Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2013 08:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Slovenský Hollywood: Konkurenčné televízie delí pri nakrúcaní seriálov len pár metrov

Markíza i Jojka momentálne naplno nakrúcajú nové tromfy do jesennej vysielacej štruktúry.

Divadelné prázdniny sú na to, aby herci vydali zo seba maximum pred kamerami. My sme sa rozhodli byť pri tom, a tak sme zamierili na Záhorie, kde vznikajú exteriéry k seriálom V dobrom aj v zlom a Dedičstvo.

Ako prvý sme navštívili štáb, ktorý pre Markízu pripravuje projekt V dobrom aj v zlom. Cestovali sme do Lozorna, kde sa nachádza píla, dôležitá súčasť deja. V jeho centre totiž stoja  dvaja nevlastní bratia Michal (Tomáš Maštalír) a Roman (Alexander Bárta), ktorí bojujú o vedenie rodinnej nábytkárskej spoločnosti.

Aj so zdravotníkom

Keď sme pred ôsmou dorazili na pľac, všade už vládol čulý ruch a herci práve prechádzali poslednou fázou maskovania. Nečudo, v rekordných horúčavách, ktoré náš kraj v uplynulých týždňoch sužovali, sa lepšie pracovalo zrána a s pribúdajúcimi hodinami sa nakrúcanie menilo na peklo.

„V hale bolo včera päťdesiat stupňov, vonku štyridsať,“ posťažovali sa nám členovia štábu ukrývajúci sa už takto ráno v tieňoch. Nečudo, že poblíž posedával aj pán s emblémami červeného kríža. „Vy budete hrať, či ste tu, keby niečo?“ spýtali sme sa.

„Som tu, keby sa niečo stalo,“ usmial sa zdravotník Ľubo Ferianc. „A stalo sa?“ opáčime. „Zatiaľ iba drobné oškreniny, keď sa chlapi bili. Ale som tu aj kvôli tomu teplu.“ Ako sme sa dozvedeli, prítomnosť zdravotníka je nevyhnutná tiež preto, že mnohé scény sú pre zdravie hercov či komparzu reálne nebezpečné, ako napríklad keď sa v lese pília stromy.

Inak sa ale nikto na nič nesťažoval a všetci pôsobili, akoby záhorácky vidiek bol ich vysnívanou dovolenkovou destináciou. Humorné hlášky púšťal najmä dobre naladený režisér Vlado Balko a vo skvelej nálade prišla krátko po ôsmej na pľac aj pani s hlasom a temperamentom Gabriely Dzuríkovej, no zvyšok nemal na prvý pohľad so známou herečkou nič spoločné.

Parochňa, pod ktorú skryla svoje dlhé kučeravé vlasy, a robotnícky oblek urobili svoje, takže premena na Cilku, vedúcu prevádzky vo fabrike, bola dokonalá...

Problémový rozhlas

Po chvíli pred kamery dorazili aj Alexander Bárta s Petrou Vajdovou, ktorá hrá Michalovu manželku Noru a partia na danú scénu bola pokope. Aj keď zabúdať nesmieme ani na robotníkov postávajúcich v pozadí. Tých si sčasti zahrali priamo zamestnanci píly, na ktorej území sa nakrúcalo. „Nakrúcame tu takmer výlučne počas víkendov, pretože inak je tu normálna prevádzka,“ povedala nám hovorkyňa Markízy Tatiana Tóthová.

Po chvíli na pľac napochodoval aj Milan Bahul, alias Casanova na dôchodku Vinco, ktorý sa však mal pred kamery postaviť až o hodnú chvíľu. A načakal sa veru dosť, keďže dedinské prostredie je síce romantické, ale aj nevyspytateľné. „Stop,“ zakričal nie prvýkrát do inak bezproblémového nakrúcania V. Balko, pretože chvíľu predtým preťal ticho miestny rozhlas, oznamujúci dôležité informácie o tom, kde si ľudia môžu kúpiť broskyne, papriku a papuče. A keďže v blízkosti bola cesta, hlučnejšie či trúbiace autá tiež občas vyrušili filmárov. Časté opakovanie bolelo najmä mladého herca Pavla Plevčíka, ktorý sa prevtelil do úlohy smoliarskeho robotníka Kuba. Dookola totiž musel stúpať na šikovne položenú dosku, ktorá mu následne vystrelila do..., áno, práve tam. Ako sa však zdalo, zvládol to bez ujmy, len ho vždy bolo treba dôkladne oprášiť.

Vo dvoch krčmáchKvôli jojkárskemu Dedičstvu sme zamierili desať kilometrov severozápadne a z Lozorna sa presunuli do Lábu. Tam sme najprv navštívili seriálové zázemie s maskérňou a kostymérňou nachádzajúce sa v miestom pohostinstve U Tomáša. Privítal nás v ňom sám pán prezident, alias Ladislav Hámor, ktorý sa objavil ako dvojník našej hlavy štátu v seriáli Mafstory a teraz si zahral rovnako dôstojnú úlohu – pána farára. Ako sme sa od neho dozvedeli, štáb v danej chvíli už zarezával kúsok odtiaľ, v inom pohostinskom zariadení – U Čapáša, kam sme sa vzápätí presunuli.

