Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2013 15:00 | Správy | Domáce správy

Ftáčnik aj Dvonč sedeli v orgánoch Komunálnej poisťovne: Porušili zákon o konflikte záujmov!

Neznalosť zákona neospravedlňuje ani politika. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a Nitry Jozef Dvonč boli členmi Dozornej rady Komunálnej poisťovne.

A ako hovorí najvyšší zákon, podobné správanie predstavuje porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov. Primátor ako verejný funkcionár totiž nesmie vykonávať funkciu ani v kontrolnom orgáne právnickej osoby.

Milan Ftáčnik bol členom dozornej rady v poisťovni od mája 2012. K platu primátora si tak prilepšil o 10 000 €. „Pánovi primátorovi vôbec nenapadlo, že by pri vykonávaní činnosti v kontrolnom orgáne poisťovne mohol porušovať zákon. Členmi boli aj iní verejní funkcionári, ako napríklad bývalý predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Sýkora či primátor Nitry Dvonč. Nezdalo sa nám teda, že by išlo o protiústavné konanie,“ vysvetľuje počínanie hovorca Ľubomír Andrassy.

Dodáva, že ihneď, ako sa Ftáčnik dozvedel o svojej chybe, z postu člena dozornej rady odišiel. Stalo sa tak koncom júna 2013. Mastnú sumu 10 000 eur primátor vrátil Komunálnej poisťovni. Podobnému kixu sa nevyhol ani nitriansky primátor Jozef Dvonč. Ten svoju neznalosť zákona ospravedlňuje trochu inak než jeho bratislavský kolega. „Ako predstaviteľ ZMOS som v marci 2013 akceptoval ponuku stať sa členom Dozornej rady Komunálnej poisťovne, ktorá je jej oficiálnym partnerom ZMOS-u.“

Dvonč ďalej dodáva, že až po čase zistil, že ZMOS nie je akcionárom Komunálnej poisťovne. Preto sa koncom júna 2013, podobne ako Ftáčnik, funkcie vzdal. „Za členstvo v dozornej rade som nepoberal žiadnu odmenu, čiže nemám čo vrátiť,“ priznáva primátor krajského mesta. Zaujímavé je, že obaja primátori opustili Dozornú radu Komunálnej poisťovne takmer v rovnakom čase, koncom júna. Podľa hovorcu Andrassyho ich práve vtedy vo veci začali kontaktovať Bratislavské noviny. Tie prišli s informáciou o porušovaní zákona zo strany primátorov ako prvé. Komunálna poisťovňa sa k problému nevyjadrila.

Čoho sa primátori dopustili?

  • sedeli naraz na dvoch stoličkách - vo verejnej funkcii aj na súkromnom poste
  • porušili tak zákon o konflikte záujmov
  • primátor Dvonč dokonca po nástupe do služieb súkromnej poisťovne s ňou za mesto podpísal zmluvu
  • Ftáčnik bral za službu v poisťovni odmenu

Aké tresty politikom hrozia?

„Ide o ukážkový príklad porušenia ústavného zákona, keď primátori sedeli na dvoch stoličkách. Obhajovali záujmy mesta aj poisťovne. Oveľa závažnejšie by však bolo, ak by Ftáčnikovi dokázali, že počas vykonávania funkcie v dozornej rade podpísal za mesto zmluvy s Komunálnou poisťovňou,“ objasňuje Gabriel Šípoš, predstaviteľ Transparency International Slovensko. Ďalej dodáva, že nitriansky primátor sa tohto prešľapu dopustil. Počas krátkeho pôsobenia v poisťovni s ňou v mene mesta Nitra podpísal zmluvu.

Ide o havarijné poistenie motorových vozidiel. Dvonč tak podľa jeho slov obhajoval záujmy mesta a zároveň bol vo funkcii dodávateľa. Čo sa týka potrestania oboch politikov, existuje viacero spôsobov. „Je ním strhnutie maximálne polročného platu, čomu pravdepodobne bude čeliť pán Ftáčnik. V prípade Dvonča by som uvažoval aj o odchode z funkcie, pretože došlo k putovaniu peňazí medzi dvoma inštitúciami,“ vysvetľuje Šípoš.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!