Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2013 11:00 | Správy | Domáce správy

Fajčiari, pozor! Na týchto miestach si cez víkend zapálite naposledy!

Dymu v nákupných centrách takmer odzvonilo! Môže za to nový zákon o ochrane nefajčiarov, ktorý vstúpi do platnosti od 1. júla.

Pri prechádzke otvoreným priestorom v obchodných domoch už nebude nefajčiarov obťažovať dym. Zakáže sa aj používanie elektronických cigariet. Zapáliť sa bude dať len v reštauráciách, ktoré budú stavebne oddelené, prípadne v špeciálnej fajčiarni. Po novom bude zakázané fajčiť nielen v zariadeniach, kde sa pokrm varí a podáva, ale aj v tých, kde sa dováža. Medzi pokrmy sa zaradili aj zákusky a zmrzlinové poháre. Od pondelka tak môžu fajčiari zabudnúť na cigaretku v cukrárni. Fajčiť sa nebude môcť ani v otvorených priestoroch nákupných centier.

„K sprísneniu požiadaviek fajčenia Slovensko pristúpilo z dôvodu eliminovania následkov úmrtia populácie. Dôvodom je väčšia ochrana pasívneho nefajčiara. Súvisí to aj s tým, že v posledných rokoch rapídne vzrástol záujem mladých ľudí o tabakové výrobky,“ zdôraznila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Rezort zdravotníctva pôvodne chcel úplne zakázať fajčenie v obchodných domoch vrátane reštaurácií a kaviarní, napokon návrh zmiernil a fajčiari predsa nájdu miesta v obchodných domoch, kde si budú môcť zapáliť.

 

Dôvodom zmiernenia zákazu boli nerovnaké podmienky na podnikanie, ktoré by vznikli majiteľom kaviarní v nákupných centrách a majiteľom ostatných kaviarní, napríklad v meste. Nový zákon sa veľmi nepozdáva niektorým podnikateľom, ktorí sa obávajú poklesu tržieb. „Zmena ustanovení zákona má negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, čo sa môže prejaviť v znížení tržieb, prípadne zániku niektorých podnikateľov,“ zdôraznil Ján Benko z portálu o podnikaní. Napriek tomu niektorým fajčiarom nový zákon neprekáža.

"Nepovažujem tento zákon za diskriminačný. Aj fajčiari, aj nefajčiari budú mať oddelený priestor. Ja osobne sa necítim obmedzená a myslím, že to tak budú vnímať aj ostatní nefajčiari," reagovala študentka Vivien (20) z Bratislavy. Majitelia kaviarní a reštaurácií v nákupných centrách môžu vyhradiť pre nefajčiarov minimálne 50 % z plochy, ktorá musí byť stavebne oddelená od časti pre fajčiarov a vchádzať do takého zariadenia sa má cez nefajčiarsku časť.

Dym z cigariet nemôže prechádzať do otvoreného priestoru nákupného centra. „Cieľom legislatívy je stanoviť pravidlá tak, aby fajčenie čo najmenej zasahovalo do práv nefajčiarov. Je našou snahou umožniť tým, ktorí nefajčia, vyhnúť sa cigaretovému dymu,“ skonštatovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Najzásadnejšie zmeny zákona

Zakazuje sa fajčenie v obchodných domoch, okrem priestorov, ktoré sú stavebne oddelené. Zákaz platí aj na decht z výrobkov, ktoré neobsahujú tabak.

  • Spresňuje sa definícia škodlivých látok a výrobkov bez tabaku určených na fajčenie.
  • Za zariadenie spoločného stravovania sa považuje zariadenie, v ktorom sa poskytujú stravovacie služby spojené s podávaním pokrmov a nápojov. 
  • Mení sa varovné označenie na balení v súlade so zmenou európskej legislatívy.
  • Zvyšuje sa výška pokuty. Z minimálnej výšky 331 € na 500 €. Maximálna výška sa zvyšuje z 3 319 € na 15 000 €.
  • Slovenská obchodná inšpekcia na základe súhlasu zákonného zástupcu maloletej osoby je oprávnená vykonať kontrolu dodržiavania zákazu predaja.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Kým svet rokoval o mieri na Ukrajine, Rusko urobilo niečo ohavné! Aha, s čím sa chvália
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky
Záverečné vyhlásenie zo summitu o Ukrajine podpísalo 80 krajín: Ako sa zachovalo Slovensko?
Nočná mora každého motorkára či skútristu: Ženu pred smrťou zachránila prilba
Kamión zroloval skútristku: Posledným sekundám videa nebudete veriť!
Von der Leyenová
Priblížil summit vo Švajčiarsku Ukrajinu k mieru? Túto prekážku vidí Leyenová!
Mierový summit je cesta k tomu, aby sa vojna medzi Ruskom a Ukrajinou čím skôr skončila.
Krajiny sa na summite o Ukrajine zhodli na jednej veci! Kto nepodpísal záverečné vyhlásenie?
Kollárovi na inaugurácii nerobila spoločnosť Alexandra.
Foto
Kollára už na akciách nesprevádza dcéra Alexandra: Akú ženu vzal na inauguráciu? Budete prekvapení
Chvíľka nepozornosti ju stála draho. Šoféri, na toto si dávajte obzvlášť veľký pozor!
Žena vchádzala do podzemnej garáže, spôsobila pohromu: Najskôr oškrela auto, potom prišlo čosi horšie!
(ilustračné foto)
Konečne zistili, čo si kočovníci VARILI pred 2700 rokmi: Fíha, mnohí by to okúsili aj dnes!
Fero Joke (33)
FotoVáš Tip
Komik Fero Joke cestoval na dovolenku, o chvíľu sa celé lietadlo smialo: Splnil som si životný sen!
Tých pár kamarátov na svadbe: Ako by ste na toto reagovali vy? Týmto mladomanželom to zrejme nevadí
Týchto 3 kamarátov si medzi hosťami na svadbe každý všimne: Mladomanželov totálne odrovnali!
Nemecká polícia v nedeľu oznámila, že postrelila muža, ktorý sa jej príslušníkom v centre Hamburgu vyhrážal sekerou a zápalnou bombou. Incident sa odohral v oblasti St. Pauli, ktorá bola preplnená tisíckami futbalových fanúšikov pred duelom ME medzi Holandskom a Poľskom.
Momenty hrôzy v Nemecku tesne pred zápasom! Muž so sekerou sa vyhrážal zápalnou bombou: Strážcovia zákona ho postrelili!
Slanecká cesta v Košiciach.
Košičania sa môžu tešiť: Vynovená a rozšírená Slanecká cesta už slúži motoristom