Teplé pivo a žltá voda

Na programe dňa boli práce na časti nazvanej Dožinky. Tomu zodpovedalo množstvo komparzu pousádzaného za stolmi, zásoby teplého piva (nealkoholického) a prázdnych vínových fliaš, do ktorých sa nalievala žltá voda. Aj by sme prítomných poľutovali, no spoza rohu predsa len rozvoniavalo niečo ozajstné, čo sa pred kamerami nahradiť nedá. Varil sa guláš! „To sa bude aj jesť?“ spýtali sme sa šéfkuchára. „No, je to rekvizita, ale hádam jedlá,“ oznámil nám skromne nad plným kotlom.

Iné starosti mal v danej chvíli režisér Ivan Predmerský. Krčma bola natrieskaná do posledného miesta, okolo obeda začal byť vzduch dnu vydýchaný a jeho teplota neznesiteľná. V takejto situácii bolo treba všetkých zosynchronizovať a nakrútiť dožinkové veselie plné presúvajúcich sa ľudí. „Ono sa to na prvý pohľad zdá byť jednoduché, ale nie je,“ usmial sa po viacerých nevydarených záberoch I. Predmerský.

Najväčšia hviezda – Dano Junas

V seriáli nenájdete herecké hviezdy, keďže zámerne dostali šancu najmä ochotníci. Jednou z výnimiek je vyštudovaný herec Dano Junas, známy vďaka dlhoročnému moderovaniu hudobnej relácie Triangel, pre ktorého je tento seriál veľkým návratom na obrazovku. Keď sme ho zbadali na pľaci, spýtali sme sa, ako je so sebou zatiaľ spokojný.

„Tak si hovorím: už lepší nemôžem byť,“ zažartoval si na svoj účet a maximálnu spokojnosť vyjadril aj s kolegami. „Mnohí z nich študujú herectvo a pri nikom tu nemám pocit, že by mal problém s hraním. Predpokladám, že v konečnom dôsledku diváci možno ocenia, že sú neopozeraní,“ dodal seriálový starosta, ktorý sa zo svojho návratu na obrazovky veľmi teší. „Mám za sebou asi stovku inscenácií a zopár celovečerných filmov. Keď sa v roku 2000 skončil Triangel, odvtedy mám televízie menej a priznám sa, že mi to aj chýbalo. Toto bola zo strany Jojky skvelá ponuka.“

Splynuli s miestnymi

Seriál sa nakrúca kompletne v reálnych priestoroch – čisto záhoráckych (okrem Lábu je to aj Plavecký Štvrtok či Záhorská Bystrica). Televízia si za týmto účelom prenajala aj niekoľko rodinných domov, ktoré sú obývané. „Preto sa ide prakticky nonstop, aby sme dlho nebrzdili rodiny, ktoré sa do nakrúcania zapojili – za to im patrí veľká vďaka,“ prezradila nám PR manažérka Jojky Katarína Nosková. „Obyvatelia dedín a majitelia domov sa s filmármi natoľko zblížili, že už tvoria jednu veľkú rodinu, v niektorých domoch na nich čaká často aj koláč s kávou,“ dodala.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa
Desivá zrážka! Auto zrazilo na prechode mladé dievča: Chodkyňa skončila v nemocnici
Deti sa na školskú dochádzku najlepšie pripravia už v škôlke.
Zápisy do prvých ročníkov ZŠ sú už za rohom: Čo všetko by mali vedieť budúci prváčikovia?
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal peniaze a prívesok.
Váš Tip
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal vzácny prívesok: Neuveríte, ako sa k nemu dostal späť!
V telerozhlase už čoskoro neostane ani kameň na kameni.
SNS tlačí na generálneho riaditeľa RTVS: Strana požaduje vyjadrenie k obvineniam! Ako to naozaj je?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Kriminálka rieši ohavný prípad: Muž mal zneužiť len 11-ročné dievčatá! OHAVNÉ detaily
(ilustračné foto)
Poľskí vojaci posilnia bezpečnosť: Teroristický útok v Moskve sa nesmie zopakovať!
(ilustračné foto).
Sledujte, kde sa umiestnilo Slovensko v cene benzínu! V rebríčku sme predbehli aj...
Foto
Legendy o forme Slafkovského: Ak príde na MS, tak to bude...
Woman hands checking her breast
Temné štatistiky: Čoraz viac mladých žien trpí rakovinou prsníka! Prognózy do ďalších rokov sú šokujúce
(ilustračné foto)
Cyklóna nečakane zmenila smer: O život prišlo najmenej 11 ľudí! Obrovská sila napáchala nezvratné škody
Foto
Hašek tvrdo atakuje slovenskú vládu a hráčov v KHL: Poriadna nálož!
Ilustračné foto
Poliaci si posvietili na proruskú iniciatívu: Rázne kroky! Pomoc prišla aj od našich susedov