Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2013 12:00 | Správy | Domáce správy

Rozhovor s Majkou Demitrovou: Ako vníma, že jej básne o Paľovi sú povinné čítanie?

Na takú legendu sa nezabúda! Presne pred dvoma rokmi obletela svet šokujúca správa.

Čo hovoríte na to, že ľudia na Paľa dodnes spomínajú so slzami v očiach?
- Je to pocit smutno-pekný, že ľudia naňho stále spomínajú. Ja na neho spomínam denne, každú minútu ho mám v hlave, a keď sa ešte spojí výročie s nejakou masou ľudí, tak o to je to silnejšie.

Ako vnímate to, že vaša kniha básní sa na škole stala povinným čítaním?
- Keď som ju písala, rozhodne to nebolo mojím zámerom. Nerada by som bola, keby sa to stalo niečím sileným a niečím, čo deti musia na Paľkovej škole čítať. Skôr by som povedala, že knižka si nájde čitateľa úplne sama. Je to však milé.

Viete o  tom, že chystajú po vašom manželovi pomenovať námestie v  Dubnici?
- O plánoch mesta som nevedela, preto neviem na to reagovať. Keby sa to však stalo, bolo by to krásne.

Najslávnejšie momenty Demitrovej († 36) kariéry

Prvý gól v NHL

Odchovanec Dubnice odchádzal na draft NHL 1993 ako veľký talent, no žiadny z klubov si ho nevšímal. Napokon po ňom siahla Ottawa Senators, ale až v deviatom kole z 227. miesta. Gólový účet si otvoril už 9. októbra 1993 proti St. Louis Blues, hoci mal iba 18 rokov!

Premiérový hetrik

Keďže Ottawa nedokázala využiť Demitrov potenciál, siahol po ňom St. Louis Blues. V tomto klube prežil krásnych sedem rokov. Patril medzi lídrov a 12. februára 2000 sa v zápase proti Anaheimu tešil zo svojho prvého hetriku v profilige.

Džentlmen

Demitra patril medzi slušných hráčov. V sezóne 1999/2000 si odsedel iba 8 trestných minút, za čo dostal cenu Lady Byng Memorial Trophy určenú pre najslušnejšieho hráča NHL so športovým duchom a zmyslom pre fair play.

Bronz z MS 2003

Keď mohol, pozvánku do reprezentácie nikdy neodmietol. Na medailových MS 2000 a 2002 neštartoval, no cenného kovu sa dočkal v Helsinkách 2003. V prestížnom súboji o bronz s Čechmi strelil krásny gól Vokounovi na konečných 4:2.

Miloval Duklu

Počas celej kariéry Pavol podporoval Duklu Trenčín a jej dres obliekal aj počas výluky v NHL 2004/2005. V základnej časti nazbieral vtedy rekordných 99 bodov (32+67) a na jeho umenie sa chodievali pozerať fanúšikovia po celom Slovensku.

Hviezdny Vancouver

ZOH 2010 sa konali vo Vancouvri, kde Demitra pôsobil v klube Canucks. Na turnaji bol lídrom Slovenska, s ktorým obsadil skvelé 4. miesto a s 10 bodmi vyhral tabuľku produktivity. Momentka jeho pamätného nájazdu, keď prekonal Rusa Iľju Bryzgalova, sa dostala na poštovú známku.

Lúčil sa so slzami

Domáce MS 2011 v Bratislave a Košiciach Slovensku nevyšli. Mužstvo nepostúpilo zo základnej skupiny a 9. mája po zápase proti Dánsku legendárny hráč s číslom 38 dojímavo ukončil reprezentačnú kariéru. Slzám sa neubránil nielen on, ale ani viacerí jeho spoluhráči a väčšina fanúšikov v hľadisku.

Legenda

SZĽH uviedol Pavla Demitru 20. apríla 2012 do Siene slávy slovenského hokeja. Slávnostná ceremónia sa uskutočnila na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu pred zápasom Slovensko – Česko a zúčastnila sa na nej aj jeho manželka Mária.

O hokejovej tragédii natočili dokument

Priebeh nehody odvysielali v televízii. Detailom z tragického letu, pri ktorom zahynul celý hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ vrátane nášho Pavla Demitru († 36), je venovaná jedna časť kanadského seriálu Mayday. Pod názvom Letecké katastrofy ho vysiela Česká televízia.

7.9.2011, JaroslavľSvet sa pred dvomi rokmi ponoril do zármutku, keď na palube stroja Jak-42, ktorý sa zrútil po štarte, zahynul hokejový tím. Slovensko v okamihu prišlo o legendu Pavla Demitru († 36). Zákulisie nehody odhaľuje seriál Mayday, ktorého sa natočilo 109 častí. Kanál National Geographic ho odvysielal vyše roka po tragédii. „Dostali sa na koniec dráhy a rýchlosťou 230 km/h išli po lúke,“ popísal v dokumente venovanom jaroslavľskej tragédii Viktor Jermolajev, pilot Jak-42.

Stroj sa predsa len odlepil od zeme, narazil do antény a krídlom narazil do zeme. Seriál opisuje aj situáciu v kabíne, keď cestujúci vedeli, že sa blíži katastrofa. Pri natáčaní sa spolupracovalo expertmi. Tvorcovia sa zhodli s vyšetrovateľmi, že pochybili piloti.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!
vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili