Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2013 11:00 | Správy | Domáce správy

Takto v minulosti oddychovali naši štátnici: Platili si za dovolenky z vlastného vrecka?

Chorvátov rozčúlilo, že z ich daní sa financuje dovolenka slovenského prezidenta!

Ivan Gašparovič trávi totiž od začiatku augusta 15 dní dovolenky vo vile Jadranka na Brionoch neďaleko chorvátskeho mesta Pula. Ubytovanie mu pritom hradí tamojšia vláda a v prepočte vyjde až na takmer 20-tisíc €!

Dopravu prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi do Chorvátska zabezpečil na vlastné náklady Úrad na ochranu ústavných činiteľov, chorvátska vláda zase poskytla ubytovanie, ktoré stojí na noc 1 330 €, spolu zhruba 20-tisíc €. Z vlastných peňazí si prezident platí len náklady na jedlo a kuchárov.

Pozvať ho mal tamojší prezident Ivo Josipovič. Podľa odborníka na protokol Jarolíma Antala mu to zrejme náš prezident vráti. „Napríklad pozvaním na poľovnícky zámok v Tatranskej Javorine,“ myslí si Antal. Vo vládnej ubytovni Kamzík v Tatrách už bývali chorvátsky premiér Ivo Sanader, českí štátnici Miloš Zeman a Miloslav Vlček aj taliansky premiér Romano Prodi.

Exprezident Michal Kováč tvrdí, že také výhody nemal. „Presne neviem, ako to bolo, no viem, že to bolo recipročne, keď som bol v Chorvátsku. Pozývala ma chorvátska vláda, ale ako sa vyrovnala chorvátska vláda s našou vládou, to presne neviem. V mojom prípade to neplatila chorvátska vláda, ale naša vláda,“ spomína si exprezident Michal Kováč, no zároveň dodáva, že v Chorvátsku bol aj bez pozvania tamojšej vlády. So zľavami či zadarmo pritom v zahraničí dovolenkovali aj viacerí slovenskí expremiéri.

Ivan, venuješ na charitu aj ty?

Vezme si prezident príklad od zahraničných kolegov? Niekdajší britský premiér Tony Blair chcel v roku 1999 zaplatiť za vilu, v ktorej dovolenkoval v Taliansku. Taliani však peniaze od neho odmietli prijať. Venoval ich preto na charitu. Ak by Ivan Gašparovič chcel byť rovnako veľkodušný, v čase krízy by sa na Slovensku 20-tisíc eur, ktoré ušetril, nestratilo. Venovať by ich mohol aj na najväčší slovenský charitatívny projekt pre deti Srdce pre deti.

Schuster si dovolenku v Brazílii zaplatil

Počas svojho prezidentovania sa vybral Rudolf Schuster v júni 2001 na dovolenku do Brazílie. Chcel svojej rodine ukázať indiánsky kmeň, ktorý kedysi navštívil aj jeho otec. Exotický výlet si však zaplatil z vlastného vrecka. „Sľúbil som svojim deťom, hoci sú už dospelé, že im túto dovolenku zaplatím,“ povedal v minulosti Schuster.

Radičová dostala v Chorvátsku zľavu 96 %

Vtedajšia premiérka Iveta Radičová dovolenkovala v roku 2011 v Chorvátsku vo vládnej vile. Cenu dovolenky 300 € zaplatila s dispozičného fondu Úradu vlády, no tvrdila, že peniaze doň následne vrátila.

Pobyt ju mal však vyjsť len na 380 kún (zhruba 50 €) za noc, pričom cena pre súkromnú osobu vo vile je 9 000 kún (asi 1 200 €) za noc. Radičová tak zaplatila len 4 % komerčnej ceny, od chorvátskej vlády dostala zľavu 96 %. Upozornila však, že cestovala súkromným autom.

Premiér výletoval zadarmo v Čiernej Hore

Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák minulý rok v auguste strávili s rodinami dovolenku v Čiernej Hore vo vládnej vile Topliš. Pobyt hradila Čierna Hora. Zakrátko sa vrátili súkromným lietadlom na mimoriadne rokovanie vlády. Faktúru za let nezverejnili, mala ju platiť strana Smer.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!