Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2013 09:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Psychológ označil výpovede Mišenku a svedka za dôveryhodné: Protirečia si, ale obaja majú pravdu!

Znalec-psychológ robil vyšetrenie obvineného Viliama Mišenku aj kľúčového svedka v prípade vraždy Jozefa Gudábu († 46) z roku 2003.

O svedkovi, ktorý Mišenku aj Karola Mella usvedčuje, tvrdí, že jeho výpoveď je dôveryhodná. Viliam Mišenka svoju vinu popiera. Znalec v záveroch posudku zhodnotil, že aj jeho výpoveď má znaky dôveryhodnosti. V júli 2011 na základe výpovede kľúčového svedka obvinili Viliama Mišenku a Karola Mella z vraždy Jozefa Gudábu z marca 2003. Gudába vedel otvárať trezory a robil vlámačky a krádeže. Policajtom vo februári 2011 ukázal miesto tajného hrobu dovtedy nezvestného muža v Bojnej.

Priznal, že spolu s Mišenkovým synovcom Jozefom († 33) zakopával telo. Motívom mali byť nezhody. Policajtom opísal aj Mišenkovo stretnutie s Mikulášom Černákom, pri ktorom bol aj on. Tvrdil, že z úst Černáka mala na adresu Gudábu padnúť veta: „Treba ho poriešiť, treba to z neho dostať, aj keď ho budete mučiť.“ Vyšetrovateľ vypočul aj Černáka. „Ak by bol na stretnutí nejaký muž, ktorého som nepoznal, je vylúčené, že by som sa pred ním takto bavil s Mišenkom.“ Černák a Mišenka v minulosti sedeli spolu v base. Mišenka tvrdí, že také stretnutie za účasti svedka nikdy nebolo.

„Jeho výpoveď zo psychologického hľadiska má znaky dôveryhodnej,“ skonštatoval o svedkovi znalec Róbert Mathé, ktorý je v zozname znalcov zapísaný od januára 1980. Ten istý znalec vyšetroval aj obvineného Mišenku. „Je schopný správne vnímať, ako aj reprodukovať udalosti, ktorých účastníkom bol. Pri zachovalých pamäťových schopnostiach, ktoré sú priemerné, je schopný vierohodne vypovedať aj ohľadne aktuálne vyšetrovaných skutkov,“ uviedol Mathé v záveroch posudku o Mišenkovi. Svedok je kľúčovým svedkom aj v ďalších prípadoch, v ktorých je obvinený Mišenka.

Vyšetroval ich jeden znalec

„Záleží na zadávateľovi, v tomto prípade vyšetrovateľovi vedúcom predmetné konanie, akého znalca na podanie akého úkonu priberie do konania,“ povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková na otázku, či je možné, aby jeden znalec robil posudok v jednom prípade aj na obvineného, aj na svedka. Priberanie znalcov upravuje trestný poriadok a zákon o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch. Polícia nie je garantom týchto zákonov, preto nie je ani oprávnená ich vykladať,“ tvrdí hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Ak by však vyvstali pochybnosti o zaujatosti znalca pre jeho pomer k veci či k zadávateľovi, je možné ho vylúčiť.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?