Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2013 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Herec Marián Slovák po mozgovej príhode: Koniec kariéry!? Už nemá žiadne ponuky

Marián Slovák (64) sa vzdal svojej práce. Po tom, čo ho vo februári potrápil zápal sedacieho svalu, sa jeho zdravotné problémy ani zďaleka neskončili.

Onedlho ho postihla mozgová príhoda a herca pripravila o to, čo ho živí - jeho reč. Dlhé dni a hodiny cvičenia s logopédom síce priniesli ovocie a Slovák sa už dáva do poriadku, no hereckým ponukám sa stále bráni. Je dokonca otázne, či bude ešte vôbec niekedy hrať. Novému Času priznal, že momentálne o tom neuvažuje a najdôležitejšie je pre neho iba zdravie.

Slovák prechádza neľahkým obdobím. Zdravotné problémy, s ktorými bojuje už od februára, ešte stále nie sú zažehnané. Po vyliečení zápalu sedacieho svalu totiž dostal mozgovú príhodu. Zachránila ho jeho manželka, herečka Eva Matejková, ktorá mu okamžite zavolala rýchlu pomoc. Aj napriek tomu však prišiel o reč. Pracujem s logopédom, ešte tak mesiac alebo dva a mal by som byť v poriadku,povedal Novému Času herec. Slovák však aj napriek ťažkostiam posledné časti Búrlivého vína predsa len donakrúcal. Napokon sa však so scenáristami dohodol, že jeho postava vinára Roznera zomrie.

Rozhodol sa nehazardovať so zdravím, pomaly sa zotavovať a oddychovať, koľko to len bude možné. Na obrazovku sa preto tak skoro nevráti. ,,Niekedy by som už išiel niečo robiť, ale ešte to nie je možné, lebo sa necítim až tak dobre. Nemôžem pracovať, lebo herec, keď dobre nehovorí, tak nemôže existovať. Kým sa to nevyčistí, tak to tak bude,“ priznal v relácii Reflex herec. Podľa odborníka sa pacientom reč nikdy na sto percent nedokáže vyčistiť. ,,Po vyliečení sa môže stať, že pacient môže niektoré slová skomoliť. Reč a tempo reči môžu byť pomalšie, ale zrozumiteľné,“ povedala logopedička Renáta Červeňáková.

Zostáva teda otázkou, či sa dokáže s týmto faktom zmieriť a vrátiť sa späť k svojmu remeslu. O práci však aspoň na teraz nechce ani počuť. ,,Nemám žiadne ponuky, teraz sa chcem liečiť,“ povedal Novému Času Slovák. Skvelý parťák tak bude v radoch seriálu chýbať. Jeho kolegovia veria, že bude čoskoro v poriadku. Televízia Markíza zatiaľ hercov stav komentuje opatrne. „Mariána Slováka si vysoko vážime a je nám ľúto, že zo zdravotných dôvodov nemohol pokračovať v nakrúcaní seriálu Búrlivé víno. Aj vzhľadom na to je predčasné komentovať jeho ďalšie účinkovanie v projektoch televízie,“ povedala PR manažérka Ivana Pôbišová.

Odborníčka o strate reči

Pri cievnej mozgovej príhode je dôležité, aby hneď štvrtý deň nastúpil k pacientovi logopéd a začal s ním trénovať reč. Na 100 % to však nikdy nebude, pretože mozgové bunky neregenerujú. Pacient sa môže vrátiť k herectvu možno s nejakými obmedzeniami. Reč a tempo reči môžu byť pomalšie, no zrozumiteľné, takže pre pacienta je lepšie vyjadrovať sa v kratších vetách. Môže to byť spojené s dýchaním, ako naberie dych a podobne. Treba to však cibriť a hlavne si cvičiť pamäť, učiť sa texty, pretože stará pamäť sa nemusela poškodiť. Aj po vyliečení sa však môže stať, že pacient môže niektoré slová skomoliť,“ povedala logopedička Mgr. Renáta Červeňáková.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár