Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2021 10:44 | Správy | Domáce správy

Figeľ o návšteve pápeža: Oči celého sveta sa uprú na Slovensko, výzva kompetentným

Návšteva pápeža Františka na Slovensku by mala posilniť odvahu, autoritu a solidaritu cirkvi v čase pandémie a polarizácie spoločnosti. Skonštatoval to expredseda KDH a niekdajší osobitný vyslanec pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ Ján Figeľ.

Podčiarkol tiež potrebu rozvíjať dialóg cirkvi so štátom. Vyzýva na zmenu podmienok pre návštevníkov podujatí s pápežom, nemali by byť podľa neho určené len pre zaočkovaných.

"Pápež prinesie povzbudenie na väčšie úsilie o spravodlivosť a spoločné dobro. Jeho posolstvá nebudú len národné a miestne, budú zároveň medzinárodné a univerzálne. Cirkev a pápež sú autoritou pre oblasť viery a etiky, ktoré sa za desaťročia slobody oslabili. Návšteva by mala posilniť odvahu, autoritu a solidaritu cirkvi v čase pandémie a polarizácie spoločnosti," uviedol pre TASR Figeľ.

Hoci je Figeľ zaočkovaný, nepovažuje za korektné obmedzenie stretnutia s pápežom len pre zaočkovaných. Poukázal na to, že do zahraničia sa človek dostane aj s negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Myslí si, že by to malo byť umožnené aj pri návšteve pápeža, ak nemá byť spolitizovaná a vnímaná ako nástroj očkovacej kampane. Kompetentné orgány vyzval na zmenu podmienok.

Aktuálnou veľkou výzvou je podľa neho aj jednota kresťanov. Na Slovensku vidí Figeľ vhodný priestor pre nový dialóg, spoluprácu a zblíženie katolíckej a pravoslávnej cirkvi v duchu spoločného cyrilo-metodského dedičstva. "Vyžaduje to však konštruktívnu spoluprácu cirkvi a štátu, aktívnu diplomaciu a tvorivú kultúru so zmyslom pre spoločné hodnoty a integrálny humanizmus," uviedol.

Spoločný dialóg cirkvi a štátu sa podľa neho v období pandémie akoby vytratil. Hovorí, že štátna moc prijímala protipandemické opatrenia bez konzultácií s cirkvami. Súčasná vládna moc na Slovensku podľa neho nepovažuje duchovný život človeka v jeho komunitnej forme a bohoslužby za takú základnú potrebu veriacich, ako sú potraviny či hygiena. Poukázal pritom na význam duševného zdravia a dodal, že aj preto tak škodlivo a neodborne zapôsobili doterajšie opatrenia.

Pripomenul tiež, že Slovensko nemá dokončený zmluvný vzťah so Svätou stolicou, no takmer nik o tom nehovorí. Skonštatoval, že v parlamente dnes nemáme také sily, ktorým by na ochrane slobody svedomia záležalo. Namieta, že doteraz vláda nevytvorila ani úrad na podporu náboženskej slobody vo svete, hoci to má v programe.

Figeľ podčiarkol, že návšteva Svätého Otca obráti pozornosť celého sveta na Slovensko. Preto považuje za dôležité, aby sa pripravili nielen miesta stretnutia, ale aby sa dlhodobo pozdvihla celá krajina a morálka.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta