Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.08.2013 16:00 | Správy | Servis

Počet Slovákov v cudzine stúpa: Čo treba vybaviť pred prácou v zahraničí?

Nedostatok pracovných príležitostí či nízke platy, ktoré nestačia na osamostatnenie.

Aj to sú dôvody, prečo si Slováci hľadajú čoraz častejšie prácu v zahraničí. Podľa sociologičky na dobré správy, ktoré by ich prilákali späť, čakajú zbytočne. Ak aj vy rozmýšľate nad tým, že by ste za prácou vycestovali, Nový Čas vám poradí, čo treba vybaviť na úradoch a aké doklady si nezabudnúť pribaliť do kufra.

Počet ľudí, ktorí sa snažia uplatniť za našimi hranicami, stúpa. „Podľa Štatistického úradu SR sa v 1. štvrťroku 2013 počet Slovákov pracujúcich v zahraničí medziročne zvýšil o 19,3 % - na 135 700 osôb,“ zhodnotila analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Ako doplnila, sú to len ľudia, ktorí tam pracujú do jedného roka, teda tí, ktorí vycestovali v poslednom období. Krajiny, do ktorých smerujú naše kroky pri hľadaní zamestnania v zahraničí, sa dokázali lepšie popasovať s nezamestnanosťou ako my a počet ponúk sa u nich rýchlejšie dostal na predkrízovú úroveň. „Schopnosť Británie či Nemecka znížiť podiel svojich nezamestnaných mohla zvýšiť aj šance slovenských uchádzačov o nájdenie si práce v týchto krajinách. Nemci a Rakúšania nám navyše od 1. mája 2011 úplne otvorili ich pracovné trhy,“ doplnila Sadovská. Potvrdzujú to aj údaje pracovného portálu profesia.sk, v roku 2009 pre krízu poklesol počet ponúk na Slovensku aj v zahraničí. Kým v cudzine sa už v roku 2011 dostal počet ponúkaných miest na predkrízové obdobie, tak u nás sa stále k týmto počtom nevrátil.

Okrem ťažšieho hľadania práce doma je pre mnohých lákadlom vidina vyššieho zárobku. „V SR máme jednu z najvyšších produktivít práce zamestnancov, ale neodráža sa to na výške platov,“ skonštatoval Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív. Ako doplnil odborník, štát by mal stimulovať vytvorenie a udržanie pracovných miest, nie vyplácať 6 - 8 vyvoleným firmám 200-miliónové dotácie.

 

Prečo Slováci utekajú za prácou do cudziny

Zuzana Kusá, sociologička

Mať rozhodovanie o živote vo vlastných rukách je veľká hodnota pre väčšinu z nás a pre mladých úplne kľúčová. Dá sa pochopiť, že naplnenie tejto hodnoty stojí vyššie ako potreba pracovať v povolaní, ktoré som vyštudoval.Všeobecne platí, že v zahraničí je pomer medzi mzdami a výškami nájmov priaznivejšie nastavený ako u nás a aj z menej platenej práce potom na živobytie - a nezávislé rozhodovanie o sebe - ľuďom zostáva viac.

Keď hľadáme odpoveď na otázku, čo drží mladých ľudí vonku, nemali by sme zabúdať ani na komunitné väzby či priateľstvá medzi usadzujúcimi sa migrantmi. No a, samozrejme, úlohu zohrávajú aj správy z domova - tie o nových príležitostiach, lacných bytoch a lepších platoch stále neprichádzajú.

Čo treba vybaviť?

Zdravotná poisťovňa:

* do 8 dní

- v prípade, že budete zdravotne poistení v niektorom členskom štáte EÚ, na Slovensku ste povinní odhlásiť sa zo zdravotného poistenia

- musíte tak urobiť do 8 dní od dátumu vydania dokladu, ktorým poistenie v inom členskom štáte preukážete

- ak sa vo výnimočných prípadoch na vás nevzťahuje povinnosť byť zdravotne poistení v inom členskom štáte výkonu pracovnej činnosti, zostávate naďalej poistení na Slovensku a potrebnú zdravotnú starostlivosť v krajinách EÚ budete čerpať na základe európskeho preukazu zdravotného poistenia vydaného vašou slovenskou zdravotnou poisťovňou.

Sociálna poisťovňa

V EÚ platí slobodný pohyb osôb, kapitálu, môžete teda ísť pracovať aj na dlhšie obdobie – nemáte povinnosť to nahlásiť SP – dôležité je ukončiť si poistný vzťah so SP.

Podanie odhlášky

- vždy, a teda aj pri odchode do zahraničia platí, že ak je človek dobrovoľne poistený v Sociálnej poisťovni a už nechce odvádzať poistné, musí podať v pobočke SP odhlášku z tohto poistenia, aby sa nestal neplatičom.

Úrad práce

Evidovaný nezamestnaný: ak ste na úrade evidovaní ako uchádzač o zamestnanie a idete pracovať do zahraničia, postup je rovnaký ako keby ste si prácu našli na Slovensku. Teda:

* predložíte pracovnú zmluvu so zamestnávateľom alebo agentúrou a požiadate o vyradenie z evidencie.

