Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2013 16:27 | Správy | Domáce správy

Slovenskí študenti v zahraničí: Kam chodia najčastejšie na pobyty?

V akademickom roku 2011/2012 cez európsky program Erasmus vycestovalo do zahraničia 2 685 slovenských študentov.

Slovenských študentov, ktorí využili možnosť študijného pobytu v zahraničí v rámci európskeho programu Erasmus najviac lákajú univerzity v Českej republike, Nemecku, Španielsku, Francúzsku a Poľsku. Minulý akademický rok 2011/2012 takto do zahraničia vycestovalo 2 685 vysokoškolákov, informoval vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Slovenskí študenti majú možnosť študovať cez Erasmus už 16 rokov. Najviac ich vyslala Univerzita Komenského, Ekonomická univerzita v Bratislave, Slovenská technická univerzita a Univerzita Mateja Bela. "Stále patríme medzi krajiny, ktoré viac študentov vysielajú ako prijímajú," poznamenal Králik. Slovenské školy zase najviac lákajú vysokoškolákov z Poľska, Španielska, Francúzska, Turecka a Českej republiky. Minulý školský rok k nám v rámci Erasmu prišlo 1 355 študentov.

Do programu Erasmus sa od jeho spustenia v roku 1987 zapojili vyše tri milióny študentov. V akademickom roku 2011/2012 strávilo 250-tisíc študentov v zahraničí časť štúdia alebo absolvovalo v zahraničnej spoločnosti pracovnú stáž. Podporu získalo aj viac ako 46 500 akademických a administratívnych pracovníkov na to, aby mohli vyučovať alebo absolvovať odbornú prípravu v zahraničí. Do programu je zapojených 33 krajín.

"Dnes, keď je veľkým problémom v mnohých krajinách nezamestnanosť mladých, sú zručnosti získané prostredníctvom programu Erasmus cennejšie než kedykoľvek predtým," dodal Králik. V minulom školskom roku si študenti najčastejšie vyberali študijné pobyty v Španielsku, Francúzsku a Nemecku. V zahraničí môžu stráviť tri až 12 mesiacov, priemerná dĺžka pobytu je 6,3 mesiaca. Najviac študentov cez Erasmus vyslalo Španielsko - 39 545, Nemecko - 33 363 a Francúzsko - 33 269. "Je potešujúce, že v čase, keď rastie nezamestnanosť v EÚ, rastie záujem o pracovné stáže vo firmách - nárast o 18 percent. Na pracovné stáže vysiela najviac študentov Francúzsko, Nemecko a Španielsko," povedal Králik. Najviac možností na pracovné stáže ponúkajú firmy v Španielsku, Veľkej Británii a Nemecku. O takéto stáže majú záujem študenti sociálnych vied, ekonómie a práva - 31,9 percenta, nasledujú študenti technických smerov - 17,1 percenta a humanitných vied a umenia - 16,9 percenta.

Od budúceho roka by sa už mal rozbehnúť nový program Erasmus+, ktorý bude zahŕňať všetky doterajšie programy mobility. Očakáva sa, že v najbližších siedmich rokoch naň pôjde viac ako 16 miliárd eur a umožní študijné pobyty štyrom miliónom Európanov. Na výmenné študijné pobyty sa tak dostane dvojnásobne viac ľudí ako doteraz. Zvyšuje sa objem peňazí na tieto programy a zároveň výška grantov sa má prispôsobiť krajine, kde študent vycestuje. Študenti majú dostať k dispozícii aj nový pôžičkový systém.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?