok zasiahlo Slovensko aj niečo iné: Ešte nie je koniec! Takéto počasie nás čaká
Ilustračné foto
Peklo v domove dôchodcov: Požiar si vyžiadal jednu obeť! Ďalší sa priotrávili
(ilustračné foto)
Ochromená doprava! Tisíce vodičov autobusov vstúpili do štrajku: V metropole zavládol chaos
(ilustračná foto)
Čaká nás druhé kolo volieb: Ministerstvo vnútra zriadilo infolinku! Čo všetko sa tam dozviete?