Neevidovaný nezamestnaný: k úradu práce nemáte žiadnu povinnosť, keďže nie ste v jeho evidencii, nemusíte sa z nej, prirodzene, odhlasovať.

Agentúra od vás nesmie vyberať poplatok

Do zmeny zákona od vás mohli agentúry za sprostredkovanie práce vyberať poplatky. V tomto roku však rezort práce upravil pravidlá. Podľa novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá vstúpila do platnosti 1. mája tohto roku, nesmie agentúra vyberať žiadne poplatky od fyzických osôb,“ upozorňuje Barbora Petrová z ministerstva práce. Takže peniaze za sprostredkovanie od vás už vyberať nemôžu.

Tieto doklady budete potrebovať

1. platný cestovný pas alebo občiansky preukaz

2. zistite si, aké povolenia (v súvislosti s pobytom a prácou) sa na vás vzťahujú na území štátu, v ktorom chcete žiť a pracovať

3. výpis z registra trestov (niektoré organizácie by mohli tento doklad požadovať kvôli výkonu práce)

4. akékoľvek právne doklady potvrdzujúce váš osobný stav

5. ak je to možné, zabezpečte si pracovnú zmluvu ešte predtým, ako vycestujete – overte si pracovné podmienky, výšku vyplácanej mzdy, spôsob vyplácania mzdy, platenie povinných odvodov, miesto výkonu práce, druh práce, dĺžku pracovného pomeru a pod.

6. originály pracovných zmlúv, ktoré potvrdzujú vaše skúsenosti v odbore (činnosť a dĺžku) vrátane, ak je to potrebné, zmluvu, na základe ktorej v súčasnosti pracujete

7. originály diplomov a odborných certifikátov, ktoré osvedčujú vašu odbornú kvalifikáciu

8. zistite si, či je potrebné nostrifikovať vašu kvalifikáciu na území štátu, v ktorom chcete vykonávať prácu podľa svojej odbornosti

9. vodičský preukaz, ktorý platí aj na území vybranej krajiny

10. zabezpečte si jazykové a úradné preklady vašich dokladov o vzdelaní alebo o získanej kvalifikácii

(Zdroj: eures.sk)

Zamestnanie v zahraničí

* Vyše 1/3 Slovákov pracujúcich do jedného roka v zahraničí je zamestnaná v susednej Českej republike, ďalších 26 % pracuje v Rakúsku.

* 34 % ľudí z našej krajiny našlo v zahraničí uplatnenie v stavebníctve , na druhom mieste je priemysel s 22% podielom.

* Denne cestujú v priemere do práce:

Česko  77 minút

Slovensko  93 minút

Francúzsko  81 minút

Veľká Británia  95 minút

Rakúsko  108 minút

Írsko  128 minút

* Až 4 601 € je priemerný plat vo Švajčiarsku, sumu, o ktorej môžeme len snívať, zarobí v priemere aj Nemec a to 2 901 €.

* Najvyšší minimálny plat v Európe majú v Luxembursku, ak by ste pracovali v tejto krajine, museli by ste zarobiť minimálne mierne nad 1 874 €.

* Cudzie jazyky sa až 62 % návštevníkov jazykových kurzov učí najmä kvôli svojmu zamestnaniu, práca v zahraničí je motiváciou na štúdium pre 15 % ľudí.

(Zdroj: Poštová banka, Jazykové centrum the Bridge)

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dry snow avalanche with a powder cloud close to the village Terskol, Elbrus region
Chystáte sa na túru? Pozor: Na týchto pohoriach hrozí lavínové nebezpečenstvo
Kultový fantazijný film Nekonečný príbeh.
Foto
Pamätáte si Detskú kráľovnú z kultového Nekonečného príbehu? Strašné, čím si prešla! Takto vyzerá dnes
Ilustračné foto
Rusko zablokovalo kontrolu dodržiavania zbrojných sankcií voči KĽDR: Využilo na to veto!
Bratislava (ilustračné foto)
Slovenské národné múzeum predstavilo novú publikáciu: Sledujte, čoho sa týka!
Fire in an old wooden house
Tragický výbuch v Budapešti: Vyžiadal si život a mnoho zranení
(ilustračná fotografia).
Izraelský útok v sýrskej provincii si vyžiadal desiatky životov: Medzi nimi aj 6 militantov z hnutia Hizballáh
(ilustračné foto)
Ukrajina hlási úspech: Zostreliť mala desiatky striel
Zuzana Smatanová na premiére pokračovania filmu Gump.
Foto
Premiéra filmu GUMP2: Čo Zuzane Smatanovej vyčarilo široký úsmev? Speváčka dorazila s veľkou oporou
Group of cyclist at professional race, cyclists in a road race stage. Climbing the hill
Váš Tip
V Žiari nad Hronom pribudli prístrešky na bicykle: Takto chceme podporiť zdravý životný štýl!
Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide