Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2013 09:00 | Správy | Domáce správy

Ústavný súd rozhodne, či má štát právo nútiť rodičov, aby dali svoje deti očkovať

Očkovať deti alebo nie? Názory mnohých rodičov a odborníkov sa rôznia a vyvolávajú polemiku.

Proti sú aj niektorí slovenskí prominenti ako spevák Robo Papp či tanečník Laci Strike. Objavil sa však prípad nitrianskej mamičky, ktorá ešte minulý rok nedala zaočkovať svoje dieťa, dostala pokutu a napokon sa obrátila na súd. Jej advokát napokon dosiahol, aby sa celá vec dostala na Ústavný súd. Ten rozhodne, či povinnosť dať dieťa očkovať nie je v rozpore s našou ústavou. Čo by to mohlo znamenať?

Ak dieťa odmietnete dať zaočkovať, hrozí vám pokuta. Predchádza mu však prerokovanie priestupku regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Tak sa stalo aj minulý rok v decembri, keď Regionálny úrad verejného zdravotníctva dal pokutu vo výške 100 € + 16 € za trovy konania nitrianskej matke za to, že svojho syna nedala zaočkovať. Tá však celú záležitosť nenechala len tak. Odvolala sa na Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý však potvrdil rozhodnutie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre. Mamička sa napokon obrátila na Krajský súd v Nitre a prostredníctvom svojho advokáta žiadala, aby rozhodnutie úradu zrušil.

Advokát sa zároveň domáhal, aby krajský súd navrhol Ústavnému súdu, aby sa vyjadril, či ustanovenia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia spolu s jeho vyhláškou, ktoré upravujú povinné očkovanie detí, nie je v rozpore s Ústavou SR. „Ústava priznáva občanom právo na život, ochranu zdravia a ochranu súkromia. Podľa môjho názoru práve povinné očkovanie zasahuje do týchto najzákladnejších ľudských práv a slobôd, myslí si advokát Juraj Bizoň. Štát podľa neho negarantuje bezpečnosť a účinnosť jednotlivých očkovacích látok pre každého jednotlivca a nikto dopredu nemôže vedieť odhadnúť, aká bude nežiaduca reakcia detí na podanú očkovaciu látku.

„Štát navyše v týchto prípadoch nepreberá zodpovednosť za škodu, ak sa u detí vyskytnú nežiaduce reakcie. Dokonca ich pod hrozbou sankcie núti podrobiť dieťa očkovaniu,“ dodáva Bizoň. A pozor! Počas obdobia rozhodovania Ústavného súdu musia ostatné súdy alebo úrady verejného zdravotníctva povinne prerušiť konania, ktoré sa týkajú pokutovania za neočkovanie detí, pretože ich rozhodnutie je závislé od vyriešenia predbežnej otázky - zlučiteľnosti vyhlášky s ústavou, ktorú oni nie sú oprávnení riešiť.

Toto navrhol krajský súd

Krajský súd v Nitre podal návrh Ústavnému súdu, aby vyslovil, že ustanovenia zákona a vyhlášky upravujúce povinné očkovanie sú v rozpore s:

1) právom konať iba na základe zákona (články 2 a 13 ústavy): povinnosť povinného proti hore uvedeným chorobám nestanovuje zákon, ale vyhláška vydaná ministerstvom;

2) právom na život (článok 15 ústavy);

3) právo na nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia (článok 16 ústavy);

4) právom na ochranu zdravia (článok 40 ústavy).

Čo môže rozhodnúť Ústavný súd?

- či sú ustanovenia vyhlášky, ktoré upravujú povinné očkovanie detí v súlade s ústavou;

- má právomoc pozastaviť ich účinnosť;

- ak dospeje k záveru, že sú v rozpore s ústavou, tak rozhodnutím Ústavného súdu strácajú účinnosť. To by podľa advokáta J. Bizoňa znamenalo, že ich Národná rada SR a Ministerstvo zdravotníctva SR musia upraviť tak, aby v rozpore neboli, inak by po 6 mesiacoch od rozhodnutia Ústavného súdu stratili platnosť.

Ako postupuje lekár, ak rodič odmietne očkovanie?

Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR

Ak rodič bez preukázania závažných zdravotných alebo iných lekárom zdôvodnených prípadov odmietne povinné očkovanie dieťaťa, dopúšťa sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva. Lekár rodičom vysvetlí význam povinného očkovania, ako aj riziko, ktoré hrozí dieťaťu, ak očkované nebude. Ak aj napriek tomu odmietnu povinné očkovanie, lekár je povinný v súlade s platnou legislatívou hlásiť každé odmietnutie príslušnému regionálnemu úradu. Ten pozýva rodičov na ústne prerokovanie priestupku. Za priestupok môže udeliť pokutu v súhrnnej výške 331 €.

Dcéru nedal zaočkovať ani Robo Papp

S povinným očkovaním nesúhlasí ani spevák Robo Papp (31). Spolu s manželkou sa rozhodol, že dcérku Isabellu (3) zaočkovať nedá. „Úrad nám pokutu napokon neudelil, uznal naše námietky a v súvislosti s imunologickým nálezom našej dcéry neodporučil očkovanie,“ vysvetlil Papp, ktorý si myslí, že individuálne by sa malo pristupovať ku každému dieťaťu. „Možno by sme zistili, že polovica detí nie je spôsobilá na očkovanie,“ povedal. Spevák si myslí, že štát by nemal rodičov do očkovania nútiť. „Som za dobrovoľné očkovania,“ dodal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Peklo v domove dôchodcov: Požiar si vyžiadal jednu obeť! Ďalší sa priotrávili
(ilustračné foto)
Ochromená doprava! Tisíce vodičov autobusov vstúpili do štrajku: V metropole zavládol chaos
Lucid skončila v nemocnici s veľkými bolesťami.
Foto
KOMÁR dokaličil známu Slovenku: Vnútorné krvácanie, extrémne BOLESTI a... PREBOHA!
(ilustračné foto)
Horor v meste! Útočník nožom pobodal ľudí: Hlásia obete aj zranených
Ilustračné foto
Desivý incident vo Svidníku: Muž chcel podpáliť ženu, zapol všetky horáky v kuchyni! Hrôza, čo nasledovalo
Po Evke zostali tri deti a manžel.
Foto
Eva († 35) sa z bábätka tešila len mesiac: Čelná zrážka pripravila rodinu o mamu! Srdcervúce slová známych
(ilustračné foto)
Vyslať vojakov na Ukrajinu? Názor Poliakov vás prekvapí: Také výsledky nikto nečakal!
Ilustračné foto
Úmrtnosť vlani na Slovensku klesla: Toto bola najčastejšia príčina smrti!
Filipa aj Denisu napadla medvedica.
Foto
Obete zastrelenej medvedice majú stále strach: Denisa od incidentu nebola vonku! Poznačilo to aj Filipovho synčeka
Spoznávate tohto muža?
Foto
Krádež v obchodnom centre v Bratislave: Muža zachytili kamery! Spoznávate ho?
Nehoda autobusu na diaľnici A9 v Nemecku
Foto
Tragická nehoda v Nemecku: Šoférmi prevráteného autobusu boli Slovák a Čech! Nové informácie
Dusno na súde medzi Kollárom a Richterovou.
Foto
Dusno na súde! Kollár a Richterová po takmer 4 hodinách na pojednávaní: Prečo odchádzala s úsmevom?