Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2013 08:25 | Správy | Domáce správy

SOSA plánuje vypustiť na obežnú dráhu slovenskú vesmírnu družicu

Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) je známa najmä kvôli vypusteniu niekoľkých balónov - stratosférických sond do stratosféry.

V súčasnosti pracuje najmä na projekte prvej slovenskej vesmírnej družice "skCube", ktorú by mala na obežnú dráhu vypustiť na prelome rokov 2015/2016.

Ako uviedol predseda organizácie Jakub Kapuš, SOSA uskutočnila už celkom sedem štartov stratosférickej sondy, z toho päť štartov v tomto roku. "Všetky tieto štarty sa uskutočnili z okolia mesta Partizánske, buď priamo z Hvezdárne v Partizánskom alebo z priľahlého letiska," ozrejmil s tým, že v priebehu týchto letov SOSA na palube sond robila najrôznejšie experimenty, prípadne v spolupráci s rôznymi agentúrami a režisérmi vyrábala videomateriály.

"Príkladom takéhoto letu je januárový let "prvého Košičana- Sándora Máraia- do vesmíru", keď boli zábery z vypustenia použité v dokumente, ktorý bol prezentovaný na oficiálnom otvorení Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013," vysvetlil.

Podobné lety uskutočnila SOSA tiež pre spevácku súťaž Československo hľadá Superstar a Kofolu. "Aj takýmto spôsobom sa usilujeme popularizovať kozmický výskum na Slovensku a ukázať, že aj u nás na to máme," povedal Kapuš.

V aktivite balónových letov do stratosféry plánuje SOSA určite pokračovať. Momentálne pracuje na medzinárodnom projekte "Společně do stratosféry", ktorý spustila spolu s Hvezdárňou vo Valašskom Meziřičí. V rámci tohto projektu majú byť v priebehu tohto a budúceho roka uskutočnené spolu štyri balónové lety, na ktorých budú umiestnené experimenty, navrhnuté slovenskými a českými študentmi zo základných a stredných škôl.

"Myslím, že toto je veľmi zaujímavý spôsob ako pracovať s mládežou a rozvíjať ich záujem o vedu a výskum. Je to vždy iné, keď sa učia fakty z učebnice a ako keď si budú môcť tieto fakty zmerať a overiť takpovediac "na vlastnej koži"," podotkol Kapuš.

Ďalej plánuje zaujímavé vedecké experimenty v spolupráci s niektorými univerzitami a organizáciami. "Napríklad nočný let sondy, počas ktorého chceme snímať meteory zo stratosféry v spolupráci so sieťou CEMENT," spomenul jeden z projektov Kapuš.

Projekt, ktorým sa SOSA aktuálne najviac zaoberá, je projekt prvej slovenskej družice "skCube". Na tejto iniciatíve spolupracuje so Žilinskou univerzitou v Žiline a Fakultou elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Projekt podporili aj Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"V dnešných dňoch prebieha vývoj jednotlivých systémov družice. Na tomto vývoji sa podieľajú členovia SOSA, ktorí sú zároveň študentmi a doktorandmi na spomenutých univerzitách. V Bratislave sme začiatkom roka dokončili laboratórium, kde pracujeme najmä na palubnom počítači, napájacej časti družice a systéme orientácie družice. Na Žilinskej univerzite je vyvíjaná komunikačná časť družice, už v dnešných dňoch pracuje prijímacia stanica v testovacom režime," priblížil projekt Kapuš.

Samotný vedecký cieľ družice ešte nie je známy. "Na stole máme niekoľko návrhov experimentov a v najbližších týždňoch má prísť rozhodnutie, s akým experimentom družica na obežnú dráhu Zeme poletí," ozrejmil Kapuš. Štart družice je naplánovaný na prelom rokov 2015/2016. Konkrétny termín bude SOSA vedieť, až keď sa rozhodne pre nosič, teda raketu, ktorá túto družicu vynesie na nízku obežnú dráhu Zeme.

"Projekt balónovej sondy sa dá považovať za akýsi prekurzor družice skCube a už pri návrhu tejto sondy sme sa inšpirovali práve družicami typu cubesat. Pri letoch sme získali veľa skúseností a sebadôveru ísť do takéhoto náročného projektu. Od letu prvej slovenskej družice si sľubujeme najmä ďalší rozvoj slovenských kozmických aktivít a osobne verím, že na odborníkoch, ktorí sa tohto projektu zúčastnia, bude stáť budúcnosť slovenského kozmického výskumu. A to najmä v súvislosti s budúcim členstvom SR v Európskej vesmírnej agentúre. O vzdelanostnej ekonomike sa u nás veľa hovorí, ale my sa ju usilujeme aj takýmto spôsobom naštartovať," uzavrel Kapuš.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz