Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2013 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

VyVolená Miroslava: Keď vyhrám, získam deti späť!

Do reality show VyVolení mieri už niekoľko finalistov, ktorí budú bojovať o rozprávkovú výhru.

Miroslava Janovčíková (34) je jednou z nich. Matka troch detí sa prihlásila najmä kvôli ťažkej životnej situácii, do ktorej sa dostala. Vďaka výhre by mohla získať nielen Dom snov, ale najmä späť svojich dvoch synov Filipa (13) a Adama (7), ktorých jej odobrali. S Miroslavou Janovčíkovou sa život nemaznal. Hoci je matkou troch detí, momentálne žije len so svojím dvojročným synom Alankom.

„Vo štvrtom mesiaci tehotenstva, v čase Vianoc 2010, ma môj opitý partner, s ktorým som vtedy žila, fyzicky napadol. Tak to bolo potom stále, opakovalo sa to. Keď mal malý tri a pol mesiaca, riešila som to tak, že som zavolala policajtov. Neskôr bol môj druh vzatý do väzby. Odvtedy som behala s Alankom po krízových centrách,“ začala rozprávanie Miroslava.

O starších synov sa stará ich otec, Miroslavin exmanžel. „Po jeho návšteve v krízovom centre podal návrh na zverenie detí do starostlivosti. Aby mohli navštevovať svoju základnú školu v Podunajských Biskupiciach, boli mu zverené. Bývajú v byte, ktorý mu po rozvode a dohode zostal,“ dodala nešťastná matka. Tá sa do VyVolených prihlásila najmä kvôli svojej ťažkej bytovej situácii. Kvôli vidine výhry sa dokonca na istý čas vzdala aj kontaktu so svojimi deťmi.

"O Alanka sa v čase mojej neprítomnosti bude starať opatrovateľka - moja kamarátka z centra, s ktorou sme si našli podnájom, a synovia sú u otca,“ priznáva súťažiaca. V šou má jasný cieľ a to vyhrať. Nejde však len o dom, ktorý by získala. „Ak by sa mi podarilo vyriešiť moju bytovú situáciu, tak deti by mi mohli byť vrátené naspäť. Vďaka mojim skúsenostiam by som vytvorila občianske združenie a pomáhala by som týraným matkám s deťmi. Je to drsné starať sa o deti z rodičovského príspevku, čo je nejakých 200 eur.“

Účinkovanie matky nie je správne„Matkina fyzická prítomnosť hrá významnú rolu pri formovaní emocionálneho vývinu po druhý rok života dieťaťa. Nepriaznivé dôsledky krátkodobého a dočasného odlúčenia: separačná úzkosť, porušená schopnosť pripútania sa a nadväzovania blízkych vzťahov, riziko vzniku mentálnych problémov (porúch osobnosti), a to obzvlášť u detí mladších ako 5 rokov. Pôsobenie matky v reality show môže mať negatívne následky na emocionálne fungovanie, ako aj celkovú spokojnosť dieťaťa. Scény v televízii môžu vyvolať zvýšený pocit stresu, dokonca viesť k zníženej schopnosti koncentrácie v škole a teda k zhoršeniu školského prospechu. Pobyt matky v danej šou je značne stresujúci element pre ich psychický vývin,“ povedala psychologička Zuzana Wirtz.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Hasiči v Rudne nad Hronom mali rušné ráno: Koho zachraňovali?
Americký prezident Joe Biden.
Biden by mal zatlačiť na Izrael: Žiadajú ho o to demokrati z americkej Snemovne reprezentantov
Na oblohe sa objavil záhadný úkaz.
Na oblohe sa objavil čudný úkaz: Vidieť to mohli aj Slováci! No UFO to nebolo...
Eva sa o pravnuka s ťažkou diagnózou stará už 14 rokov, do ústavu by ho nedala za nič na svete
Foto
Michalovčanka Eva (81) sa sama stará o chorého pravnuka: Na kočík mi chýba 1000 eur!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Aktualizované
Progresívne Slovensko si zvolilo predsedu: Je ním opäť Michal Šimečka?
Ilustračné foto
Podľa Rakúska je rozšírenie EÚ obrovský úspech: Optimálne využili jej hospodársku spoluprácu
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Ukrajina hlási požiare a zranených: Rusko opäť útočili dronmi
Archív
Peniaze za rekonštrukciu budovy stále neprišli: Dokedy bude budova Najvyššieho súdu čakať?
Ministerstvo obrany SR
Ministerstvo obrany hľadá nových riaditeľov: Pozrite sa, dokedy sa možno prihlásiť
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
Váš Tip
Slovenská pošta chystá unikát: Známka, ktorou si pripomenie 100. výročie tohto dôležitého okamihu!
Foto
Luka Radivojevič o senzačnom postupe mladíkov do semifinále MS: Po mítingu sme sa...
(ilustr. foto)
Vlani zomrelo na cestách trinásť cyklistov: Celkový počet nehôd je však oveľa vyšší!