Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2013 11:00 | Správy | Domáce správy

Škandál: Štyroch obvinených piťovcov pustili na slobodu! Dvoch opäť zadržali

Ďalší škandál v justícii. Štyria muži obvinení  v kauze hypotekárnych úverov od piťovcov sedeli podľa nálezu Ústavného súdu nezákonne vo väzbe.

V stredu ich na príkaz sudcu Špecializovaného trestného súdu prepustili z basy na slobodu. Podľa dostupných informácií, ktoré získal Nový Čas, ich nezákonne väznili od 15. júna 2012. Dvoch z nich Miroslava Abraháma a Mateja Šalagu po tom ako opustili brány väznice opäť zadržali policajti. Prokurátor ich navrhol znova posadiť do väzby. Sudca bude o tom rozhodoval vo štvrtok ráno. Napokon išli Abrahám a Šalaga opäť za mreže.

U Miroslava Abraháma sú dôvody väzby pokračovanie v trestnej činnosti a možné ovplyvňovanie svedkov, znalcov a spoluobžalovaných a u Mateja Šalagu zase možnosť úteku a tiež pokračovanie v trestnej činnosti. O sťažnosti dvojice bude rozhodovať Najvyšší súd.

„Predsedom senátu  bol vydaný príkaz na prepustenie z väzby štyroch obvinených,“ potvrdil Špecializový trestný súd. Tibor Vince, Miroslav Abrahám, Matej Šalaga a Milan Šotník, ktorí boli po veľkolepej policajnej akcii za mrežami od 15. novembra 2011, sa tak dostali na slobodu. Keď sa na ilavskej  väznici otvorili dvere, obkľúčili ich kukláči. Šalagu opreli o múr a spravili mu osobnú  prehliadku.

Z basy si niesol malý televízor a igelitku. Potom ho naložili do auta  a odviezli preč. Pred prepustením Abraháma z prešovskej väzby zaparkovala pred budovou dodávka s nepriehľadnými sklami a označené policajné auto. Keď Abrahám vystrčil z dverí hlavu, očividne ho takéto privítanie na ulici nezaskočilo a usmial sa. Spred basy ho odviedli policajti v putách. Ďalších dvoch piťovcov, ktorí vyšli z basy na slobodu, policajti nezadržali.

Zo stanoviska Špecializovaného trestného súdu o dôvode prepustenia vyplýva, že „na  základe rozhodnutia Ústavného súdu bol Najvyšší súd povinný opätovne prerokovať sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry podanú proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného  súdu pre prípravné konanie“. Tým totiž nebola predĺžená lehota trvania väzby u obvinených. „Najvyšší súd rozhodol, že sťažnosť prokurátora sa zamieta a z tohto dôvodu lehota väzby u obvinených predĺžená nebola,“ píše sa v stanovisku.

Ide o zaužívaný národný šport

Úrad špeciálnej prokuratúry škandalózne prepustenie nevedel včera vysvetliť. „Nedisponujeme rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu, ktorým by bolo rozhodnuté o prepustení obvinených,“ reagovala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. „Špecializovaný trestný súd sa stotožnil s návrhom obhajoby na prepustenie všetkých obvinených z väzby, preto som to uvítal. Vzhľadom na rozhodnutie Ústavného súdu a Najvyššieho súdu nemal inú procesnú možnosť,“ povedal obhajca Abraháma Tibor Timár.

Situáciu, že jeho  klientovi bude opätovne obmedzená osobná sloboda, predpokladal.  „Ide o už zaužívaný národný šport a procesný postup v prípadoch skupinových trestných vecí,“ zhodnotil Timárov advokát s tým, že tento postup  považuje za nezákonný a účelový. „Budem sa snažiť preukázať a odôvodniť na štvrtkovom neverejnom zasadnutí o rozhodovaní o väzbe,“  dodal.

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak sa nechcel ku kauze vyjadriť. Exminister vnútra Daniel Lipšic spochybňuje rozhodnutie Ústavného súdu. „Zvlášť niektoré senáty mimoriadne zaujímavo interpretujú pochybenia súdov vo väzobných veciach. Či už sa to týka predlžovania väzby, lehoty uplynutia väzby, nahradenia väzby kauciou vysoko nad rámec štrasburskej judikatúry,“ reagoval Lipšic.

„Polícia nebude hodnotiť prácu súdu, jeho rozhodnutia môže len rešpektovať,“ povedal súčasný policajný šéf Tibor Gašpar. Minister vnútra Robert Kaliňák pochybenie priznal.  Ako príklad uviedol prepustenie Karola Mella na slobodu za minulej vlády. „Polícia robí a bude robiť všetko pre to, aby podozriví zo závažnej kriminality boli postavení pred spravodlivosť,“ povedal Kaliňák.

Chronológia kauzy

15. november 2011 - policajti urobili rozsiahlu raziu a zadržali viacerých piťovcov vrátane ich šéfa Juraja Ondrejčáka alais Piťa. Sudca ich vzal do väzby.

máj 2012 - prokurátor špeciálnej prokuratúry podal návrh na predĺženie väzby, sudca Śpecializovaného trestného súdu mu nevyhovel a väzbu nepredĺžil. Prokurátor podal sťažnosť.

jún 2012 - Najvyšší súd, vyhovel sťažnosti prokurátora a väzbu predĺžil do októbra 2012.

december 2012 - prokurátor podal obžalobu, ktorú Špecializovaný trestný súd odmietol a vec vrátil prokurátorovi pretože zistil závažné procesné pochybenia a porušenia práva obhajoby.

máj 2013 - Ústavný súd rozhodol o sťažnosti jedného z obvinených , že rozhodnutie Najvyššieho súdu z júna 2012 o predĺžení väzby boli porušené ústavné prává na osobnú slobodu.

23.júl 2013 - Najvyšší súd na základe rozhodnutia Ústavného súdu zamietol sťažnosť prokurátora voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu z mája 2012 voči predĺženiu väzby.

31. júl 2013 - Špecializovaný trestný súd vydal príkaz na prepustenie z väzby.

Z čoho sú obvinení?

Podľa prokuratúry mali obvinení koncom roka 2006 spolu s ďalšími osobami cudzej štátnej príslušnosti v Trnavskom a Bratislavskom kraji realizovať činnosť ako členovia zločineckej skupiny. Po vybavení podvodných hypotekárnych úverov doposiaľ nezistenými osobami v USA cez biele kone založili účty v bankách na Slovensku v USD a EURO mene. Účty zakladali vďaka falošným dokladom, ktoré vyhotovili s údajmi osôb z USA. Tam poukázali peniaze z neoprávnene získaných úverov v Amerike, pričom niektorí pod hrozbou a vyhrážaním zariadili mlčanlivosť členov a ich zotrvanie v skupine. Pomocou personálu banky vyberali prostriedky v pobočkách a časť z nich odovzdávali neznámym osobám cudzej národnosti. Obvinení uskutočnili postupne výbery v sume vyše milión stotisíc eur (1 114 278,75 eur), pričom zásluhu polície bol zmarený výber hotovosti vo výške 3 016 506,92 eur.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!