Ručička teplomera v posledných dňoch prekračuje tridsiatku, a tak počasie dá zabrať hlavne stavebným robotníkom, žeriavnikom, vodičom MHD či nákladiakov bez klímy. Nový Čas preto zisťoval, ako sa musí zamestnávateľ postarať o svojich pracovníkov počas horúcich letných dní.
Počas letných horúčav zamestnávateľ musí zabezpečiť vhodný pitný režim - minimálne pitnú vodu. Tú musíte mať k dispozícii v mieste výkonu práce. ,,V odôvodnených prípadoch má poskytovať navyše aj nápoje, prostredníctvom ktorých sa dopĺňajú minerálne látky stratené potením,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Ide napríklad o prípady, keď vo fabrike technológie spôsobujú tepelnú záťaž - napríklad v hutníctve alebo v sklárskom priemysle. Ale týka sa to aj dlhodobej práce na vonkajšom pracovisku počas mimoriadne teplých dní, napríklad ľudí ktorí pracujú na stavbách, či iných miestach, kde sú vystavení priamemu slnku. ,,Za mimoriadne teplý deň sa považuje deň, v ktorom teplota vonkajšieho vzduchu nameraná v tieni dosiahla hodnotu vyššiu ako 30 stupňov Celzia,“ spresnila Skalická.
Okrem pitného režimu by mal zamestnávateľ pristúpiť aj k technickým alebo organizačným opatreniam. ,,K technickým patrí napríklad vzduchotechnika, zatienenie okien, vetranie či klimatizácia. K organizačným úprava pracovného času, napríklad posunutie začiatku pracovnej doby na skoršie ranné hodiny, zaraďovanie prestávok, prípadne skrátenie pracovnej doby,“ opísala hovorkyňa Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová.
Vhodný pitný režim
Počas letných horúčav zamestnávateľ musí zabezpečiť vhodný pitný režim.
- V bežných prípadoch máte nárok minimálne na pitnú vodu v mieste výkonu ráce.
- V odôvodnených prípadoch (napríklad pri predpoklade prekročenia hodnôt lhodobo a krátkodobo únosnej záťaže teplom na pracoviskách, kde je tepelná záťaž spôsobená technológiou; pri dlhodobej práci na vonkajšom pracovisku počas mimoriadne teplých dní) má poskytovať navyše aj nápoje, ktorými sa dopĺňajú aj minerálne látky stratené potením.
- Za mimoriadne teplý deň sa považuje deň, v ktorom teplota vonkajšieho vzduchu nameraná v tieni dosiahla hodnotu vyššiu ako 30 stupňov Celzia.
Tienenie pred slnkom
Na pracovisku treba zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná lebo svetlíky, tienením - napr. žalúziami alebo roletami.
Správne vetranie
Na pracoviskách bez klimatizácie je potrebné zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním.
- Ak používate ventilátory, mali by byť umiestnené tak, aby vzduch priamo nefúkal na zamestnancov.
Pracovný odev
Ak zamestnanci používajú pracovný odev, má byť podľa možností z prírodných materiálov a jednovrstvový.
- Syntetické materiály, naopak, nie sú vhodné, lebo neumožňujú odparovanie potu.
Prestávky a skrátený čas
V prípade potreby by mal zamestnávateľ umožniť zamestnancom úpravu režimu práce a oddychu (napríklad prestávky v práci, posun začiatku pracovnej zmeny, resp. skrátenie pracovnej zmeny).
Je to otázkou dohody
Súčasná legislatíva jednoznačne nestanovuje teplotné hranice, keď musí zamestnávateľ vykonávať konkrétne opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov.
Vo všeobecnosti platí, že ak na pracovisku, na ktorom sa vykonáva dlhodobá práca, nemožno zabezpečiť optimálne alebo aspoň prípustné mikroklimatické podmienky, zamestnávateľ musí vykonať opatrenia na ochranu amestnancov pred poškodením zdravia v dôsledku nadmernej horúčavy (napr. úprava času práce, posun začiatku pracovnej zmeny a pod.).
Úprava režimu práce, resp. spôsob kompenzovania času práce je vecou dohody medzi zamestnávateľom a zamestnancami alebo ich zástupcami.
Kde sa môžete sťažovať?
Povinnosť zabezpečiť opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov je jednou o základných povinností zamestnávateľa. Ak si zamestnávateľ tieto povinnosti neplní, môžete sa obrátiť na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo na inšpektorát práce.
Pitný režim slovenských zamestnancov
1/5
zo všetkých slovenských zamestnancov má na pracovisku nápoje zadarmo, v roku 2007 ich však bolo až 40 %.
Najhoršie sú na tom v tejto oblasti ľudia pracujúci v štátnych a obecných firmách, nealko pitie bezplatne dostáva iba 6 % z nich.
30 % zamestnancov
v súkromných firmách si môže v práci zobrať nápoj zdarma.
Informačné technológie a telekomunikácia. Ľudia, čo robia v tejto oblasti, sú na tom s nápojmi najlepšie, dostáva ich: 34 % zamestnancov
V Bratislavskom kraji majú zamestnanci najčastejšie v zamestnaní zabezpečený bezplatný pitný režim.
Len 16 % poľnohospodárov, práve ktorí často pracujú v horúčavách, dostáva nápoje bezplatne.
zdroj: Profesia, s. r. o.