Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2013 16:00 | Správy | Servis

Predpoveď OECD pre Slovensko: Práce bude stále menej! Ako si ju udržať?

V tomto roku sa podľa štatistík nezamestnanosť u nás každým mesiacom veľmi mierne znižuje. Tešiť sa je však predčasné. 

Sú za znížením percenta nezamestnanosti opatrenia vlády, alebo je to len vplyv sezónnych prác? Podľa OECD Slovensko nečaká nič dobré a nezamestnanosť v ďalšom roku znovu porastie. Aké očakávania majú odborníci. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej správe predpokladá v niektorých krajinách ďalší rast nezamestnanosti. Slovensko priraďuje k tým štátom, v ktorých predpokladá zhoršenie, v nasledujúcom roku by mala nezamestnanosť podľa nich u nás dosiahnuť 14,7 %, čo by znamenalo zhruba polpercentný nárast. Od začiatku roka 2013 sa však začalo zdať, že karta sa obrátila a svitá na lepšie časy, keďže každomesačne nezamestnanosť mierne klesala.

Podľa odborníkov však nemožno hovoriť o znižovaní nezamestnanosti. „Po zohľadnení tradičnej sezóny nezamestnanosť v úvode roka ešte mierne rástla, v posledných mesiacoch môžeme hovoriť skôr o jej stagnácii,“ zhodnotil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Zamestnávatelia sú rovnakého názoru. „Ak došlo k miernemu poklesu, je to iba prejav sezónnosti, vláda v minulom roku totiž prijala rad opatrení, ktoré možnosť nájsť si prácu ešte viac sťažili,“ vyjadril sa Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov.

Podľa neho kým nedôjde k prehodnoteniu a zmenám v pracovnoprávnej legislatíve, zlepšenie možno len ťažko očakávať. „Dokonca sa budú zamestnávateľom hádzať pod nohy ďalšie polená (nútené rozširovanie vyšších kolektívnych zmlúv), tak sa situácia na trhu práce nezlepší, ba dokonca v budúcom roku možno očakávať trend zhoršovania,“ súhlasí s predpokladom OECD Hošták.

Počet pracovných ponúk klesol o 12 %

Za prvý polrok 2013 klesol počet pracovných ponúk zverejnených na najväčšom pracovnom portáli Profesia.sk medziročne o 12 %. Ponuky nadol potiahol aj nižší záujem o pracovníkov na dohody. Za prvý polrok 2013 zverejnili 50 109 pracovných inzerátov, vlani za rovnaké obdobie ich bolo viac o 6 758.

Najčastejšie firmy hľadali zamestnancov na pozície obchodníkov, pracovníkov v informačných technológiách, administratíve a manažmente. „Firmy síce neprepúšťajú tak ako v roku 2008 a 2009, no tiež sa nedá povedať, že by potrebovali nových zamestnancov. Mierne nárasty počtu zamestnancov počas oživenia za posledné dva roky im stačili na to, aby obsadili potrebné pozície a nateraz nové pracovné miesta netvoria,“ povedala výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia.sk Ivana Molnárová.

10 rád, ako si udržať pracovné miesto

Zuzana Kaňuchová, HR manager spoločnosti Profesia

1. Zamestnaný človek by mal na sebe neustále pracovať (vzdelávať sa, študovať odborné texty z oblasti, v ktorej pracuje).

2. Udržiavať si znalosť problematiky, v ktorej pracuje, byť v nej neustále expert, alebo pracovať na tom, aby sa dopracovával na expertnú úroveň.

3. Byť príjemný, ústretový, priateľský, ochotný pomôcť iným, ak ho o to požiadajú.

4. Neriešiť súkromné veci v práci na úkor výkonu.

5. Prispôsobiť sa novým situáciám vo firme, aj keď to človeku nie vždy vyhovuje, prejavovať lojálnosť voči firme.

6. Nebyť odmietavý k novým požiadavkám od nadriadeného, neodmietať robiť veci, aj keď sú mimo jeho zodpovednosti či kompetencie.

7. Plniť si svoje povinnosti včas, nedávať dôvody na nespokojnosť, napríklad ani nedôslednou dochádzkou.

8. Byť aktívny, kreatívny, ak to vyžaduje pozícia.

9. Byť kreatívny, schopný pozerať sa na veci aj z iného uhla pohľadu, navrhovať riešenia.

10. Nebyť vtieravý, nerobiť intrigy voči ostatným kolegom, nepoukazovať na chyby ostatných, ale zamýšľať sa skôr nad sebou, čo treba zmeniť.

Ľudí bez práce je priveľa

Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

Ak sa naplnia očakávania ohľadom budúcoročného aspoň mierneho oživenia v ekonomike, tak potom by sme už nemali byť svedkami nárastu podielu nezamestnaných a skôr sa počíta s určitou stabilizáciou. Tak či tak, úroveň okolo 14 % je privysoká a výrazne zaostávajúca za predkrízovými úrovňami, keď sa pohybovala okolo 7,50 %.

Nezamestnanosť v roku 2013

Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank

V budúcom roku očakávame, že nezamestnanosť by už mala skôr stagnovať, respektíve veľmi mierne poklesnúť.

Január: 14,80 % = 399 367

Február: 14,71 % = 397 070

Marec: 14,68 % = 396 252

Apríl: 14,41% = 388 948

Máj: 14,26 % = 384 977

Jún: 14,25 % = 384 696

(zdroj: UPSVaR)

Pribudne 16-tisíc nezamestnaných

„Pri prognózovaní vývoja nezamestnanosti vychádzame z aktuálnej Makroekonomickej prognózy na roky 2013 – 2016,“ uviedla Veronika Černá z Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny. Podľa tohto dokumentu počet pracovníkov môže v roku 2013 poklesnúť o 16-tisíc. Hlavný pokles sa očakáva v stavebníctve a priemysle. Nezamestnanosť v roku 2013 dosiahne úroveň 14,5 %. V druhom a treťom kvartáli to bude vďaka sezónnym faktorom 14,1 % a 14,4 %. „Výraznejší nárast zamestnanosti a pokles nezamestnanosti by mal prísť v roku 2014 spolu s rýchlejším rastom HDP,“ predpokladá prognóza.

Dávka v nezamestnanosti

Spôsob skončenia pracovného pomeru nemá vplyv na nárok na podporu, je jedno, či ste výpoveď dali, dostali, alebo odišli dohodou.

Evidencia na úrade práce je nutnosťou, ak chcete dostávať podporu v nezamestnanosti, vypláca ju však sociálna poisťovňa.

730 dní je doba, ktorá rozhoduje o tom, či máte nárok na podporu, teda 2 roky z posledných 3 ste museli odrobiť a platiť odvody, aby ste peniaze dostali.

50 % z denného vymeriavacieho základu je výška podpory, ktorú budete dostávať, to je zhruba polovica hrubého platu, vyplácať ju však budú maximálne 6 mesiacov, potom, ak spĺňate podmienky, môžete dostávať sociálne dávky.

40 424 evidovaných nezamestnaných poberalo v minulom mesiaci dávku v nezamestnanosti.

775,30 € je výška maximálnej dávky v nezamestnanosti platnej od začiatku roka 2013 za mesiac, ktorý má 30 dní, viac peňazí nedostanete.

(zdroj: SP, UPSVaR)

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob