Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.08.2013 06:00 | Správy | Domáce správy

Uvedenie arcibiskupa Oroscha na stolec: Hanba, hanba, kričali prívrženci Bezáka!

Po dnešku to už bude definitívne. Trnava bude mať nového arcibiskupa - Jána Oroscha.

Tým zhasnú aj posledné nádeje tých, ktorí dúfali, že sa do mesta vráti Róbert Bezák. Kým časť cirkevnej vrchnosti by chcela, aby sa na Bezáka zabudlo, v Prievidzi mu udelili čestné občianstvo.

Trnavu by za normálnych okolností dnes čakala veľká slávnosť. Uvedenie nového arcibiskupa do úradu býva v cirkvi udalosťou roka. Teraz to však bude iné. Ján Orosch nastupuje do úradu po tom, ako predchádzajúci pápež za pochybných okolností odvolal Róberta Bezáka. „Tieň“ tejto kauzy sa nad Katedrálou sv. Jána Krstiteľa vznášal a nič na tom nezmenil ani fakt, že Oroschovi pri slávnostnej omši asistoval apoštolský nuncius Mario Giordana či šéf KBS Stanislav Zvolenský.

No kým sa v Trnave cirkevná hierarchia teší z toho, že po vyše roku bude mať obsadený arcibiskupský stolec, mnohí na Bezáka nechcú zabudnúť. Jeho prívrženci na univerzitný kostol, kde sa dnes koná Oroschovo uvedenie do arcibiskupského úradu za účasti najvyšších cirkevných predstaviteľov, vyvesili plagát s textom: "Mons. Bezák, navždy nás arcibiskup! Nezabúdame..." Pred vchodom do kostola sa nazbieralo niekoľko desiatok Bezákových prívržencov, ako nás informoval redaktor Nového Času. Ďalej ich však nepustili.

Bezákovi prívrženci vyvesili aj plagát, a to tak, aby okolo neho musel prejsť cirkevný sprievod. Keď okolo prechádzal arcibiskup Ján Sokol, mnohí kričali: "Hanba! Hanba!"

Omša bola bez problémov

Bratislavský arcibiskup-metropolita Stanislav Zvolenský uviedol do arcibiskupského úradu Jána Oroscha na omši v trnavskom univerzitnom kostole. V úvode sa opýtal, či majú bulu Svätého Otca Františka o vymenovaní Oroscha do úradu. Po kladnej odpovedi bola bula prečítaná najskôr v latinčine a potom v slovenčine. V nej pápež napísal, že Oroscha vymenoval za trnavského arcibiskupa po porade s Kongregáciou pre biskupov. Podľa pápeža bolo najlepšie arcidiecézu zveriť Oroschovi, pretože je znalý miestnych pomerov. Povzbudil veriacich, aby ho sprevádzali a zostávali s ním úzko spojení. Zvolenský následne po prečítaní buly Oroschovi odovzdal berlu. Tým sa arcibiskup Orosch ujal úradu. Po tomto úvode pokračovala slávnosť svätou omšou. 

Bezák - čestný občan PrievidzeNapríklad v takej Prievidzi, kde dodnes žijú Bezákovi rodičia, naňho nezabudli. Mesto sa totiž rozhodlo, že z neho urobí svojho čestného občana. Nosila som tú myšlienku v hlave od dátumu stretnutia s ním na jar tohto roku,“ prezradila Novému Času miestna poslankyňa Helena Dadíková. Kolegov o tom informovala už pred mesiacom. „Ale keďže som to nemala prerokované s rodinou, nepodala som to v júli, ale až teraz, na augustovom mestskom zastupiteľstve,“ dodala.

Dôvodov bolo podľa nej niekoľko. Či už opatrenia na transparentné spravovanie majetku cirkvi, vytvorenie podmienok na vznik kolégia Antona Neuwirtha alebo akcia Noc kostolov. Svojím prejavom, vystupovaním a komunikáciou s verejnosťou (všade, kde prišiel), dokázal osloviť všetkých bez rozdielu vyznania - najmä však mladú generáciu (podobne tiež pri jeho opakovanej účasti na festivale Pohoda),“ dodala Dadíková. Bezák sa naposledy na verejnosti ukázal v júli na festivale Pohoda. V natrieskanom stane sa rozlúčil nielen s návštevníkmi, ale aj so Slovenskom.

Nového arcibiskupa pre Trnavskú arcidiecézu vymenoval pápež František 11. júla. Rok predtým (2. júla 2012) pápež Benedikt XVI. odvolal z úradu arcibiskupa Roberta Bezáka. Dátum prevzatia úradu si zvolil Orosch. V piatok 30. augusta je deň slávnosti výročia posviacky katedrálneho Chrámu svätého Jána Krstiteľa v Trnave.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka